Gregorinova uspešna na strelišču, a prepočasna v smučini

Biatlonsko preizkušnjo s skupinskim štartom v Oberhofu je dobila Belorusinja Darja Domračeva, Teja Gregorin 22.

Objavljeno
11. januar 2015 13.42
Biatlon Pokljuka
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Oberhof - Zastor na četrto postajo biatlonskega svetovnega pokala, nemški Oberhof, pada z današnjima preizkušnja s skupinskim štartom, prva so se na 12,5 kilometra dolgo progo pognala dekleta, edina slovenska predstavnica Teja Gregorin pa je skladno s pričakovanji zasedla 22. mesto s predvsem zelo dostojnim strelskim nastopom, saj je bila po enkrat leže in stoje brezhibna, na preostalih dveh postankih pa je skupaj pustila nepobeljene tri tarče. Za zmagovalko, Belorusinjo Darjo Domračevo, ki ji je roka zadrhtela štirikrat, je v cilju zaostala debele tri minute, na zmagovalni oder sta stopili še Čehinja Veronika Vitkova, sicer šprinterska zmagovalka Oberhofa, in Norvežanka Tiril Eckhoff, obe sta bili po dvakrat nenatančni.

Gregorinova je prvič na strelsko preprogo pritekla povsem v ozadju, a bila petkrat natančna, s čimer se je povzpela celo do dvanajstega mesta. Z nekoliko počasnejšim tekom, ki je posledica izgube moči ob nedavni bolezni, je spet zdrsnila na rob dvajseterice, a bila časovno še povsem zraven, za vodilno je zaostajala le četrt minute. Po prvem zgrešenem strelu leže se je razlika početverila, ko pa ji je roka ob prvem postanku stoje zadrhtela še dvakrat, je bilo upov po odmevnem dosežku konec. V cilju jo je sicer prehitelo devet tekmovalk s slabšim strelskim nastopom, kar pomeni, da je Teja preveč časa pustila v smučini.

»Strelsko je bila Teja med boljšimi, danes ni bilo lahko streljati. Tri zgrešene tarče so lep uspeh, se pa seveda da tudi še bolje. Tekaško je bila na ravni, kakršno je tudi sama pričakovala. Na progi je bila malce počasnejša, saj se po bolezni ne vrneš tako hitro nazaj. Ta trenutek je 22. mesto neko realno stanje in izhodišče za napad na boljše uvrstitve,« je strnil glavni trener Uroš Velepec.

Gregorinova pa ga je dopolnila: »Streljanje za te razmere niti ni bilo slabo, z njim sem zadovoljna. Tekaško še nisem tam, kjer bi si želela, ampak glede na vse dogodke izpred novega leta niti nisem pričakovala višje ravni. Tudi smuči danes niso bile najhitrejše, kar je naposled pripeljalo do takšnega rezultata. Razmere so bile še zahtevnejše kot minule dni, saj je na progo padlo za centimeter novega snega, tako da ni bilo lahko teči.«

Ob 14.15 preizkušnja s skupinskim štartom na 15-kilometrski progi čaka še moške, tudi edinega slovenskega zastopnika Jakova Faka.

IZIDI ŽENSKE TEKME S SKUPINSKIM ŠTARTOM V OBERHOFU (12,5 KM)

1. Darja Domračeva (Blr) 42:36,6 (4)
2. Veronika Vitkova (Češ) + 14,9 (2)
3. Tiril Eckhoff (Nor) 21,7 (2)
4. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 25,9 (4)
5. Jana Gerekova (Slk) 36,2 (0)
6. Franziska Preuss (Nem) 1:01,7 (3)
7. Valj Semerenko (Ukr) 1:08,9 (3)
8. Darja Virolajnen (Rus) 1:14,0 (4)
9. Karin Oberhofer (Ita) 1:17,2 (3)
10. Gabriela Soukalova (Češ) 1:41,6 (2)
22. Teja Gregorin (Slo) 3:02,5 (3)