Gros ne vidi nobene ovire več: Pričakujem, da Planica dobi svetovno prvenstvo

Direktor Zavoda RS za šport Planica Jelko Gros je prepričan, da si pod Poncami zdaj zaslužijo organizacijo SP.

Objavljeno
01. oktober 2015 12.53
SLOVENIJA,LJUBLJANA,10.10.2012.JELKO GROS DIREKTOR ZAVODA ZA SSPORT PLANICA. FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO
G. L., Delo.si, STA
G. L., Delo.si, STA

Planica - Prenovljeni nordijski center Planica v teh dneh dobiva svojo končno podobo in bo pripravljen pričakal novo zimsko sezono. Direktorja Zavoda RS za šport Planica Jelka Grosa vse skupaj navdaja z optimizmom, da bo Slovenija končno uspešna pri kandidaturi za svetovno prvenstvo v nordijskih športih.

Smučarska zveza Slovenije (SZS) se je s Planico doslej dvakrat neuspešno potegovala za prireditelja nordijskega svetovnega prvenstva: SP leta 2017 je dobil švedski Falun, prvenstvo leta 2019 pa bo organiziral avstrijski Seefeld skupaj s 24 kilometrov oddaljenim Innsbruckom.

Planica se bo za organizacijo SP znova potegovala na jubilejnem 50. kongresu, ki bo od 5. do 11. junija v mehiškem letovišču Cancunu. Če je v zadnjih letih kazalo, da je Slovenija že vnaprej izgubila boj z infrastrukturno bolj razvitimi tekmeci, pa je z novim planiškim skakalnim in tekaškim centrom v enem znova konkurenčna ter se bo lahko postavila ob bok nordijskim središčem, kot so Holmenkollen, Oberstdorf, Lahti ali Innsbruck.

»Če nam niso verjeli, je zdaj narejeno. Tako da nobene skepse na to temo ne more biti pri tistih odločevalcih, ki bodo rekli, kdo bo naslednji gostitelj svetovnega prvenstva. Tako da jaz računam, da bodo malo pogledali, kaj smo tukaj naredili, da je tukaj velika promocija nordijskega športa, in da se bodo v Cancunu odločili za nas,« je na nov nordijski center ponosen Gros.

V dolini pod Poncami dela še niso v celoti dokončana, vendar pa je glavni del projekta že pod streho, tako da center počasi dobiva končno podobo. »Za vsak objekt posebej smo pridobivali gradbeno dovoljenje in temu primerno tudi uporabna dovoljenja. Uporabnega dovoljenja nima le še osrednji objekt za smučarske teke, ta bo pridobljen konec novembra, ko bodo zaključena tudi vsa dela. Zakaj? Zato, ker bo objekt končan nekje v začetku novembra, potem pride še namestitev opreme, treba je postaviti muzejsko zbirko, treba je postaviti vso elektroniko in tega dela je kar precej,« je dodal Gros.

Na vprašanje STA, ali lahko glede na potek del in sklepno fazo gradnje v miru pričakuje začetek zime, pa Gros odgovarja: »V miru vedno čakaš, ali bo dosti mraz, da boš lahko naredil sneg. Poletje je bilo dobro, obisk je bil dober, veliko naših in tujih tekmovalcev je treniralo, kar se tega tiče, smo zadovoljni. Objekt ni namenjen le tekmam, ampak živi celo leto. Imeli smo 11.000 trening enot tekmovalcev iz 18 držav. To je sam po sebi podatek, na katerega smo ponosni in dokaz da smo se pravilno odločili, ko smo postavili naprave, na katerih imajo vse generacije možnost za trening. Zato sem vesel, da bo to prva zima, ko se ne bomo ukvarjali z gradnjo, ampak predvsem z upravljanjem centra in mogoče tudi malo s promocijo smučarskega teka, da bodo ljudje vedeli, kje se da dobro teči.«

Direktor planiškega zavoda je zadovoljen tudi s stroškovnim delom projekta: »Vsi stroški so znotraj normalne investicije, nič ni preveč ušlo, kar je posledica tudi tega, da smo ves čas bdeli nad denarjem. Zato tudi ni bilo vse naenkrat grajeno, ker tudi ta majhna dolina ni dopuščala, saj se mora en gradbinec drugemu umakniti, da lahko naslednji pride. Investicijo smo imeli ves čas pod kontrolo.«

Skupna vrednost investicije znaša blizu 40 milijonov evrov brez DDV. Gre za evropska oziroma sredstva iz evropskega regionalnega sklada. »Mislim, da bodo zelo upravičena, ker bodo in lokalni in širši turistični regiji vsa ta sredstva tudi povrnjena,« je zaključil Gros.

Prenovljeni center bo svoja vrata odprl 12. decembra, prvi test pa Planico čaka 16. in 17. januarja, ko bodo v dolini pod Poncami gostili svetovni pokal v smučarskih tekih v šprintu in ekipnem šprintu. Že teden prej bodo tekaško prizorišče preizkusili tekači v mlajših kategorijah.

Planica bo februarja prihodnje leto gostila tudi celinska pokala v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji, marca pa že drugič na novi letalnici finale svetovnega pokala v smučarskih skokih.