Hirscherju podkorenska vremenska loterija, do točk tudi Kranjec (fotogalerija)

Avstrijski smučarski as je ubil tri muhe na en mah, saj si je že predčasno zagotovil tudi veliki in mali veleslalomski globus.

Objavljeno
04. marec 2017 09.49
Pokal Vitranc
J. P.
J. P.

Kranjska Gora - Avstrijski smučarski as Marcel Hirscher je na veleslalomu za svetovni pokal v okviru 56. izvedbe Pokala Vitranc v Kranjski Gori ubil vsaj tri muhe na en mah. Pokoril si je namreč vso konkurenco in s tem ubranil lansko zmago s podkorenske strmine, obenem si je zagotovil tudi tolikšno točkovno zalogo, da je že pred finalom tekmovalne zime v Aspnu jasno, da sta veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu in mali veleslalomski vnovič v njegovi lasti. Obenem je z odlično predstavo na prvi progi, pa tudi v finalu, v katerem so glavni tekmeci pokleknili v dežju in megli, potrdil, da se je nedavno v St. Moritzu zasluženo ovenčal z naslovom veleslalomskega svetovnega prvaka.

Ker je njegov glavni izzivalec v veleslalomski sezoni, Francoz Alexis Pinturault, ki je odprl današnjo tekmo, odstopil že na prvi progi, si je Avstrijec pred njim z zmago nabral že 194 točk prednosti, ki mu je ne more ukrasti nihče več, saj je v koledarju vpisan le še en veleslalom v tej zimi - finalni onkraj »luže«. Tokrat se mu je še najbolj približal bronasti iz St. Moritza, Norvežan Leif Kristian Haugen, ki pred tem v svetovnem pokalu še ni stal na stopničkah, v finalu pa je izkoristil nekoliko boljšo vidljivost in z dvanajstega mesta napredoval tik pod vrh. Družbo jima je na odru delal še en Skandinavec, Šved Matts Olsson, ki je bil v tej sezoni že drugi konec januarja v Garmisch-Partenkirchnu.

Iz slovenske šesterice sta kranjskogorski debitant Miha Hrobat in specialist za hitre discipline Martin Čater odstopila že v prvem nastopu, medtem ko so bili Aljaž Dvornik, Žan Grošelj in Štefan Hadalin, od katerega je več pričakovati na jutrišnjem slalomu (ravno tako z začetkom ob 9.30 in drugo progo ob 12.30), prepočasni za finale. Tako je domačo čast pričakovano reševal Žan Kranjec, ki si večjih napak obakrat ni privoščil, vseeno pa je bil nekoliko premalo eksploziven, da bi mešal štrene pri vrhu. Po polovici tekme je držal dvajseto izhodišče, v drugo izgubil še tri mesta, vseeno pa osvojil nove točke in tako potrdil tudi udeležbo na sklepnem veleslalomskem dejanju tekmovalne zime v Aspnu.

 

IZIDI MOŠKEGA VELESLALOMA

1. (1.) Marcel Hirscher (Avs) 2:24,31
2. (12.) Leif Kristian Haugen (Nor) + 0,46
3. (6.) Matts Olsson (Šve) 0,67
4. (17.) Manuel Feller (Avs) 0,75
5. (10.) Stefan Luitz (Nem) 0,92
5. (5.) Felix Neureuther (Nem) 0,92
7. (11.) Florian Eisath (Ita) 1,01
8. (14.) Elia Zurbriggen (Švi) 1,08
9. (8.) Roland Leitinger (Avs) 1,27
10. (22.) Loic Meillard (Švi) 1,30
23. (20.) Žan Kranjec (Slo) 2,36

 

Žan Kranjec je na domači strmini ujel nekaj točk. Foto: Matej Družnik/Delo.

 

POTEK PRVE PROGE

Že drugo leto zapovrstjo je izjemno prizadevnim kranjskogorskim prirediteljem nagajalo neugodno vreme, a so vseeno po najboljših močeh utrdili podkorensko progo, ki je morala vzdržati kar 75 smučarjev. Veleslalomski del Pokala Vitranc je odprl Francoz Alexis Pinturault, po ponesrečenem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu jezen kot ris, a še vedno v igri za mali kristalni globus. Že v zgornjem delu je zdrsnil, a nadaljeval, v srednjem pa povsem zgrešil linijo, zapeljal dobesedno skozi naslednja vratca in odstopil. Kar pihal je od besa ...

Tudi mladi Norvežan Henrik Kristoffersen z doseženim v St. Moritzu ni bil zadovoljen, s kranjskogorskim prizoriščem pa je dobro spoprijateljen, saj je predlani tu opravil s konkurenco. Tudi danes si ni privoščil vidnejših napak in je s časom 1:12,59 vrgel rokavico tekmecem. Prva dva, Nemec Felix Neureuther in Francoz Mathieu Faivre, sta precej izgubila v srednjem delu, spodaj pa pohodila stopalko za plin in nekoliko stopila zaostanek za Norvežanom.

Kristoffersenu se je še najbolj, na 27 stotink, približal Francoz Victor Muffat-Jeandet, ob prvih dežnih kapljah je bil neprepričljiv prvi iz avstrijskega mini-paketa Philipp Schörghofer, povsem drugačno sliko pa je pokazal svetovni prvak, branilec lanske zmage in glavni kandidat za osvojitev velikega in malega kristalnega globusa, Avstrijec Marcel Hirscher. Posrečila se mu je brezhibna predstava, prednost se je kopičila, v ciljni strmini, ki mu je še posebej pisana na kožo, pa je še dodal hitrost in si naposled zagotovil skoraj sekundno zalogo pred Norvežanom. Očitno proslavljanje 28. rojstnega dne, ki ga je praznoval predvčerajšnjim, ni pustilo posledic ...

Kmalu po nastopu elitne sedmerice se je domačim navijačem predstavil prvi iz naše šesterice Žan Kranjec, prvokategornika slovenski veleslalom v Kranjski Gori ni imel že od Mitje Kunca leta 2000. Štiriindvajsetletnik ni delal opaznih napak, ni pa bil dovolj eksploziven, da bi lahko posegel po najvišjih mestih. Že pri prvem merjenju vmesnega časa je bil Kranjec tri četrt sekunde za Hirscherjem, v cilju ju je ločilo 2,40 sekunde, prehitel ni nobenega tekmeca. Doslej na Zgornjem Gorenjskem v najboljši petnajsterici še ni bil, tudi danes ni kazalo najbolje.

Tudi sicer na najvišjih mestih ni bilo sprememb vse do nastopa Švicarja Justina Murisierja, ki je zapečatil nastope prve petnajsterice. Pri vseh merjenjih vmesnega časa je bil tretji, zgolj za lanskima zmagovalcema Kranjske Gore Hirscherjem in Kristoffersenom, v cilju je bilo enako - zaostal je sekundo in desetinko, s čimer je za Norvežanom zaostal za 14 stotink, prvega zasledovalca Muffat-Jeandeta pa pustil za seboj za 13 stotink. Ko so svoj del posla opravili prvokategorniki, je Kranjec še vedno držal zadnje, 14. mesto, odstopil je zgolj Pinturault s številko 1.

»Današnji prvi nastop mi ni dal razlogov za zadovoljstvo, upam, da se mi ponudi priložnost za še enega. Proga še zdaleč ni bila razrita, bil pa je sneg drugačen kot ponavadi,« je takoj po nastopu za nacionalno TV doseženo ovrednotil Žan Kranjec. Tekmeci do štartne številke 24 so ga še prehitevali, da je zdrsnil na 19. mesto, nato pa niti proga ni več dovoljevala odmevnejših rezultatov. Z višjo številko (34) si je zares ugodno izhodišče pred finalom zagotovil le še Švicar Elia Zurbriggen, ki je zaostal manj kot dve sekundi in zasedel 14. mesto, za njim se med najboljših 25 ni prebil nihče več.

Niti peterica slovenskih smučarjev, ki je poskusila napasti z repa štartnega seznama, toda brez uspeha. Nihče se ni trideseterici niti približal, še najprepričljivejši je bil Štefan Hadalin, od katerega je sicer več pričakovati v jutrišnjem slalomu, danes pa je na 45. mestu za finalisti zaostal natanko sekundo (+ 4,16). Aljaž Dvornik je bil 52. (5,14), Žan Grošelj tik za njim (5,27), medtem ko sta kranjskogorski debitant Miha Hrobat in specialist za hitre discipline Martin Čater odstopila.

Po polovici letošnjega veleslaloma na 56. Pokalu Vitranc je torej daleč najbolje kazalo Hirscherju, ki je imel pred prvim izzivalcem Kristoffersenom kar 96 stotink zaloge, že presenetljivo tretjeuvrščeni Murisier je zamujal debelo sekundo, nato pa so bile med četrtim Muffat-Jeandetom in desetim, Nemcem Stefanom Luitzem, razlike zares pičle - le 23 stotink. Edini slovenski finalist Kranjec je na dvajsetem mestu zaostajal dve sekundi in štiri desetinke, od petnajsterice je bil oddaljen 36 stotink. 

IZIDI PRVE PROGE

1. Marcel Hirscher (Avs) 1:11,63
2. Henrik Kristoffersen (Nor) + 0,96
3. Justin Murisier (Švi) 1,10
4. Victor Muffat-Jeandet (Fra) 1,23
5. Felix Neureuther (Nem) 1,30
6. Matts Olsson (Šve) 1,31
7. Mathieu Faivre (Fra) 1,38
8. Roland Leitinger (Avs) 1,47
9. Philipp Schörghofer (Avs) 1,48
10. Stefan Luitz (Nem) 1,51
20. Žan Kranjec (Slo) 2,40
__________________________________
45. Štefan Hadalin (Slo) 4,16
52. Aljaž Dvornik (Slo) 5,14
53. Žan Grošelj (Slo) 5,27
Miha Hrobat (Slo) odstopil
Martin Čater (Slo) odstopil 

 

POTEK FINALA

Vremenske razmere se med prvo in drugo progo niso popravile, ravno obratno - še naprej je deževalo, obenem se je megla obesila predvsem na srednji del podkorenskega terena in tako tekmovalcem oteževala vidljivost. Po nastopu prve deseterice finalistov je bil v udobnem vodstvu Švicar Loic Meillard, ki je s časom 2:25,61 napovedal, da bi utegnil pridobiti kar nekaj mest. Prvega zasledovalca, Norvežana Marcusa Monsena, je pustil za seboj za skoraj pol sekunde (45 stotink). Vse to pred nastopom edinega slovenskega finalista.

V zgornjem delu je Žan Kranjec še držal stik z Meillardom, nato pa v enem sektorju v srednjem delu na progi pustil kar sedem desetink in se brez opaznejših težav izločil iz boja za vodstvo. Tudi spodaj je še izgubljal in ciljno črto prečkal več kot sekundo počasneje kot še naprej vodilni Švicar, kar je tedaj zadostovalo za nazadovanje na šesto mesto. Nekaj točk si je 24-letnik s tem zagotovil, ni pa mogel popraviti svojega najboljšega dosežka doslej v Kranjski Gori - 16. mesta.

»Danes se na splošno nisem najbolj domače počutil na domačem terenu, upam, da bo v prihodnjih zimah bolje. K sreči gre sezona h koncu, glede na to, da moja forma pada,« je Kranjec zmajeval z glavo. Po nastopu prve polovice finalistov je prepričljivo vodil Avstrijec Manuel Feller, ki je edini dotlej prehitel Meillarda, a kar za 55 stotink. Za Fellerjem je 33 stotink zaostal tudi Švicar Elia Zurbriggen, sin Pirmina, ki je bil pred dolgimi (deset)let(j)i v Kranjski Gori že drugi. V vodstvo se je nato zavihtel dvanajsti po polovici tekme, Norvežan Leif Kristian Haugen, ki je bil tri desetinke hitrejši od Avstrijca.

In na čelu vseh uvrščenih je bronasti veleslalomist z nedavnega svetovnega prvenstva v St. Moritzu vztrajal vse do nastopa elitne deseterice, pred katero je bilo treba tekmo zaradi megle, ki se je preselila na zgornji del kranjskogorske strmine, za kar nekaj časa prekiniti. Najkrajšo je potegnil Nemec Stefan Luitz, ki je moral v štartni hišici nestrpno na zeleno luč čakati več kot četrt ure, saj je bila vidljivost na terenu mejna. To se je kajpak poznalo pri času, bil je pol sekunde počasnejši od Haugna.

Zadosti hitra nista bila niti Avstrijca Philipp Schörghofer in Roland Leitinger, prav tako je za Norvežanom zaostal tudi eden od treh veleslalomskih zmagovalcev v tej sezoni (ob Hirscherju in Pinturaultu), Francoz Mathieu Faivre, ki je po hudih težavah zgrmel na osmo mesto in besno zapustil ciljno areno. Haugnu so se vse bolj smehljale stopničke, še bolj po nastopu Šveda Mattsa Olssona, ki se je vrinil med njega in Fellerja, zamudil je 21 stotink, v ciljni strmini pa celo drobec stotink pridobil.

Pred nastopom Felixa Neureutherja se je nebo nad Kranjsko Goro spet zaprlo, Nemec je - delno verjetno tudi na ta račun - padel na četrto mesto, ki si ga je delil z rojakom Luitzem, na progi pa pustil pol sekunde. Felix je bil velika žrtev slabe vidljivosti, takoj po njem je vodja tekmovanja veleslalom spet prekinil. Vrh strmine so bili zgolj še štirje najhitrejši v prvem nastopu. Čakanje je očitno uspavalo Francoza Victorja Muffat-Jeandeta, ki je strmoglavil na enajsto mesto, zamudil pa več kot sekundo. Ni si mogel pokloniti darila za jutrišnji 28. rojstni dan. 

Enako se je zgodilo Švicarju Justinu Murisierju, ki je lovil prve stopničke v svetovnem pokalu, a pokleknil pod bremenom, zdrsnil pa na rob deseterice. S tem si je zmagovalni oder prvič na preizkušnjah te ravni zagotovil Haugen, njegovega časa ni mogel ogroziti niti slovitejši rojak Henrik Kristoffersen, ki je bil ob megli in slabi vidljivosti nemočen. Tudi njega je katapultiralo na zgolj deseto mesto, stopničke si je tako zagotovil tudi Matts Olsson. Skandinavsko zmagoslavje je imel možnost preprečiti zgolj prvi veleslalomist sveta Marcel Hirscher.

Tudi prednost Avstrijca je kopnela, pri zadnjem merjenju vmesnega časa je je ostalo še 63 stotink, kar pa je bilo za mojstra belih strmin dovolj, da je ubranil lansko zmago in pustil Haugna, ki ni bil še nikdar tako visoko, za seboj za 46 stotink, Olssona, ki se je drugič povzpel na zmagovalni oder, pa za 67. Hirscher se je dokopal tudi do zadostnega točkovnega naskoka, da je že pred finalom sezone v Aspnu jasno, da romata veliki in mali veleslalomski kristalni globus (vnovič) v njegovo vitrino.