Horošilov znanilec ruskega smučarskega preporoda

Na slalomu v Åreju prve stopničke za ruske (oz. nekdanje sovjetske) alpske smučarje po davnem letu 1981.

Objavljeno
14. december 2014 17.12
Sweden Alpine Skiing World Cup
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Åre - Rusko moško alpsko smučanje se, vse od razpada Sovjetske zveze, še ni moglo pohvaliti s takšnim uspehom kot danes na slalomu za svetovni pokal v Åreju, na katerem je s tretjim mestom močno opozoril nase 30-letni Aleksandr Horošilov, ki je seveda vpisal svoje prve stopničke v karieri (pred tem ni bil še nikdar boljši kot osmi), od zmage pa ga je ločilo pičlih 15 stotink.

Pred njim je ruski smučar, tedaj kajpak še pod sovjetsko zastavo, nazadnje stal na zmagovalnem odru 28. marca 1981, ko je Aleksandr Žirov v Laaxu zmagal v veleslalomu. Že pred tem je bil v roku dveh tednov dvakrat najboljši v tej disciplini in enkrat tudi v slalomu, izjemno uspešen marec pa je z zmago na smuku v Aspnu dopolnil Valerij Ciganov.

Seveda so bila v novejši smučarski zgodovini uspešnejša ruska dekleta v hitrih disciplinah, po prelomu tisočletja se je na stopničke na smuku v Lenzerheide 5. marca leta 2000 povzpela Olesja Alijeva, pred tem pa sta si v zimi 1996/97 smukaško konkurenco pokorili Varvara Zelenskaja (trikrat) in Svetlana Gladišiva (enkrat).

Aleksandr Horošilov je v profesionalni smučini prisoten že celo desetletje, prvo tekmo na najvišji ravni je pod streho spravil 17. decembra 2004, ko je superveleslalom v Val Gardeni končal na 53. mestu. Danes je osvojil svoje 36. točke svetovnega pokala, jubilejne dvajsete slalomske. Doslej je nastopil že na treh olimpijskih igrah, najboljši je bil letos v domačem Sočiju, ko je vpisal slalomsko štirinajsto mesto, in na štirih svetovnih prvenstvih, pred petimi leti je bil deseti v superkombinaciji v Val d'Iseru.