Hadalin za svoja leta velik profesionalec

Alpsko smučanje: drevi, ob 17.45 in 20.45, tradicionalni moški slalom za svetovni pokal v Schladmingu.

Objavljeno
24. januar 2017 01.07
Štefan Hadalin na novinarski konferenci med pripravami slovenske moške smučarske reprezentance. Kondicijski trening, športniki izvajajo pod vodstvom Andree Massija in trenerke Nike Radjenovič. Nova Gorica, Slovenija 7.junija 2016. [Smučarska zveza
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Ko je Štefan Hadalin v začetku sezone postal prvi slalomist slovenske reprezentance, se je porajalo vprašanje, kako se bo neizkušeni, a nadarjeni 21-letnik znašel v tej zahtevni vlogi. Po štirih tekmah v paradni disciplini se je prebil med dobitnike točk in potrdil, da je iz pravega testa. Drevi bo v Schladmingu napadal četrte slalomske točke v tej zimi.

Hadalin si je premierne točke za svetovni pokal na svoji športni poti priboril s 23. mestom na kombinaciji v Santa Caterini. Po odstopu v Zagrebu se je prvič med 30 najboljših prebil tudi v slalomu. V Adelbodnu je bil 20., v Wengnu je dosegel rezultat kariere s 15. mestom, minuli konec tedna je v Kitzbühlu vknjižil 21. mesto. Z rezultati je pokazal stabilnost, pravi pa, da so s temi dosežki njegovi apetiti vse večji.

Trener za tehnične discipline Klemen Bergant pravi, da je treba potrpežljivo delati korake. »Za svoja leta je velik profesionalec. Zna se pripraviti za vsak trening in vsako tekmo, temu primerno porabi veliko energije, zato moramo z njim previdno ravnati. Ne sme delati preveč ponovitev, premori so zelo pomembni, saj še ni sposoben dolgo časa držati to visoko raven zbranosti, ki jo narekuje svetovni pokal. Pri zadnjih korakih na poti proti vrhu, ki ga čakajo v prihodnjem letu ali dveh, je namreč vsaka izvedba pomembna,« je razmišljal o najmlajšem v reprezentanci.

Hadalin je prejšnji konec tedna na preizkušnji v Kitzbühlu pokazal, da se kljub skromnim izkušnjam v svetovnem pokalu znajde tudi v zahtevnih razmerah, v katerih se najboljši niso. »Pravi, da uživa na treningih in tekmah, kar je ključno. Prav iz tega razloga je sposoben tudi na težki preizkušnji, kot je bil slalom v Kitzbühlu, prikazati dober in hiter nastop. Dosegel je šesti čas druge proge – čeprav je štartno palčko sprožil prezgodaj in slabo finiširal. V srednjem delu proge je bil tretji najhitrejši,« je Bergant komentiral pluse in minuse Hadalinovega zadnjega slalomskega nastopa. »Hitrost ima, za tisto 'nekaj več' potrebuje čas,« je opozoril trener.

Prav tako je poudaril, da je položaj, v katerem se je znašel, za Hadalina nov, saj zdaj »ne hodi le na en nastop, ampak na tekmo in poskuša pokazati čim več«. Bergant vselej doda, da se mora mladi smučar še veliko naučiti. Kaj pa je tisto, kar bi moral izboljšati v naslednjem koraku? »Ne sestavi enakomerno hitrega nastopa. Prikaže hitre, zelo hitre in počasnejše odseke. Prva naloga zanj je, da teh 60 ovinkov na slalomu presmuča enako hitro od vrha do cilja. Ko bo to osvojil, bo lahko rezultatsko pričakoval še več. Hkrati pa je pomembno tudi, da postane domač na terenih, to pomeni, da točno ve, na katerih odsekih prog lahko tvega. Taktika, torej. Da bi jo naštudiral, mora še kdaj nastopiti na istem hribu,« je o razvoju Vrhničana razpredal Bergant, ki verjame, da bo to poglavje Hadalin osvojil že prihodnje leto.

Nova priložnost za nabiranje izkušenj in dokazovanje v karavani ga čaka drevi v Schladmingu (ob 17.45 in 20.45). Zjutraj je opravil trening za ogrevanje z ruskim smučarjem Aleksandrom Horošilovom. »Schladming se ponaša z dolgo strmino, ki jo je treba presmučati korektno in hitro. Vsaka proga ima svoje zakonitosti. Glede na to, da Štefan še ne ve vsega, mu moramo pomagati in razkriti podrobnosti. Ali bo informacije predelal in vnesel v nastop, pa bo pokazala tekma,« je še napovedal Bergant.