Hirscher Pinturaultu preprečil peto zaporedno zmago

Žan Kranjec je drugi zaporedni veleslalom v Kranjski Gori končal na 16. mestu, a ostal brez finala v St. Moritzu.

J. P.
sob, 05.03.2016, 08:30; spremenjen: 13:57

Kranjska Gora - Francoski alpski smučar Alexis Pinturault je na današnji izvedbi jubilejnega 55. Pokala Vitranc za svetovni pokal v Kranjski Gori neuspešno lovil peto zaporedno veleslalomsko zmago v sezoni. Potem ko je niz nepremagljivosti na podkorenski strmini podaljšal včeraj na tekmi, ki je nadomestila odpadlo iz Garmisch-Partenkirchna, je moral danes premoč priznati Avstrijcu Marcelu Hirscherju, ki je vodil že po prvi progi, a tudi v finalnem nastopu zabeležil najboljši čas in pustil Francoza na drugem mestu za seboj za udobnih 53 stotink. Družbo jima je na stopničkah delal še mladi Norvežan Henrik Kristoffersen, ki pa je bil že debelo sekundo in pol počasnejši od zmagovalca.

Hirscher je s četrto veleslalomsko zmago v sezoni potrdil mali kristalni globus, že četrtega v karieri in tretjega zapovrstjo, obenem si je na že 38. tekmi doslej, osemnajsti veleslalomski, pokoril vso konkurenco v svetovnem pokalu, na vitranški strmini pa je bil najhitrejši veleslalomist drugič - prvič po letu 2010. S tem je tudi v skupnem seštevku naskok pred Kristoffersenom, ki se mu nasmiha slalomska lovorika (potrdi jo lahko že jutri), povečal na 333 točk. Ni odveč poudariti, da sta v koledarju te tekmovalne sezone le še dve prizorišči - norveški Kvitfjell bo konec prihodnjega tedna gostil karavano v hitrih disciplinah, švicarski St. Moritz pa le nekaj dni pozneje finalno dejanje sezone.

Boginja sreče Fortuna pa je danes hrbet obrnila zadnjih nekaj sezon najboljšemu slovenskemu smučarju v tej disciplini Žanu Kranjcu. Z novo pogumno predstavo je ponovil včerajšnji dosežek, nadaljeval zbiranje točk in znova končal na 16. mestu, po prvem nastopu je bil trinajsti. Naposled mu jo je ples točk zagodel, saj mu jih je zgolj pet zmanjkalo do 25. mesta v skupnem veleslalomskem seštevku svetovnega pokala, ki še zagotavlja nastop na finalnem prizorišču sezone, v švicarskem St. Moritzu. Še boljšega današnjega dosežka ga je stala napaka ob prehodu na prelomnico druge proge, ko je zdrsnil in za kratko tudi z bokom »obliznil« smučino.

Preostala peterica Slovencev je imela na prvi progi visoke štartne številke in je ostala praznih rok. Do rezultatov sta se sicer dokopala specialist za hitre discipline Martin Čater na 36. mestu in Žan Grošelj, ki je bil tri mesta slabši, medtem ko so Klemen Kosi, Mišel Žerak in Jakob Špik delili usodo mnogih in odstopili na zelo selektivni progi. Jutri bo Kranjska Gora gostila še slalomsko preizkušnjo, štart prve proge bo - enako kot danes - ob 9.30, finala pa tri ure pozneje.

PRVA PROGA

Veleslalom za jubilejni 55. Pokal Vitranc je odprl Nemec Felix Neureuther, ki je s časom 1:14,57 vrgel rokavico tekmecem. Vodilni veleslalomist sezone, Avstrijec Marcel Hirscher, ki je imel včeraj štartno številko 1, je postopoma višal naskok pred Nemcem, največ, skoraj pol sekunde, pa pridobil v tekoče postavljenem spodnjem delu. V cilju je bila razlika med njima 65 stotink, Hirscher pa je z gesto nakazal na slab(š)o vidljivost. Francozi so trenutno prva velesila v tej disciplini, prvi med njimi, Thomas Fanara, pa se je z vodilnim Avstrijcem enakovredno kosal le v zgornjem delu. V nadaljevanju je konstantno izgubljal in ciljno črto prečkal devet desetink počasneje kot vodilni.

Niti najboljši slalomist te tekmovalne zime, mladi Norvežan Henrik Kristoffersen, ni mogel premešati kart povsem pri vrhu. Zmanjkalo ga je v spodnjem delu, v katerem je na podkorenski progi pustil debele pol sekunde, naposled pa za Hirscherjem prvi zamudil več kot sekundo. Drugi Francoz, Victor Muffat-Jeandet, si na prvi progi ni poklonil darila za 27. rojstni dan, ki ga paznuje ravno danes, saj ni ugnal nobenega od tekmecev. Pričakovati je bilo, da bo do spremembe v vodstvu prišlo po nastopu njegovega rojaka Alexisa Pinturaulta, ki je lovil peto zaporedno veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu. Na celotni progi je zaostajal za Hirscherjem, v cilju je bila razlika med njima 41 stotink, vseeno pa je to zadostovalo za drugo mesto.

Še tretji zaporedni Francoz Mathieu Faivre, ki je zapečatil nastope elitne sedmerice, je bil precej slabši. Predolgo je stal na robniku in s predolgimi zavoji zaostal skoraj dve sekundi in pol, čeravno si ni na terenu privoščil niti ene opaznejše napake. Tekmovalci v nadaljevanju niso mogli več poseči povsem po vrhu. Še najbližje, na sedmo mesto, se je s štartno številko 11 zavihtel Švicar Justin Murisier, 15 stotink pa je bil od njega na devetem mestu počasnejši včeraj drugouvrščeni Avstrijec Philipp Schörghofer, ki ni mogel računati na ponovitev petkovega podviga. Po nastopu udarne petnajsterice je še vedno vodil Hirscher pred Pinturaultom in Neureutherjem, manj kot sekundo je zamujal še četrtouvrščeni Fanara.

Nobeden od tekmovalcev, ki so napadali bolj iz ozadja, ni prevetril vrha pred nastopom Žana Kranjca, ki je imel - enako kot že včeraj - vnovič štatno številko 27, kot je poudaril pred začetkom, pa bi bil zadovoljen z (vsaj) ponovitvijo petkovega dosežka, torej 16. mesta. V ciljnem izteku je završalo, Žan pa ni pokleknil pod bremenom domače preizkušnje. Pri prvih dveh vmesnih časih je držal 14. mesto, po polovici proge zaostajal sekundo, spodaj pa na progi pustil še sekundo in se naposled zavihtel na zelo spodobno trinajsto mesto, za Hirscherja je bil slabi dve sekundi (1,94) prepočasen. To je bil najboljši nastop smučarjev, ki niso štartali v elitni petnajsterici, Kranjec pa je s tem ostal tudi v igri za nastop na finalu sezone, ki ga ulovi zgolj najboljših 25 veleslalomistov v svetovnem pokalu.

In res, njegov dosežek je bil prehud zalogaj za vse, ki so se še spustili po zelo selektivni podkorenski strmini, na kateri je resda prvi odstopil šele Avstrijec Roland Leitinger s številko 24 (doletela ga je diskvalifikacija), nato pa je ciljno črto prečkala manj kot polovica preostalih smučarjev. Med štartnima številkama 48 in 63 sta se, denimo, do uvrstitev dokopala zgolj dva avstrijska udeleženca. Usodo mnogih je delil tudi prvi v verigi štirih slovenskih smučarjev z zaporednimi številkami od 66 do 69, Klemen Kosi. Specialist za hitre discipline je že pri prvem merjenju vmesnega časa zaostajal skoraj sekundo in pol, nato pa odstopil.

Do cilja pa je pripeljal Martin Čater, ki mu prav tako bolj dišijo hitre discipline, toda s skoraj štiriinpolsekundnim zaostankom je bil prekratek za finale, na 36. mestu je za napredovanjem zamudil skoraj sekundo. Tudi Mišel Žerak je na progi obtičal po prvem merjenju vmesnega časa, pri katerem je bil več kot sekundo in pol za Hirscherjem, ciljna strmina pa je vzela še Jakoba Špika, ki mu resda ni dobro kazalo za preboj v trideseterico. Slovenske nastope je s številko 72 zaokrožil Žan Grošelj in s petsekundno zamudo zasedel 39. mesto. Uvrščenih je bilo zgolj 44 ob 76 prijavljenih tekmovalcev, kar pomeni, da je bil osip kar 42-odstoten oziroma eden najvišjih v tej sezoni svetovnega pokala.

Pred finalnim nastopom, ki se na vitranški strmini začenja ob 12.30, je torej daleč najbolje kazalo Marcelu Hirscherju, ki je imel pred Alexisom Pinturaultom, ki je lovil veleslalomski peterček, 41 stotink zaloge, tretje izhodišče je imel Felix Neureuther, ki je odprl današnjo tekmo. V odličnem položaju je bil tudi najboljši slovenski veleslalomist zadnjih sezon Žan Kranjec, ki je včeraj prekinil vitranški urok, danes pa je dišalo celo po izboljšanju petkovega šestnajstega mesta. Za vodilnim Avstrijcem je zaostajal slabi dve sekundi, za deseterico pa 35 stotink. Drugih Slovencev ni bilo v trideseterici, do uvrstitev sta se na 36. in 39. mestu dokopala še Martin Čater in Žan Grošelj, medtem ko so Klemen Kosi, Mišel Žerak in Jakob Špik odstopili.

»Prvi nastop je bil zelo zahteven s trdo, neravno, dolgo progo. Vedel sem, da mi to lahko ustreza, edino, kar sem moral storiti, je bilo, da sem se že s štarta pognal maksimalno, kar na takšni progi ni lahko. Precej dobro se mi je posrečilo, zdaj bom to poskušal ponoviti tudi v finalu,« je vtise strnil Kranjec, ki je čas do druge proge izkoristil za hitro polnjenje baterij in regeneracijo.

FINALE

Po nastopu prve deseterice finalistov je najbolje kazalo Italijanu Riccardu Tonettiju, ki je prvega izzivalca, rojaka Roberta Nanija, ki sicer še vedno drži skupno mesto v elitni veleslalomski petnajsterici sezone, pustil za seboj za kar 79 stotink. Prvi ga je s položaja vodilnega sklatil še eden iz močne garde »azzurrov« Massimiliano Blardone, ki pri 36 letih končuje dolgo in plodno kariero, tokrat pa je Tonettija pustil za seboj za 35 stotink. Florian Eisath je imel priložnost, da bi poskrbel za kar četverno italijansko vodstvo - in posečilo se mu je. Zavihtel se je 13 stotink pred nekaj let starejšega rojaka.

Zdelo se je, da bo dominanco naših zahodnih sosedov razbil Švicar Carlo Janka, ki je imel po polovici vitranške proge kar 67 stotink naskoka ped Eisathom, nato pa si privoščil hudo napako, se pri tem skoraj ustavil, izgubil dve sekundi in zdrsnil na šesto mesto. Jezen pa se je s štarta pognal član elitne sedmerice, včeraj petouvrščeni Francoz Mathieu Faivre, ki se mu je prvi nastop povsem ponesrečil, v drugo pa je pokazal drugačen obraz in se z več kot polsekundnim naskokom dokopal do vodstva po polovici nastopov v drugi seriji. Temperatura je naraščala, saj je bila finalna predstava edinega »preživelega« domačega tekmovalca pred vrati.

Francozov izziv je bil prehud zalogaj za Finca Marcusa Sandella, ki je resda zaostal zgolj 15 stotink, za veliko presenečenje pa je ob svojem ognjenem krstu v Kranjski Gori poskrbel mladi, komaj 19-letni nadebudni Švicar Loic Meillard, ki se izziva ni ustrašil, temveč je mnogo slovitejšega Francoza ugnal za več kot pol sekunde. Za njim pa je šel na progo Žan Kranjec. Vodilni slovenski veleslalomist je potreboval najmanj trinajsto mesto, če si je želel zagotoviti nastop na finalu svetovnega pokala v St. Moritzu. Z drugimi besedami: če bi Žan ob prihodu v cilj prevzel vodstvo, bi imel vstopnico za sklepno preizkušnjo že v žepu.

A se mu žal ni izšlo po načrtih. Že pri prvem vmesnem času je zaostajal, resda zgolj 13 stotink, razlika je do drugega poskočila na 29 stotink, nato pa si je privoščil večjo napako, zdrsnil na prelomnici, se za hip znašel celo na boku, izgubil hitrost, vendar pa se ni odzval panično, temveč je do cilja skušal napadati, kar je zadostovalo za tedaj četrti rezultat, za Meillardom je zaostal skoraj sekundo, jeze pa ni kajpak mogel skriti. V nadaljevanju je lahko računal le še na napake tekmecev, ki so na svoje nastope še čakali vrh podkorenskega terena.

Toda upal je zaman. Prav nihče od najboljših si na skrajšani finalni progi zlepa ni privoščil spodrsljaja, rokavico pa je udarni osmerici vrgel včeraj drugouvrščeni Avstrijec Philipp Schörghofer, ki se je danes na prvi progi slabše znašel. Vendar pa ga je to v drugo le še dodatno podžgalo, da je ob prečkanju ciljne črte prevzel vodstvo, resda je imel pred rojakom Manuelom Fellerjem le devet stotink naskoka, toda v zakup je treba vzeti, da je pri vmesnih časih še zaostajal. Časa obeh Avstrijcev sta bila nedosegljiva za Nemca Stefana Luitza, Švicarja Justina Murisierja in Francoza Victorja Muffat-Jeandeta, ki je prav danes dopolnil 27 let.

S takšnim razpletom pa se ni strinjal norveški slalomski specialist Henrik Kristoffersen, ki se mu je agresiven nastop obrestoval, v cilju je Schörghoferja pustil za seboj za skoraj pol sekunde. Njegov čas je bil predober za predzadnjega Francoza na tekmi Thomasa Fanaraja, ki je bil tri desetinke počasnejši, a se je vseeno zavihtel na drugo mesto. Na vrhu je bila zgolj še najboljša trojica s prve proge. Nemec Felix Neureuther, ki je načel današnjo preizkušnjo, je že zgoraj na progi pustil tri desetinke, v nadaljevanju pa še tri, s čimer je v cilju na drugem mestu zaostal 21 stotink.

Čas mladega Norvežana pa je bil na hudi preizkušnji ob nastopu Francoza Alexisa Pinturaulta, ki je lovil peto zaporedno veleslalomsko zmago v tej sezoni. Že pri prvem vmesnem času je njegova zaloga poskočila na debelo sekundo, večji del jo je rutinirano zadržal do cilja in prvega izzivalca odpravil za kar 1,06 sekunde. S tem je malce zatresel tudi kolena tudi vodilnega po prvi progi Marcela Hirscherja - in res, njegovih 41 stotink naskoka se je stopilo že do prvega merjenja vmesnega časa, nato pa je Avstrijec spet pohodil stopalko za plin in bil razred zase na strmini, s čimer se je veselil druge veleslalomske zmage doslej v Kranjski Gori s 53 stotinkami prednosti pred Pinturaultom.

IZIDI MOŠKEGA VELESLALOMA V KRANJSKI GORI

1. (1.) Marcel Hirscher (Avs) 2:12,58
2. (2.) Alexis Pinturault (Fra) + 0,53
3. (5.) Henrik Kristoffersen (Nor) 1,59
4. (3.) Felix Neureuther (Nem) 1,80
5. (4.) Thomas Fanara (Fra) 1,91
6. (9.) Philipp Schörghofer (Avs) 2,03
7. (12.) Manuel Feller (Avs) 2,12
8. (14.) Loic Meillard (Švi) 2,36
9. (8.) Stefan Luitz (Nem) 2,39
10. (7.) Justin Murisier (Švi) 2,51
16. (13.) Žan Kranjec (Slo) 3,33

IZIDI PRVE PROGE VELESLALOMA V KRANJSKI GORI

1. Marcel Hirscher (Avs) 1:13,92
2. Alexis Pinturault (Fra) 0,41
3. Felis Neureuther (Nem) 0,65
4. Thomas Fanara (Fra) 0,90
5. Henrik Kristoffersen (Nor) 1,09
6. Victor Muffat-Jeandet (Fra) 1,33
7. Justin Murisier (Švi) 1,34
8. Stefan Luitz (Nem) 1,48
9. Philipp Schörghofer (Avs) 1,49
10. Leif Kristian Haugen (Nor) 1,59
13. Žan Kranjec (Slo) 1,94
36. Martin Čater (Slo) 4,43
39. Žan Grošelj (Slo) 5,03
Klemen Kosi (Slo) odstopil
Mišel Žerak (Slo) odstopil
Jakob Špik (Slo) odstopil

Prijavi sovražni govor