Halo, Visla: salama velikanka za Janusa

V tej sezoni so zmage v svetovnem pokalu slavili skakalci iz petih držav: Avstrije, Nemčije, Norveške, Češke, Slovenije.

Objavljeno
05. marec 2016 01.08
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

V Vislo se je včeraj pripeljalo tudi 34 ljubiteljev smučarskih skokov z Dolenjske in Štajerske, ki so glavnemu trenerju naše reprezentance Goranu Janusu podarili 185 centimetrov dolgo stiško kmečko salamo, na kateri je pripeta slovenska zastava. »Z njo bi nam moral mahati na trenerski tribuni,« je Robert Kranjec v smehu svetoval Janusu, ki je bil darila kajpak zelo vesel. »To so naši zvesti navijači, ki nas pridejo bodrit tudi na novoletno turnejo in nekatere druge tekme. S podobno salamo so me presenetili že lani v Titisee-Neustadtu, pojedli pa smo jo nato med svetovnim prvenstvom v Falunu,« je zaupal 45-letni Ljubljančan.

Zmagovalci prihajajo le iz petih držav

V tej sezoni so zmage v svetovnem pokalu slavili skakalci iz zgolj petih držav, in sicer Avstrije (Michael Hayböck in Stefan Kraft), Nemčije (Severin Freund), Norveške (Kenneth Gangnes, Daniel-Andre Tande in Anders Fannemel), Češke (Roman Koudelka) in Slovenije (ob Petru Prevcu tudi Robert Kranjec). Ob omenjenih reprezentancah se lahko z uvrstitvami med najboljšo trojico pohvalijo le še Japonci. Vseeno nov »negativni« rekord ne more pasti; najmanj različnih držav s stopničkami v eni sezoni, torej šest, je bilo namreč doslej že tudi v zimah 1998/99, 1999/2000 in 2007/08.

Kasai in magičnih 500

Neuničljivi Noriaki Kasai je pred prav posebnim mejnikom. V Titisee-Neustadtu, kjer se bodo najboljši smučarski skakalci za točke svetovnega pokala potegovali 12. in 13. t. m., torej zadnji vikend pred finalom v Planici, bo namreč 43-letni Japonec nastopil že na svoji 500. tekmi med elito. Neverjetno, kako je »Nori«, kot ga tudi kličejo, še vedno kos mlajšim tekmecem, ki bi jim bil lahko tudi oče; v skupnem seštevku ta čas namreč zaseda visoko osmo mesto.

Kojonkoski snubi Pointnerja in Kruczka

V reševanje finskih smučarskih skokov, ki minuli konec tedna v Almatiju niso imeli nobenega predstavnika, v Visli pa sta navzoča le Ville Larinto in Lauri Asikainen, se je podal Mika Kojonkoski, ki po končani trenerski karieri deluje kot direktor za vrhunski šport pri finskem olimpijskem komiteju. Nekdanji »selektor« Avstrijcev, Fincev in Norvežanov zavzeto išče (novega) glavnega trenerja »Suomijev«, trnka pa je že vrgel proti Avstrijcu Alexandru Pointnerju, ki v tej zimi pomaga Bolgaru Vladimirju Zografskemu, in Poljaku Lukaszu Kruczku, ki je nedolgo tega razkril, da ne bo več vodil svojih rojakov z dvakratnim olimpijskim prvakom Kamilom Stochom na čelu. Mimiogrede:kandidata za glavnega trenerja poljske vrste sta Vasja Bajc in Avstrijec Stefan Horngacher, zdajšnji pomočnik Wernerja Schusterja v nemški reprezentanci.