Hirscherjev dvojček, Hadalin v deseterici

Avstrijski smučarski as je na SP v St. Moritzu veleslalomski dodal slalomsko lovoriko. Hadalin 10. z najboljšim časom finala.

Objavljeno
19. februar 2017 09.38
SKI-ALPINE-WORLD-MEN-SLALOM
J. P.
J. P.

St. Moritz - Enako kot včeraj v ženski konkurenci Američanka Mikaela Shiffrin je tudi danes, zadnji dan svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v švicarskem St. Moritzu, vodilni v skupni in slalomski razvrstitvi svetovnega pokala, Avstrijec Marcel Hirscher, upravičil vlogo favorita in si na tradicionalnem zadnjem dejanju tekmovanja, v moškem slalomu, pokoril vso konkurenco. Prepričljivo vodilni je bil že po prvem nastopu, v drugem pa ni ničesar prepustil naključju in se je v treh dneh veselil še drugega odličja najžlahtnejšega leska v tehnični disciplini - po petkovem veleslalomskem. Družbo sta mu na zmagovalnem odru delala rojak Manuel Feller in Nemec Felix Neureuther, praznih rok je ostal zmagovalec petih slalomov za svetovni pokal v sezoni, Norvežan Henrik Kristoffersen.

Iz slovenske četverice sta že na dokaj neselektivni prvi progi odstopila Žan Grošelj in kvalifikant Jakob Špik, veleslalomski specialist Žan Kranjec si je resda zagotovil uvrstitev med najboljših 60 in s tem finalni nastop, ki pa ga je izpustil, potem ko je že v prvo dobil količek naravnost v obraz in ciljno črto prečkal okrvavljen, zato pa je odlično nastopil Štefan Hadalin, ki je po polovici tekme držal 22. izhodišče z zgolj sekundo in pol zaostanka za vodilnim Hirscherjem, v finalu pa izkoristil ugodno štartno številko in napredoval za kar dvanajst mest, celo na rob deseterice. Obenem si je lastil tudi najboljši čas druge proge, v čast in ponos mu je lahko, da je devet stotink za njim zaostal tudi novi svetovni prvak. V svetovnem pokalu 21-letni Hadalin višje kot petnajsti letos v Wengnu še ni bil. 

IZIDI MOŠKEGA SLALOMA

1. (1.) Marcel Hirscher (Avs) 1:34,75
2. (7.) Manuel Feller (Avs) + 0,68
3. (10.) Felix Neureuther (Nem) 0,93
4. (6.) Henrik Kristoffersen (Nor) 1,04
5. (8.) Aleksandr Horošilov (Rus) 1,05
6. (15.) Andre Myhrer (Šve) 1,10
7. (2.) Marco Schwarz (Avs) 1,11
8. (3.) Michael Matt (Avs) 1,24
9. (14.) Stefano Gross (Ita) 1,40
10. (22.) Štefan Hadalin (Slo) 1,41
Žan Kranjec (Slo) ni štartal na drugi progi
___________________________________
Žan Grošelj (Slo) odstopil na prvi progi
Jakob Špik (Slo) odstopil na prvi progi 

 

Marcel Hirscher je bil v tehničnih disciplinah v St. Moritzu nepremagan. Foto: Stefano Rellandini/Reuters.

 

POTEK PRVE PROGE

Zadnje dejanje svetovnega prvenstva v St. Moritzu, ki bo slovenskim smučarskim privržencem ostalo v spominu po smukaškem šampionskem naslovu Ilke Štuhec, je odprl italijanski veteran Manfred Mölgg, zmagovalec januarskega Sljemena, ki pa mu je v zadnjem obdobju forma nekoliko padla. To se je pokazalo tudi na Suvretti, ki se je je lotil z nekoliko premalo energije, v srednjem delu je za nameček še zdrsnil, ciljno črto prečkal v času 47,64, nezadovoljstvo pa dokazal z zamahom roke.

Nemec Felix Neureuther, ki ima zadnje čase precej preglavic s hrbtom, je uvodni Italijanov čas sklatil brez težav, in to za skoraj pol sekunde (45 stotink). Njegov dosežek pa je bil že takoj na težki preizkušnji, saj se je kot tretji s štarta pognal zmagovalec petih slalomov svetovnega pokala v tej tekmovalni zimi, Norvežan Henrik Kristoffersen. Njegov nastop ni bil optimalen, še pri zadnjem merjenju vmesnega časa je bil zadaj, šele v finišu je pospešil in s seboj v cilj osnesel enajst stotink naskoka.

Tribune so ponorele ob nastopu prvega Švicarja Daniela Yula, ki pa se povsem na vrh ni mogel zavihteti. Postavil je tretji čas, do Norvežana ga je ločilo 25 stotink. Malo pa jih je bilo, ki so verjeli, da bo ciljno črto kot vodilni presmučal Britanec Dave Ryding. A zgodilo se je ravno to, lahkoten nastop je kronal z dvanajstimi stotinkami prednosti pred Kristoffersenom. Toda vodilni je bil zgolj minuto. Za njim se je namreč na progo vrgel veleslalomski šampion Marcel Hirscher, ki je konkurenci odčital lekcijo.

Do zadnjega vmesnega časa je imel malenkostno prednost pred Rydingom, v spodnjem delu, v katerem je senzacionalno izgubil kombinacijsko zlato in ga »podaril« domačemu adutu Luci Ärniju, pa je danes pohodil stopalko za plin in prvega zasledovalca pustil za seboj za debele pol sekunde, za 53 stotink. Verjetno bi se mu bolj približal Rus Aleksandr Horošilov, če si ne bi privoščil napake v vertikali, iz katere se je mojstrsko rešil in v cilj prismučal s četrtim časom in še spodobnim zaostankom 68 stotink.

Ugnal ga je tudi drugi Avstrijec Manuel Feller, toda zgolj za stotinko. Razlike za Hirscherjevim hrbtom so bile majhne: med drugouvrščenim Rydingom in šestim Neureutherjem je bilo manj kot četrt sekunde (23 stotink). Prvi, ki je moral predčasno kapitulirati, je bil Francoz Alexis Pinturault, ki se mu je prvenstvo v St. Moritzu povsem ponesrečilo, odlično ekipno predstavo Avstrijcev pa je kronal Marco Schwarz. Še pri zadnjem vmesnem merjenju je bil zgolj šest stotink zadaj, spodaj pričakovano še nekoliko izgubil, a se vseeno zavihtel na drugo mesto.

Za slovitejšim rojakom je zaostal 43 stotink, njun uspeh pa je kmalu zatem dopolnil še Michael Matt, ki po celotni Suvretti ravno tako ni puščal veliko časa in je - podobno kot Schwarz - za Hirscherjem zamudil manj kot pol sekunde (48 stotink). Trojno odlično izhodišče so si torej zagotovili Avstrijci, najboljši predstavnik preostanka sveta je bil Britanec Ryding na četrtem mestu, a z zgolj desetinko za drugim. Ravno ob koncu elitne petnajsterice je nastopil Šved Mattias Hargin, ki bi lahko razbil avstrijsko monotonst pri vrhu, saj je bil še pri zadnjem vmesnem času zgolj desetinko za Hirscherjem, po napaki pa je bil v cilju na petem mestu 57 stotink prepočasen.

Štefan Hadalin že na prvi progi ni zaostal preveč. Foto: Fabrice Coffrini/AFP.

 

Po nastopu najboljših se vrstni red povsem pri vrhu dolgo ni več spremenil. Tako med najboljše ni mogel poseči francoski veteran Jean-Baptiste Grange, ki je branil slalomsko odličje najžlahtnejšega leska s predlanskega svetovnega prvenstva onstran »luže«, prav tako ne domači as Luca Ärni, ki je prijetno presenetil na kombinacijskem slalomu, na katerem je potrdil nenadejano zlato kolajno. Oba sta zaostala po skoraj dve sekundi in obtičala povsem pri repu uvrščenih.

Prvi, ki je z višjo štartno številko mešal štrene najhitrejšim, je bil Švicar Ramon Zenhäusern, ki je z zaostankom zgolj 69 stotink zasedel deveto mesto. Za osmim Horošilovom je zamudil stotinko, za sedmim Fellerjem dve, za šestim Kristoffersenom pa štiri. Tudi sicer so bile razlike zares pičle, med drugim in štirinajstim mestom komaj omembe vrednih 54 stotink, prav Italijan Stefano Gross je na robu petnajsterice za vodilnim po polovici slaloma kot zadnji zaostajal manj kot sekundo (97 stotink). 

Slovenska štiriperesna deteljica je nastopila v razmaku nekaj minut s številkami med 40 in 50. Prvi se je na slalomski teren pognal Štefan Hadalin, ki se je v tej sezoni svetovnega pokala že trikrat dokopal med dobitnike točk, tudi tokrat je bil za odločno in pogumno predstavo nagrajen z 22. mestom in predvsem zelo spodobnim časom. Od Hirscherja je bil počasnejši natanko sekundo in pol, od drugouvrščenega Schwarza, denimo, zgolj 1,07 sekunde. To je napovedovalo izjemno razburljiv finale.

Žan Grošelj je imel pri prvem vmesnem času 31 stotink zaostanka, nato pa nekoliko prenizko prišel v naslednja vrata in z odstopom plačal davek na neizkušenost. Kmalu za njim se je s Suvretto spopadel veleslalomski specialist Žan Kranjec, ki je že pri prvih merjenjih nakazoval, da ne bo zadosti hiter za najboljšo trideseterico, ciljno črto je prečkal s 34. časom in z več kot dveinpolsekundnim zaostankom za vodilnim Hirscherjem, za nameček je dobil še udarec s količkom po ustih in zakrvavel.

Edini iz slovenske četverice, ki je moral včeraj v kvalifikacije (in bil v njih najhitrejši), je bil Jakob Špik, ki pa je bil na današnji prvi progi tudi drugi od naših fantov, ki ni videl cilja, odstopil je po zadnjem vmesnem času. To je pomenilo, da je najboljših 30, ki so imeli pred finalom ugodnejše izhodišče, ujel zgolj Hadalin, ki ga z 22. mesta ni sklatil nihče več. Niti hrvaški as Ivica Kostelić, pred mnogimi leti že svetovni prvak iz St. Moritza, ki pa je tokrat s številko 54 za Hirscherjem zaostal tri sekunde in pol.

IZIDI PRVE PROGE

1. Marcel Hirscher (Avs) 46,43
2. Marco Schwarz (Avs) + 0,43
3. Michael Matt (Avs) 0,48
4. Dave Ryding (VB) 0,53
5. Mattias Hargin (Šve) 0,57
6. Henrik Kristoffersen (Nor) 0,65
7. Manuel Feller (Avs) 0,67
8. Aleksandr Horošilov (Rus) 0,68
9. Ramon Zenhäusern (Švi) 0,69
10. Felix Neureuther (Nem) 0,76
22. Štefan Hadalin (Slo) 1,50
36. Žan Kranjec (Slo) 2,55
Žan Grošelj (Slo) odstopil na prvi progi
Jakob Špik (Slo) odstopil na prvi progi

 

Marcel Hirscher je v treh dneh dvakrat poskrbel za vrtenje avstrijske himne. Foto: Peter Schneider/AP.

 

 

POTEK FINALA

Po treh smučarjih iz bolj ali manj eksotičnih držav je šel v finalu kot prvi med tistimi, ki redno osvajajo točke svetovnega pokala, na progo Italijan Giuliano Razzoli, lastnik olimpijskega zlata iz Vancouvra 2010. Tudi njegov finalni nastop ni bil nič posebnega, z njegovim časom je takoj opravil domači junak Luca Ärni, ki je po kombinacijskem zlatu tudi od klasične slalomske preizkušnje pričakoval veliko, a se mu je že na prvi progi sfižilo. V drugo je Italijana pustil za seboj za 27 stotink.

Le minuto pozneje je bilo že jasno, da francoski veteran Jean-Baptiste Grange ne bo ubranil naslova slalomskega svetovnega prvaka iz predlanskega Beaver Creeka, saj je bil že ob prečkanju ciljne črte zgolj četrti. Ärni je držal vodstvo vse do nastopa mladega Slovenca Štefana Hadalina, ki se je na progo pognal sproščeno, saj ni imel več česa izgubiti. Razlika je skokovito naraščala, ob zadnjem merjenju vmesnega časa je poskočila že skoraj do sekunde, v cilj je prinesel 83 stotink naskoka. To je obetalo »Štefov« skok krepko navzgor.

Tekmeci so eden za drugim zaostajali za njim, tudi dobitnik že dveh slalomskih odličij s svetovnih prvenstev, prekaljeni Italijan Manfred Mölgg. Po podobnem scenariju je dišalo tudi po nastopu Šveda Andreja Myhrerja, ki je imel pri zadnjem merjenju vmesnega časa zgolj še stotinko naskoka, spodaj, kjer je Hadalin na Suvretti pustil še največ časa, pa se je Skandinavec odlepil na spet nekoliko udobnejših 31 stotink. Kljub vsemu je Slovenec po nastopu prve petnajsterice držal zelo spodbudno drugo mesto. 

»Nisem najbolje začel, nadaljeval pa sem odlično, sploh na strmini sem dobil pravi občutek. Finiš je bil morda malce manj natančen, toda tvegal sem ogromno, saj sem imel precej boljšo štartno številko kot na prvi progi, kar sem želel izkoristiti,« je v izjavi za TV Slovenija poudaril 21-letni Hadalin, ki mu je hrbet nato rahlo obrnila tudi sreča, saj ga je Italijan Stefano Gross, ki je odprl nastope elitne petnajsterice, pustil za seboj za pičlo stotinko. A nato je ta čas najboljši slovenski slalomist spet pridobival mesta.

Prehitel ga ni niti največji domači adut Daniel Yule, ki je nervozno štartal, nato pa na strmini - ob silovitem kriku jeze - zdrsnil in odstopil. Drugače pa se je Suvrette lotil Nemec Felix Neureuther, ki je imel še pri zadnjem merjenju natanko pol sekunde naskoka pred Myhrerjem, ki se je spodaj stopil na 17 stotink, vseeno pa je Felix prevzel vodstvo in s tem Hadalina pregnal z zmagovalnega odra. Za veliko razočaranje na tribunah je poskrbel zadnji švicarski adut Ramon Zenhäusern, ki je odstopil, s čimer je država gostiteljica danes ostala brez odličja.

Ob televizijskem premoru pred zadnjo osmerico tekmovalcev je Štefan držal četrto mesto, torej se mu je nasmihala celo uvrstitev v »top 10«, tako visoko v svetovnem pokalu ni bil še nikoli. Rus Aleksandr Horošilov je bil za 12 stotink prepočasen za Neureutherja, zato pa se je v vodstvo zavihtel prvi od štirih Avstrijcev, ki so krojili vrh prve proge, Manuel Feller. Nemca je odpravil za natanko četrt sekunde, s čimer je vrgel rokavico tudi enemu najboljših slalomistov zadnjih sezon Henriku Kristoffersenu

A niti v drugo ni pokazal vsega, kar zna, Norvežan je že ob prečkanju ciljne črte zasedel zgolj tretje mesto, za stotinko se je zavihtel pred Horošilova. Odlično je bil na poti Šved Mattias Hargin, ki je v spodnji del odnesel 35 stotink, nato pa odstopil in poskrbel, da je lahko le še Britanec Dave Ryding preprečil avstrijsko slalomsko zmago. Toda Otočan je bil bistveno prepočasen, za Fellerjem je zaostal tri četrt sekunde, dve stotinki tudi za Hadalinom, ki je tako potrdil mesto v deseterici.

Na vrhu so bili le še trije Avstrijci. Trojne slalomske zmage se v zgodovini ni veselila še nobena država, četverne seveda še manj. Drugi finalni predstavnik te smučarske velesile Michael Matt je v drugo pokleknil in zdrsnil na šesto mesto, Feller je bil tako že na stopničkah. Precej je izgubil tudi Marco Schwarz, za rojaka je bil 43 stotink prepočasen, na šestem mestu je za stotinko zaostal tudi z Myhrerjem. S tem je na zmagovalni oder posadil tudi Neavstrijca - Neureutherja.

Komu od naših severnih sosedov je bilo usojeno odličje najžlahtnejšega leska, pa je odločil Marcel Hirscher. Druge proge se je lotil, kot bi štartal z ničle, resno, odločno, zagnano, brez kančka taktiziranja. Že pri prvem vmesnem času je bil od rojaka osem desetink hitrejši, večji del zaloge (68 stotink) pa pripeljal v cilj za še drugo zlato kolajno na tem prvenstvu - po petkovi veleslalomski. Družbo na stopničkah sta mu delala Feller in Neureuther, izjemno zadovoljen pa je bil lahko tudi Hadalin. Ne zgolj s končnim desetim mestom, temveč tudi z najboljšim časom finala, v katerem je Hirscherja ugnal za devet stotink.