Hirscher odmislil točke in se prvič prepustil užitku

Avstrijec Marcel Hirscher se je s petim velikim kristalnim globusom izenačil z Marcom Girardellijem.

Objavljeno
06. marec 2016 20.58
Mojca Finc
Mojca Finc

Kranjska Gora – Letošnji pokal Vitranc je postregel z dvema junakoma. Prvi junak so prireditelji, ki so se neutrudno bojevali z izjemno težkimi vremenskimi razmerami. Na podkorenski strmini je tri noči in jutra garalo 150 do 200 delavcev, s proge so odmetali približno 40.000 kubičnih metrov snega. Drugi junak je bil avstrijski as Marcel Hirscher, ki si je zagotovil veliki kristalni globus.

Hirscher je v Kranjski Gori v treh dneh trikrat prismučal na stopničke – po petkovem 3. mestu je vknjižil dve zmagi. Pred najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku svetovnega pokala Henrikom Kristoffersenom ima šest tekem pred koncem sezone 353 točke prednosti. Oba – Avstrijec in Norvežan – bosta izpustila tekme v hitrih disciplinah v Kvitfjellu, »viking«, ki si je na podkorenskem poligonu zagotovil slalomski globus, bo tekmoval le še v tehničnih disciplinah na finalu zime. »Občutek je čuden. Vsi govorijo o velikem kristalnem globusu, vendar pa 100-odstotno še ni zapisan v statistiko, prav tako globusa še nisem prejel v roke. Če bodo tekmeci sledili svojemu načrtu disciplin, ni več možnosti, da bi mi kdo odnesel lovoriko, vendar pa matematično ta še obstaja. Zato se ne počutim povsem 'varno',« je o prestižni lovoriki razmišljal Hirscher.

Vso sezono se je boril z napadalnimi tekmeci, kar ga je utrujalo. Potem ko si je v soboto zagotovil veleslalomski globus, mu je odleglo. Enega od ciljev sezone je izpolnil, tudi v skupnem seštevku je povišal prednost pred norveškim zasledovalcem. V cilju je rjovel od sreče, čutiti je bilo, da je odvrgel nahrbtnik, poln bremena. »Na sobotnem veleslalomu sem bil pod velikim pritiskom. Naporno je, ko imaš med smučanjem v podzavesti, koliko točk moraš osvojiti, in razmišljaš, ali jih bo dovolj. Vso sezono računaš, kako boš po slabšem času prve proge moral pritisniti na vso moč v finalu in napredovati po lestvici. Ves čas je v glavi skupni seštevek,« je razpredal.

Slaloma se je lotil brez matematike in točkovnega bremena. Prepustil se je tekmovanju in se osredotočil na užitek. Preizkušnjo je končal z 81 stotinkami prednosti pred drugouvrščenim Kristoffersenom. »Tokrat sem zgolj tekmoval, občutek je bil neverjeten, hvaležen sem, da sem ga spet občutil,« je poudaril 27-letnik in dodal, da je s takšno držo smučal prvič v sezoni. Podobno neobremenjeno je nastopal na začetku svoje poti v svetovnem pokalu. »Takrat sem samo tekmoval, o ničemer nisem razmišljal, ni bilo kalkuliranja, zato sem tudi pogosto odletel s proge,« se je spomnil odstopov med uvodnim nabiranjem izkušenj med najboljšimi smučarji na svetu.

S petim velikim kristalnim globusom se je Hirscher na vrhu večne lestvice izenačil z legendarnim Marcom Girardellijem. »Izenačiti rekord je noro in tega se povsem še ne zavedam,« je dejal, prepričan, da se še ni vpisal v zgodovino, verjame pa, da bo najboljši na svetu po številu velikih globusov postal v prihodnjih petih letih. Premlad je, da bi doživljal Girardellijeve uspehe, spoštuje pa njegove dosežke. Prav zato ga težko imenuje za vzornika. Občudoval pa je Hermanna Maierja, Bodeja Millerja, Benjamina Raicha, Giorgia Rocco, Kalleja Palanderja.

Med tekmeci vseh narodnosti v karavani ob velikem uspehu čuti veliko spoštovanje. »Skupaj smo smučarsko rastli osem let. Julien (Lizeroux, op. a.) me denimo še vedno kliče 'mali'. Nič se ni spremenilo,« mu kolegi privoščijo uspeh. S Kristoffersenom sta se po zadnji vitranški preizkušnji pogovarjala o tem, kako se je napeti boj naenkrat končal in kako se bosta na finalu zime v Švici zgolj prepustila smučarskim predstavam.

Med tekmami v Kranjski Gori je šampion, ki se je v tej zimi 18-krat povzpel na stopničke, pomislil tudi na nov izziv za prihodnost. Morda bi ga našel v hitrih disciplinah, a pravi, da bi potem moral na stranski tir postaviti tehnične, česar pa ne namerava. »Pri smuku je v razdalji 100 m med vrati 15 slalomskih kolov. Če hočeš biti dober v kraljevski disciplini, moraš prenehati s hitrim gibanjem. To je povsem drugačen šport,« je zatrdil, da se bo v prihodnosti držal tehničnih disciplin, dodajal pa jim bo superveleslalom.