Hayböck junak Lahtija, Peter Prevc ni prekinil uroka

Na drugi posamični tekmi na Finskem Peter Prevc deveti, njegov brat Domen petnajsti, Jurij Tepeš pa devetnajsti.

J. P.
ned, 21.02.2016, 10:24; spremenjen: 17:48

Lahti - Kako vrhunsko sezono svetovnega pokala ima za seboj z naskokom najprepričljivejši smučarski skakalec te zime Peter Prevc, najbolj zgovorno potrjuje dejstvo, da je petnajsto prizorišče, Lahti, zanj šele prvo, na katerem se v nobenem od poskusov ni prebil na zmagovalni oder. V petek je bil namreč peti, tedaj ga je polomil v finalu, danes pa se je moral - po ponesrečenem prvem poskusu, ki mu je zagotovil zgolj 22. izhodišče - zadovoljiti s končnim devetim mestom, kar je njegov drugi najslabši posamični dosežek v sezoni. Enajsti je bil namreč v začetku decembra na prvi tekmi v Lillehammerju. V 21 posamičnih preizkušnjah v tej zimi se le petkrat ni povzpel na stopničke.

Vseeno je 23-letni šampion iz Selške doline, ki tako ni znal prekiniti uroka Lahtija, kjer se doslej še ni veselil uvrstitve v najboljšo trojico, zadržal izjemno vodstvo v seštevku svetovnega pokala, ped zadnjimi devetimi tekmami ima namreč kar 541 točk naskoka pred prvim izzivalcem, Nemcem Severinom Freundom, ki je danes s petim mestom razliko zmanjšal za šestnajst točk, zdaj jih ima 1107, ostali izzivalci pa sploh še niso preskočili magične tisočice. Vse višje, zdaj je že četrti, je sicer nesporni junak Lahtija Michael Hayböck, ki je petkovi zmagi na veliki skakalnici dodal še današnjo na srednji, ki je bila izjemno prepričljiva, saj je prvega zasledovalca za seboj pustil za kar 9,2 točke.

Na stopničke sta se zavihtela še Nemec Karl Geiger, ki je pred dnevi dopolnil 23 let, še nikdar prej pa se na preizkušnjah tega ranga ni znašel med najboljšimi tremi, in Japonec Taku Takeuči, ki je imel tretje izhodišče že po prvi seriji. V finalu sta nastopila še dva Slovenca: Domen Prevc je bolje nastopil v prvi seriji, ko je desetico držal za rep, nato pa v drugo zdrknil na 15. mesto, medtem ko je Jurij Tepeš 24. izhodiščni položaj v finalu popravil za pet mest. Veliki osmoljenec je bil Jaka Hvala, ki se mu je trideseterica izmuznila za eno mesto in eno točko, praznih rok so ostali še Andraž Pograjc, Anže Lanišek in neprepoznavni Robert Kranjec, ki je ugnal enega samega tekmeca. Karavana se zdaj seli v sosednji Kuopio, ki bo že jutri gostil kvalifikacije, v torek pa tudi 25. posamično preizkušnjo v sezoni.

POTEK PRVE SERIJE

V slovenskem taboru razočaranja nad odločitvijo žirije, da preizkušnjo zaradi nepredvidljivih vetrovnih razmer prestavi na manjšo skakalnico, ni bilo, navsezadnje so imeli udeleženci na ta način pred nordijskim svetovnim prvenstvom prihodnje leto v Lahtiju priložnost spoznati obe napravi - v petek so namreč nastopili na veliki. Vodstvo tekmovanja je prvo serijo začelo z devetega zaletnega mesta.

Za precej večje število gledalcev kot pretekla dva dneva je bržkone poskrbela tudi uvrstitev neumornega domačega asa Janneja Ahonena na tekmo, vendar pa se 38-letni veteran v prvem poskusu ni pretirano izkazal. Doskočil je že pri 84.5 metra, jasno je bilo torej, da finala ne bo ugledal. Finska kalvarija se je nadaljevala, zato pa je povsem drugačen obraz pokazal Japonec Kenširo Ito, ki je vlekel do 92 metrov, prvi vpisal več kot sto točk (104,2) in prevzel udobno vodstvo.

Takoj za njim se je z zaletišča pognal prvi iz sedmerice Slovencev, Andraž Pograjc, ki je nastopil podobno kot v kvalifikacijah in se s skokom, dolgim 88 metrov (96,3 točke), zavihtel takoj za Ita. Nedolgo zatem ga je z drugega mesta izpodrinil še en Japonec Šohei Točimoto, ki je doskočil ravno na 90-metrsko črto, pred oba Azijca pa se je z odličnim poskusom, kar 96.5 metra dolgim, prebil Avstrijec Philipp Aschenwald.

Drugega slovenskega orla Jako Hvalo je precej premetavalo v zraku, a je vendarle izvlekel 87.5 metra, kar ga je - ob ugodni vetrovni izravnavi - uvrstilo tik pred reprezentančnega kolega Pograjca, na takratno četrto mesto. Precej dlje je neslo Poljaka Klemensa Muranko (91 metrov) in dva Nemca, Markusa Eisenbichlerja (90.5) in Karla Geigerja, ki so mu merilne naprave izmerile 96 metrov in se je s točkovnim zbirom (111,9) povsem poravnal z vodilnim Aschenwaldom.

Prav neverjetno, toda še tretji tekmovalec, Poljak Dawid Kubacki, je dosegel povsem enako število točk kot tedaj skupaj vodilna Nemec in Avstrijec, čeprav je bil iz te trojice s 95.5 metra najkrajši. Tretji od varovancev trenerja Gorana Janusa, Jurij Tepeš, je bil eden tistih, ki jim selitev na srednjo skakalnico kot izrazitemu letalcu ni šla na roke, a je bil vseeno daljši od obeh Slovencev pred njim. Vlekel je do 90.5 metra, kar je pomenilo, da je nekaj časa visel na meji trideseterice finalistov (102,8 točke).

Da v vodstvu ni bila več trojica skakalcev, je poskrbel Japonec Taku Takeuči, ki je s poskusom, dolgim 96 metrov, z vetrovnim pribitkom doskočil povsem na čelo vseh nastopajočih, prve tri izzivalce je pustil za seboj za 1,7 točke. Naslednja dva slovenska zastopnika se nista izkazala. Anže Lanišek je izenačil daljavo Hvale (87.5 metra), vendar pa zavoljo ugodnih razmer v zraku pristal za vsemi ostalimi našimi - Hvala, Pograjc in Lanišek so bili tako zvrščeni drug za drugim.

Še najbolj pa ga je polomil starosta slovenske reprezentance Robert Kranjec, ki mu - podobno kot Tepešu - manjše naprave resnično ne dišijo, kar je zgovorno dokazal z mizernim poskusom, dolgim zgolj 78.5 metra. Ugnal je le Avstrijca Andreasa Koflerja in bil že ob pristanku izven dosega finala. Tedaj je bil edini od Slovencev, ki je imel vstopnico za drugo serijo že v žepu, Tepeš. Vodil je Nemec Andreas Wank, ki je potegnil 94 metrov daleč in Takeučija ugnal za tri desetinke.

Iz slovenske sedmerice sta bila vrh zaletišča zgolj še brata Prevc. Mlajši, Domen, se je dobro znašel in pristal pri 92.5 metra, kar ga je tedaj s 109,8 točke poneslo na osmo mesto. Za vodilnim Wankom je zaostajal zgolj 4,1 točke. S tem je bil dotlej najboljši od naših fantov, finale si je že zagotovil tudi Tepeš, tudi trojica slovenskih mušketirjev, ki so bili stisnjeni drug za drugega, je bila še v igri. Hvala, denimo, je bil prvi v čakalnici, resda pa so na svoj nastop čakali le še največji mojstri te zime.

Med njimi tudi petkov zmagovalec, Avstrijec Michael Hayböck, ki je ponovil daljavo dneva Petra Prevca iz kvalifikacij - 98.5 metra. Sodnikov resda ni prepričal, vseeno pa se je zavihtel v lepo vodstvo (117,9 točke) s štirimi točkami naskoka pred prvim izzivalcem Wankom. Norvežani niso imeli svojega dne, pred nastop zadnjega - Kennetha Gangnesa - je veter postal krepko premočan, zato je moral nekaj trenutkov počakati na štartni rampi. Ni se izkazal s skokom, dolgim 89.5 metra, s čimer je bil najboljši Norvežan po prvi seriji Daniel Andre Tande na robu deseterice.

Nemec Severin Freund je bil le za odtenek boljši, s skokom, dolgim 91 metrov, se ni mogel vplesti v borbo za vrh, zaostal je celo za Domnom in pristal na zgolj štirinajstem mestom. Nastop pa se je ponesrečil tudi vodilnemu skakalcu zime Petru Prevcu, ki sta se mu pred tem posrečila dva odlična skoka v poskusni seriji in kvalifikacijah, tokrat pa je bil z 89 metri bistveno krajši. Točkovno se mu je za finale resda izšlo, vendar pa je imel zgolj 22. izhodišče (103,5 točke). Če drugega ne, mu je bilo v uteho vsaj to, da je za drugim mestom zaostal zgolj 10,4 točke.

Tudi sicer se elitna deseterica, seveda s častno izjemo Hayböcka, ni izkazala, osmoljenci serije so bili Norvežani in Slovenci. Domen Prevc je torej pred finalom držal deseto mesto, Peter je bil 22., Tepeš pa dve mesti za njim. Boginja sreče Fortuna je hrbet obrnila Hvali, ki je za eno točko in eno mesto ostal brez drugega nastopa, blizu sta bila tudi Pograjc (33.) in Lanišek (34.), medtem ko je Kranjec končal povsem pri repu uvrščenih. Najbližje vodilnemu Avstrijcu sta prišla Wank in Takeuči.

POTEK FINALA

Razmere pred finalom niso bile optimalne, vetru se je pridružilo še močnejše sneženje, vseeno pa se prireditelji niso pustili motiti in so prve skakalce mirno spustili z ampe, za nameček so še dvignili zaletišče na deseto štartno mesto. Zato so tudi daljave že takoj krepko poskočile, prvi, ki je skočil zelo daleč, je bil Nemec Markus Eisenbichler, ki je potegnil do 96.5 metra. Vendar pa mu tudi prvi od treh slovenskih finalistov Jurij Tepeš ni ostal dolžan. Bil je namreč le meter krajši, kar je pomenilo uvrstitev na drugo mesto, za vodilnim pa je zaostal pičli dve desetinki točke.

Glede na to, da je bilo vrh skakalnice ravno tedaj nekaj favoritov za najvišja mesta, je bilo pričakovati celo stotico. Že Peter Prevc je bil glavni kandidat za takšen podvig, a je bil nekoliko krajši. Ponovil je Tepeševo daljavo (95.5 metra), s čimer je prevzel udobno vodstvo (223,8 točke), saj je prejel vetrovni pribitek, sodniki pa so mu naklonili devetnajstice. Jasno je bilo, da bo vodilni skakalec te sezone v finalu krepko pridobil, naposled mu je šla na roko še igra številk.

Daljši od njega so bili namreč Švicar Simon Ammann (97 metrov), Nemec Stephan Leyhe (98) in Norvežan Johann Andre Forfang, ki se je dotlej najbolj približal stotici, a niti daljava dneva (99 metrov) mu ni pomagala povsem na vrh. Za Petrom, ki je še vedno vodil, je namreč zaostal pičlo desetinko točke. Obetal se je razburljiv zaključek finala, prvi, ki je vendarle sklatil starejšega od bratov Prevc iz vodstva, pa je bil Nemec Severin Freund. Izenačil je daljavo slovenskega asa (95.5 metra), a je imel iz prve serije dovolj zaloge, da je zadržal dve točki prednosti.

Žirija tekmovanja na čelu z Miranom Tepešem je imela zavoljo razmer v zraku polne roke dela, večkrat je za kratko prekinila dogajanje, Čehu Lakušu Hlavi je to prišlo do živega in je skočil zgolj 92.5 metra, s čimer je zaostal za obema Slovencema. Dva metra daljši je bil Avstrijec Stefan Kraft, ki je za zgolj štiri desetinke točke pustil za seboj zmagovalca letošnje novoletne turneje. Freund je bil še vedno v vodstvu, izhodišče pa je močno pokvaril japonski »fosil« Noriaki Kasai, ki je s 93 metri zdrsnil na sedmo mesto.

Za njim se je z zaletišča v odličnih vetrovnih razmerah spustil še zadnji slovenski adut Domen Prevc, ki je pristal pri odličnih 96.5 metra, tudi sodniki so bili dokaj radodarni z ocenami (od 18 do 19), boljšega rezultata pa ga je stalo kar 15,8 točke vetrovnega odbitka. To ga je pahnilo na takratno sedmo mesto, razlike so bile namreč majhne, za vodilnim Freundom je zaostal za 4,3 točke. Njegov starejši brat je tedaj še držal tretje mesto. Vse močnejši veter je spet za nekaj minut prekinil preizkušnjo.

Naslednji je šel z zaletišča najboljši Norvežan po prvi seriji Daniel Andre Tande, ki je doskočil pri ravno 95 metrih, s čimer je ugnal Krafta in Petra Prevca, ne pa tudi še vedno vodilnega Freunda. Ta je pokleknil pred zelo razpoloženim Romanom Koudelko, ki je bil enako dolg - 95.5 metra -, prevzel pa je vodstvo z 2,8 točke zaloge (228,6). Da ni prišlo do dvojnega češkega vodstva, je poskrbel Jakub Janda, njegov 93.5 metra dolg poskus ga je porinil na zgolj deveto mesto, tik pred Domna Prevca.

Še precej slabše jo je odnesel Avstrijec Philipp Aschenwald, prvo presenečenje prve serije, ki pa je bil v drugo celo med najkrajšimi (88.5 metra), s čimer je zgrmel močno navzdol, celo za vse tri Slovence - na zgolj 19. mesto. Pred nastopom naslednjega, Karla Geigerja, je znova za nekaj minut posegla žirija. Čakanje se je Nemcu obrestovalo, potegnil je do 99.5 metra, kar je bila dotlej daljava dneva, kljub precejšnjemu vetrovnemu odbitku je Koudelko ugnal za 3,6 točke (232,2).

Poljak Dawid Kubacki je bil kratek (93.5 metra), tudi sodniki so bili neprizanesljivi, tako da je na osmem mestu zaostal tudi za najboljšim Slovencem. Dva metra daljši je bil Japonec Taku Takeuči, ki je s precej boljšimi ocenami in manjšim vetrovnim odbitkom zajadral na drugo mesto, za Geigerjem, ki si je tako zagotovil prve stopničke na tekmah tega ranga v karieri, je zaostal 2,3 točke. Peter Prevc si je zagotovil najmanj deveto mesto.

Pred nastopom predzadnjega na tekmi je bilo jasno, da bo v vodstvu Nemec. Po kratkem čakanju, v kar je žirijo prisilil vnovič premočan veter, se je namreč z zaletišča spustil Andreas Wank, ki je skočil odlično - kar 97.5 metra daleč -, a delil usodo Domna Prevca, saj je s kar 13,4 točke vetrovnega odbitka in slabimi sodniškimi ocenami zgrmel na peto mesto. To je pomenilo, da si je stopničke zagotovil tudi Takeuči. Pred nastopom zadnjega, Michaela Hayböcka, so se gledalci spet načakali.

Toda Avstrijec se ni pustil zmesti. Prvi je namreč ujel stotico, z daljavo dneva (natanko 100 metrov) in odličnimi ocenami - kar štirimi devetnajsticami - je odbil napade zasledovalcev in zmagal z odličnim točkovnim zbirom (241,4). Geigerja je pustil za seboj za 9,2 točke, Takeučija celo za 11,5. Nastopil je torej v slogu Petra Prevca v večini te sezone in postal nesporni junak letošnjega Lahtija, saj si je konkurenco pokoril tudi že na petkovi prvi posamični preizkušnji.

Udarni slovenski adut je končal na devetem mestu z drugim najboljšim dosežkom finalne serije, boljši je bil zgolj Hayböck, povsem poravnan z njim pa Geiger. Njegov mlajši brat Domen je izhodišče nekoliko pokvaril in končal na robu petnajsterice, Jurij Tepeš pa je napredoval na 19. mesto. Skakalna karavana ostaja na Finskem, preselila se bo le na drugi konec države, v Kuopio, kjer jo že jutri čakajo kvalifikacije, dan pozneje pa nova tekma svetovnega pokala.

IZIDI POSAMIČNE TEKME V LAHTIJU

1. (1.) Michael Hayböck (Avs) 241,4 (98.5, 100)
2. (4.) Karl Geiger (Nem) 232,2 (96, 99.5)
3. (3.) Taku Takeuči (Jap) 229,9 (96, 95.5)
4. (8.) Roman Koudelka (Češ) 228,6 (89, 95.5)
5. (14.) Severin Freund (Nem) 225,8 (91, 95.5)
6. (2.) Andreas Wank (Nem) 225,5 (94, 97.5)
7. (9.) Daniel Andre Tande (Nor) 224,7 (89.5, 95)
8. (12.) Stefan Kraft (Avs) 224,2 (90.5, 94.5)
9. (22.) Peter Prevc (Slo) 223,8 (89, 95.5)
10. (18.) Johann Andre Forfang (Nor) 223,7 (91, 99)
15. (10.) Domen Prevc (Slo) 221,5 (92.5, 96.5)
19. (24.) Jurij Tepeš (Slo) 216,3 (90.5, 95.5)
31. Jaka Hvala (Slo) 97,6 (87.5)
33. Andraž Pograjc (Slo) 96,3 (88)
34. Anže Lanišek (Slo) 95,0 (87.5)
49. Robert Kranjec (Slo) 80,0 (87.5)

IZIDI PRVE SERIJE

1. Michael Hayböck (Avs) 117,9 točke (98.5 metra)
2. Andreas Wank (Nem) 113,9 (94)
3. Taku Takeuči (Jap) 113,6 (96)
4. Dawid Kubacki (Pol) 111,9 (95.5)
4. Karl Geiger (Nem) 111,9 (96)
4. Philipp Aschenwald (Avs) 111,9 (96.5)
7. Jakub Janda (Češ) 111,1 (92)
8. Roman Koudelka (Češ) 110,5 (89)
9. Daniel Andre Tande (Nor) 110,0 (89.5)
10. Domen Prevc (Slo) 109,8 (92.5)
22. Peter Prevc (Slo) 103,5 (89)
24. Jurij Tepeš (Slo) 102,8 (90.5)
31. Jaka Hvala (Slo) 97,6 (87.5)
33. Andraž Pograjc (Slo) 96,3 (88)
34. Anže Lanišek (Slo) 95,0 (87.5)
49. Robert Kranjec (Slo) 80,0 (78.5)

Prijavi sovražni govor