Hannawald: Le kaj jedo doma pri Prevcih?

Na jutrišnji tekmi vseh šest slovenskih skakalcev, v kvalifikacijah najboljši Kamil Stoch, danes ekipna preizkušnja.

Objavljeno
03. december 2016 00.52
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Klingenthal – Vzhajajoči zvezdnik slovenskih smučarskih skokov Domen Prevc je vikend za svetovni pokal v areni Vogtland (HS-140) začel podobno prepričljivo, kot ga je pred tednom dni v Kuusamu. Potem ko je že na uradnem treningu s 144 metri poletel daleč najdlje med vsemi, je 17-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih vrhunsko pripravljenost potrdil tudi v kvalifikacijah.

Med vnaprej uvrščeno deseterico tekmovalcev za jutrišnjo posamično tekmo (začetek ob 15. uri) – danes bodo v Klingenthalu ob 16.10 prižgali zeleno luč za ekipno preizkušnjo – je imel (naj)mlajši od bratov Prevc najboljši dosežek (140 m). Enako daleč je sicer odneslo tudi Daniela Andreja Tandeja, vendar pa je treba ob tem pripisati, da je imel 22-letni Norvežan, branilec lanske zmage v areni Vogtland, v zraku malce boljše razmere (0,05 m/s : -0,25 m/s).

»Tukajšnja skakalnica mi očitno zelo ustreza, zato sem tudi tako nasmejan. Upam, da bom v nedeljo dobro odskakal in se zadovoljen vrnil domov. Najpomembneje je, da uživam v skokih. Moja pričakovanja ostajajo enaka kot pred tem, kakšna pa so, si lahko predstavljate sami,« je bil v Nemčiji dobro razpoložen mladi skakalec kranjskega Triglava, ki je znova navdušil tudi velikega Svena Hannawalda, strokovnega komentatorja skokov pri televizijski postaji Eurosport. »Domnov letalni položaj je izjemno ekstremen, še ekstremnejši kot pri njegovem bratu Petru. Znova je pokazal, da je v odlični formi,« se je čudil nekdanji nemški skakalni as, edini, ki je doslej v svojo korist odločil vse štiri tekme na isti novoletni turneji (2001/02).

Peter zadržan

Ob tem se je Hannawald tudi vprašal, kaj vendarle jedo doma pri družini Prevc. V ožji krog favoritov vsekakor sodi tudi Peter Prevc, ki je na treningu obakrat pristal pri 130 metrih (5. in 15.). V kvalifikacijah ga je nato odneslo še tri metre dlje, kar je bila sedma daljava med vnaprej uvrščenimi tekmovalci. Toda glede na to, da se je tudi Hannawald čudil, zakaj ni iz izjemne višine izvlekel še več, je pričakovati, da bo že na današnji ekipni preizkušnji izčrpal svoje rezerve. Navsezadnje je zanj znano, da na tekmah običajno skače (še) bolje kot na treningu.

Na ekipni preizkušnji bosta Slovenijo ob bratih Domnu in Petru Prevc zastopala še rojaka Jurij Tepeš in Jaka Hvala, ki sta v kvalifikacijah zasedla deveto oziroma 30. mesto. Oba sta doskočila pri 127 metrih, vendar pa je Tepeš zaradi slabšega vetra prejel 7,6 točke pribitka, medtem ko so Hvali, ki je svojo edino zmago v svetovnem pokalu slavil prav v Klingenthalu (13. februarja leta 2013), zavoljo boljših razmer odvzeli 1,9 točke. Tik za 23-letnim članom SSK Ponikve je pristal Nejc Dežman (127,5 m), na jutrišnjo posamično tekmo pa se je uvrstil tudi Anže Lanišek (126,5 m/33.).

Vodilni Freund s četrto daljavo

Z naskokom najboljši v kvalifikacijah, v katerih je bil – zanimivo – prekratek norveški svetovni rekorder Anders Fannemel (114,5 m), je bil poljski as Kamil Stoch, ki ga je odneslo do 139 metrov. Za prvo mesto je od prirediteljev prejel 2000 evrov denarne nagrade, presenetljivo drugouvrščenega Čeha Vojtecha Sturso pa je preskočil kar za sedem metrov in 12,5 točke.

Za veselje včeraj še maloštevilnih (domačih) navijačev je s tretjim mestom poskrbel lokalni matador Richard Freitag (129 m), visoko pa bo znova meril tudi njegov reprezentančni kolega in vodilni v skupnem seštevku Severin Freund, ki je imel s 134 metri četrto daljavo med elitno deseterico v svetovnem pokalu.