Hofer: Kmalu bom ocenjeval razmere v Planici

Forum Nordicum: tekmovalnega direktorja za skoke pri FIS navdušil finale sezone. Sledi pregled obnove letalnice.

Objavljeno
22. oktober 2014 03.06
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Willingen – Rdeča nit uvodnega dne 35. Foruma Nordicuma, srečanja novinarjev, ki spremljamo nordijske smučarske panoge ter biatlon, s trenerji, športniki, z opremljevalci in s prireditelji tekem, je pripadla skokom, teku in kombinaciji, Walter Hofer, tekmovalni direktor skakalnega dela FIS, pa je za Delo govoril tudi o planiški sedanjosti.

Glede odmevnosti posameznih nordijskih panog ni nikakršnih vidnejših zasukov. Skoki ostajajo najbolj gledana panoga smučarskega športa, zanimanje je izjemno predvsem na Poljskem. Drugod po Evropi pozornost krojijo predvsem uspehi domačih adutov, v Nemčiji ter na Norveškem množice pogosto bolj kot skakalne tekme pritegne svetovni pokal v biatlonu, v Avstriji je pač alpsko smučanje posebna zgodba. A v temeljiti analizi obiskanosti tekem na prizoriščih svetovnega pokala se je v minuli zimi skupno največ gledalcev zbralo na tekmah v skokih, v vrstnem redu jim nato sledijo predstave alpincev, biatloncev, tekačev, kombinatorcev in deskarjev. V TV prenosih pa so največ ur zbrali alpski smučarji, za njimi tekme v skokih in biatlonu.

Hofer, Korošec iz Špitala ob Dravi, je kot vedno v tem letnem času – pred enim letom je bil Forum Nordicum pri nas v Ankaranu – predstavil tudi razmišljanja o spremembah v tekmovalnih pravilih, a pomembnih zasukov očitno v tej zimi še ne bo. Res je poleti kazalo, da bi lahko uvedli tri serije, toda vsaj za zdaj bo ostalo pri klasičnih kvalifikacijah in nato dveh serijah. Med novostmi bo sicer nova zaščita za hrbet skakalcev, podobna »želvi«, že dobro znana deskarjem kot tudi smučarskim rekreativcem. »O tej zaščiti se bodo v posameznih reprezentancah odločali prostovoljno,« nam je potrdil Hofer, ki je po koncu uradnega dela predstavitve sezone za Delo govoril tudi o razmerah v Planici.

Nova podoba zibelke skakalnega športa pri nas ga že zdaj navdušuje, prav nikakršnega razočaranja ali celo jeze ni kazal ob namigu, da nazadnje v dolini pod Poncami ni bilo tekme v poletih. »Bolj me je namreč prevzelo zadovoljstvo ob pogledu na prenovljeno legendarno skakalnico, kjer smo imeli finale sezone. Letalnica? Vem, da so trenutno delavci na njej zelo ustvarjalni, v Planici je zelo živahno. V torek, 11. novembra, bom opravil temeljit uradni pregled prizorišča, takrat si bom na jasnem, kako daleč je do odprtja nove velikanke,« ni skrival Hofer.

Kot sosed s Koroškega globoko ceni poslanstvo in tradicijo planiške zgodbe, že kot tekmovalni direktor je do potankosti seznanjen z uspehi slovenskih reprezentantov, nazadnje tudi s skupno zmago Jerneja Damjana v poletni veliki nagradi. »Ta poletni grand prix je za nas v vodstvu FIS kot tudi skakalce zelo koristen. Lahko namreč preizkušamo pravila, morebitne nove kose opreme, posamezna prizorišča in na podlagi poletnih ocen nato začrtamo zimo,« je dejal, ob namigu, ali bi kazalo poleti glede na izjemno zimsko priljubljenost skokov storiti še kaj več za širšo odmevnost poletnih tekem, pa nam je dejal: »Prav zadovoljen sem s sedanjim stanjem. Poleti gre za tekme bolj lokalnega značaja, pozimi je naša zgodba globalna.«

Vrh prihajajoče zime bo za nordijce kajpak svetovno prvenstvo v Falunu na Švedskem, Kulm v avstrijskem delu Štajerske bo četrtič doslej priredil svetovno prvenstvo v poletih. Še več pozornosti kot doslej naj bi pritegnile preizkušnje skakalk, ki so letos doživele tudi olimpijsko premiero, pri vodstvu mednarodne zveze pa razmišljajo tudi o ženskih tekmah v nordijski kombinaciji.