Hude obtožbe zoper zmagovalca Ga-Pa

Norveški smučarski skakalec Anders Jacobsen je moral na zagovor k pristojnim možem pri FIS.

Objavljeno
05. januar 2015 19.08
soars during the trial jump of the second stage of the four hills ski jumping tournament in Garmisch - Patenkirchen, Germany, on Thursday, Jan. 01, 2015. (AP Photo/Kerstin Joensson)
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Bischofshofen – Fronto proti Norvežanom oziroma Andersu Jacobsenu so prek švicarskega tabloida Blick odprli Švicarji, zdaj so se jim z vsemi možnimi topovi (beri: mediji) pridružili še Avstrijci. Zmagovalcu Garmisch-Partenkirchna namreč očitajo, da je do podviga na novega leta dan prišel na nepošten način oziroma z nedovoljenim tekmovalnim dresom.

Da je bil Jacobsenov kombinezon prevelik, dokazujejo tudi fotografije, na katerih je med njegovim poletom k zmagi jasno videti, da ima desni rokav potegnjen čez zapestje, kar seveda ni v skladu s pravili. To pomeni, da je (bil) večji, kot je predpisano, tako da je v zraku z večjo površino zagotovo pridobil določeno prednost, v tej izjemno izenačeni konkurenci pa se seveda pozna sleherna malenkost.

Ob tem se mnogi sprašujejo, kako mu je uspelo z očitno prevelikim dresom pretentati Seppa Gratzerja, ki je zadolžen za nadzor skakalne opreme pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS). Pri časniku Blick so tako razvili posebno teorijo s spodnjim perilom in posebnim sistemom (ježkom), s katerim se dres ob določenem gibu spet ustrezno »zmanjša«.

Bolj pozorni ljubitelji skokov so prav gotovo že opazili, kako se v zadnjem obdobju nenavadno veliko skakalcev veseli svojih nastopov, čeprav ti niso bili nič posebnega. Z rokami, ki jih dvignejo visoko v zrak, ali jih kako drugače iztegnejo, poskušajo prevelik kombinezon spet vrniti v pravilen položaj, da bi ob morebitnem pregledu uspešno prestal kontrolo FIS.

Po fotografijah, ki so prišle na dan, se je moral Jacobsen pred kvalifikacijami na Bergislu zagovarjati pri pristojnih možeh. Kot je razkril Ueli Forrer, švicarski delegat pri FIS, so dali 29-letnemu Norvežanu jasno vedeti, da so razočarani nad njegovim (ne)športnim ravnanjem. To je za novinarja dnevnika Blick tudi očiten dokaz, da je Jacobsen v Garmisch-Partenkirchnu na nepošten način ukradel zmago drugouvrščenemu švicarskemu asu Simonu Ammannu.

Jacobsen je vztrajal, da ni storil nič narobe in da ni prekršil pravil, mu je šlo pa precej v nos, ker so ga v Innsbrucku zlasti avstrijski fotografi – podobno kot televizijska kamera Petra Prevca – spremljali na slehernem koraku. Zanimivo, da njegovi rokavi na Bergislu, kjer je v kvalifikacijah – tako kot na preizkušnji v Oberstdorfu – zasedel 14. mesto, na tekmi pa je bil kot najboljši Norvežan deveti, niso bili več predolgi.

Alexander Stöckl, glavni trener norveške reprezentance, je do obtožb ravnodušen in ne verjame, da bi kakorkoli vplivale na njegove izbrance z Jacobsenom na čelu, ki predvčerajšnjim – roko na srce – še zdaleč niso bili tako prepričljivi kot v Garmisch-Partenkirchnu. »To zadeva le Andersa, ki pa je s prvim skokom v Innsbrucku (133,5 m) dokazal, da mu je za vse skupaj malo mar,« je dejal Stöckl. A norveški novinarji vedo povedati, da so očitki o goljufiji pri Jacobsenu – naj je videti še tako hladnokrven – zagotovo pustili določene posledice.

Kakor koli že; vodja skokov pri švicarski smučarski zvezi Berni Schödler je ob tem povedal, da so skakalci od nekdaj hodili po robu in ga marsikdaj tudi prestopili. »Goljufati poskušajo na različne načine, zdaj to počnejo predvsem s tekmovalnimi dresi, ki spet – tako kot pred leti (Avstrijec Florian Liegl ob zmagi na Kulmu '03) – postajajo preveliki v razkoraku,« je opozoril in s prstom pokazal na večje reprezentance, kakršne so Avstrija, Nemčija in Norveška.

V teh na očitke odgovarjajo, da zgolj izkoriščajo luknje v pravilih, je pa pri tem zanimivo, da je Walter Hofer, direktor skakalnih tekmovanj pri FIS, okrcal predvsem rojake. »Pred vsakim velikim tekmovanjem imamo največ težav zlasti z Avstrijci,« so ga povzeli pri Blicku.

Na prevelike kombinezone nekaterih tekmecev so postali pozorni tudi v slovenskem taboru, naš najizkušenejši reprezentant Robert Kranjec pa se čudi, kako da nimajo slabe vesti. »Jaz sem s prevelikim tekmovalnim dresom poskušal le enkrat, in sicer leta 2011 v Planici. Z njim sem se že odpravil proti vrhu zaletišča, vendar pa sem se na polovici poti obrnil, saj mi misel na goljufijo enostavno ni dala miru,« je na to temo dodal 33-letni Kranjčan.