IBU: v vzorcu Teje Gregorin našli prepovedano substanco

»Sprejemam začasni suspenz slovenske zveze in mednarodnih organizacij, sodelovala bom v postopkih, ki sledijo.«

Objavljeno
26. oktober 2017 13.31
J. P.
J. P.

Ljubljana − Kot na svoji spletni strani danes obelodanja Mednarodna biatlonska zveza (IBU), je ponovni pregled vzorcev z zimskih olimpijskih iger leta 2010 v kanadskem Vancouvru pokazal vsebnost prepovedane substance, metabolita rastnega hormona GHRP-2-M2, pri slovenski biatlonki Teji Gregorin, na prejšnjih igrah leta 2014 v Sočiju bronasti v zasledovalni preizkušnji, sicer pa tudi dvakratni svetovni podprvakinji na 15-kilometrski individualni tekmi (Pjongčang 2009) in v mešani štafeti (Ruhpolding 2012).

Disciplinska komisija Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) bo čez mesec dni, ob koncu novembra, premlela primer v navzočnosti vabljenih predstavnikov IBU in Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Po njem se bodo odločili glede sankcij proti izkušeni 37-letni slovenski reprezentantki, ki bi morala ravno tedaj v švedskem Östersundu odpreti novo, olimpijsko zimo. Trenutno je Teja začasno suspendirana z vseh mednarodnih biatlonskih tekmovanj pod okriljem IBU.

Gregorinova je na olimpijskih igrah pred sedmimi leti kazala zelo konstantne nastope in se kar štirikrat zavihtela v udarno deseterico: peta je bila na preizkušnji s skupinskim štartom, osma v štafeti, deveta pa v šprintu in na zasledovanju, nekoliko slabše se je odrezala zgolj na individualni tekmi (36.). Štiri leta pozneje je v Sočiju šprinterskemu 15., posamičnemu 11. ter petemu mestu s skupinskega štarta dodala še največji uspeh njene dolge kariere − zasledovalni bron, zaostala je zgolj za Belorusinjo Darjo Domračevo in Norvežanko Toro Berger.

GHRP-2 je peptid, ki sprošča rastni hormon, znan pa je predvsem po sposobnosti učinkovitega izboljšanja in spodbujanja proizvodnje človeškega rastnega hormona. Zmanjšuje telesno maščobo, veča gostoto kosti in mišične mase, povečuje proizvodnjo kolagena, popravlja celice, vzbuja lakoto in izboljšuje kakovost spanja. MOK je sicer slovenski biatlonki vzorec odvzel 6. ali 7. februarja leta 2010 na olimpijskem prizorišču v Whistlerju, nepravilnosti pa je odkrilo šele ponovno testiranje vzorca B.


Posnetek z novinarske konference na sedežu zveze na Podutiški v Ljubljani. Video: STA

Teja Gregorin: Iskreno se opravičujem vse, ki sem jih prizadela

Na Smučarski zvezi Slovenije (SZS) so primer kratko in skopo komentirali na triminutni zgodnjepopoldanski novinarski konferenci na sedežu zveze na Podutiški v Ljubljani. Predstavnik za stike z javnostmi Tomi Trbovc je najprej prebral uradno izjavo SZS okrog spornega primera: »Smučarska zveza Slovenije ima ničelno toleranco do kršenja protidopinških pravil in v postopku v celoti sledi pravilom in navodilom vseh inštitucij. V zvezi z domnevno kršitvijo protidopinških pravil Teje Gregorin, ki so posledica nadaljnjih testiranj vzorcev, odvzetih na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010, sporoča: MOK je na podlagi 5. člena protidopinških pravil, ki so veljala v Vancouvru, in na podlagi člena 6.5 Svetovnega protidopinškega kodeksa izvedel nadaljnja testiranja vzorcev, odvzetih na igrah leta 2010. Vzorci, odvzeti pri športnici Teji Gregorin, so kazali nasprotno analitično ugotovitev, zaradi česar obstaja sum kršitve protidopinških pravil. IBU je zato na podlagi člena 7.11.1 četrtega oktobra letos uvedla začasno izločitev iz vseh tekmovanj pod okriljem IBU do odločitve, ki jo bo sprejela disciplinska komisija MOK. Ravno tako je SZS na podlagi svojih pravil in pogodbe 5. oktobra letos športnico začasno suspendirala.«

Nato je napisano izjavo prebrala še zadnja leta najuspešnejša slovenska biatlonka, ki zatem na vprašanja sedme sile ni odgovarjala: »S strani MOK in IBU sem bila obveščena, da so v ponovni analizih mojih vzorcev, vzetih med OI februarja 2010 v Vancouvru, laboratorijske preiskave pokazale prisotnost snovi, uvrščenih na seznam prepovedanih substanc v športu. Sprejemam začasni susenz slovenske zveze in mednarodnih športnih organizacij, sodelovala bom v postopkih, ki sledijo, vendar prosim za razumevanje, saj svetovni kodeks proti dopingu prepoveduje javno komentiranje postopkov, ki so v teku. Iskreno pa se opravičujem vsem, ki sem jih s svojim ravnanjem kakor koli prizadela.«

Odzvala pa se je tudi že Slovenska protidopinška agencija (Sloado) oziroma za STA v njenem imenu direktor Jani Dvoršak: »Tako je, postopki zdaj že tečejo, kaj več o tem primeru pa nimamo oziroma niti ne smemo povedati, ker preiskava poteka. Zaenkrat vemo toliko, kot je razkrila Mednarodna biatlonska zveza, več bo znano v prihodnjih dneh. Bojim se, da lahko novi postopki odkrivanja pozitivnih vzorcev v prihodnjih letih razkrijejo še več pozitivnih primerov.«

Če se bo sum izkazal za resničnega, to ne bo edinstven dopinški prekršek v svetu biatlona, črn madež je med drugim že padel na kariere Rusinj Olge Medvedceve in Albine Ahatove, Nemca Franka Lucka, Ukrajinke Oksane Hvostenko in Romunke madžarskih korenin Eve Tofalvi.