Hayböck: Za Petra še ne moremo reči, da je v krizi

Avstrijec Michael Hayböck v Kuopiu pomislil na Barcelono in zmagal še tretjič zapovrstjo.

Objavljeno
25. februar 2016 21.41
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Po torkovi tekmi smučarskih skakalcev za svetovni pokal v Kuopiu, ki jo je prepričljivo v svojo korist odločil Michael Hayböck in tako slavil še tretjo zmago zapovrstjo, je Peter Prevc ocenil, da mu je 24-letni Avstrijec zdaj očitno bolj nevaren kakor prvi zasledovalec Severin Freund. Slovenski as namreč že iz lastnih izkušenj še kako dobro ve, da je skakalca težko »sklatiti« z zmagovitega vala, ko je enkrat na njem.

Hayböck je v tej zimi šele kot drugi skakalec po Prevcu zmagal na (vsaj) treh zaporednih preizkušnjah. Lani je takšen podvig uspel zgolj Freundu, pred njim pa Andreasu Koflerju kot zadnjemu Avstrijcu na začetku sezone 2011/12. »Michi«, kakor kličejo 24-letnika iz Theninga v Zgornji Avstriji, je (bil) še sam presenečen nad svojim sijajnim nizom v »deželi tisočerih jezer«.

»Kar se je zgodilo na Finskem, je težko opisati. Občutek, ko zmagaš trikrat zapovrstjo v svetovnem pokalu, je neverjeten in ne bi mogel biti boljši. Pravzaprav sploh ne vem, zakaj mi gre v zadnjem obdobju tako dobro, vem pa, da ne bom ničesar spreminjal. Rad imam Finsko,« je dal Hayböck vedeti, da si želi nadaljevati zmagoviti niz, ki ga je začel v Lahtiju.

Na to, da je tam dobil obe »generalki« za nordijsko SP 2017, je zelo ponosen. »Lahko rečem le, da sta skakalnici pravšnji za tako veliko tekmovanje,« se je namuznil član kluba Hinzenbach. Na vprašanje, kako je v finalu Kuopia ohranil zbranost na vrhu zaletišča, potem ko se je moral prav tako kot Prevc po dolgem čakanju enkrat umakniti s štartne klopi, preden je le dobil zeleno luč, je odvrnil, da mu je bilo lažje zaradi reprezentančnega kolega Stefana Krafta.

»Ko sem videl, da je 'Kraftl' že na stopničkah, sem si rekel, da zdaj ne morem več narediti ničesar narobe. Medtem ko sem čakal na svoj nastop, sem poskušal razmišljati o nečem drugem, med drugim sem se spraševal, ali se je že začela nogometna liga prvakov. Sem namreč velik navijač Barcelone, ki je igrala tisti dan,« je razkril Hayböck. Ker ni skrivnost, da je Kraft, s katerim si na potovanjih delita sobo, goreč privrženec Bayerna, se med seboj pogosto zbadata na račun nogometa.

Mimogrede: pred časom sta se v njem pomerila tudi v računalniški igrici, po napetem dvoboju in streljanju enajstmetrovk pa se je zmage veselil »Michi«. Za »kazen« je moral dve leti mlajši Kraft obleči Barcelonin dres.

Kakorkoli; Hayböck se že zelo veseli Almatija, kjer je edinkrat tekmoval sredi decembra '11, ko je dobil obe preizkušnji za celinski pokal. »Tja bom vsekakor odpotoval z lepimi spomini. Čeprav si s prejšnjimi uspehi ne bom mogel ničesar kupiti, pa ti kažejo, da mi tamkajšnja naprava zelo ustreza,« je pred odhodom v Kazahstan razmišljal ta čas najboljši avstrijski skakalec.

S podvigom v Kuopiu je v skupnem seštevku napredoval že na tretje mesto, pri čemer za vodilnim Prevcem zaostaja za pravzaprav neulovljivih 680 točk, medtem ko ima pred četrtouvrščenim Norvežanom Kennethom Gangnesom pičlih šest točk naskoka. »Če sem iskren, nisem verjel, da se bom lahko še boril za skupno uvrstitev na zmagovalnem odru. To bo zdaj zanimiv izziv,« je omenil Hayböck in glede Prevčevih zadnjih nastopov pristavil: »Kar zadeva Petra, še ne moremo govoriti, da je v kakšni krizi ...«

V Almatiju ducat Slovencev

Ob vnaprej uvrščenem nosilcu rumene majice Petru Prevcu se bodo poskušali od Slovencev na obe tekmi v Almatiju prebiti še Robert Kranjec (skupno 19.), Jurij Tepeš (28.), Jaka Hvala (54.), Andraž Pograjc (68.), Anže Semenič (73.) in Tomaž Naglič (še brez točk). V ženski konkurenci bodo poleg skupno tretjeuvrščene Maje Vtič naše barve branile tudi Špela Rogelj (10.), Urša Bogataj (18.), Katja Požun (25.) in Eva Logar (28.).

Spored v Almatiju, danes: 10.00 – kvalifikacije (ž), 13.00 – kvalifikacije (m); jutri: 10.00 – 1. serija ženske tekme, sledita finale in slovesna razglasitev; 13.00 – 1. serija moške tekme, sledita finale in slovesna razglasitev; nedelja: 10.00 – 1. serija ženske tekme, sledita finale in slovesna razglasitev; 13.00 – 1. serija moške tekme, sledita finale in slovesna razglasitev.