Ideje črpajo tudi pri kolegih

Slovenska smučarska skakalka Maja Vtič bo bronasto kolajno v seštevku svetovnega pokala prejela v Planici.

Objavljeno
01. marec 2016 19.48
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Slovenske orlice so z obžalovanjem sprejele novico, da je zime zaradi pomanjkanja snega predčasno že konec, a ta bo šla v slovenski anale po rekordni beri uvrstitev na zmagovalni oder in bronu Maje Vtič v skupnem seštevku, prvi ženski kolajni doslej. Tekmeci so jih sicer spodbujali, da bi še kakšno tekmo organizirali v Planici, a bi bili stroški preveliki.

Finale ženskega svetovnega pokala bi moral sicer konec tedna gostiti Rasnov v Romuniji, a so se organizatorji tudi tam uklonili silam narave, četudi so trenerja Staneta Baloha še v Almatiju mnogi prepričevali, da bi tekmo nadoknadili pod Poncami. »Takoj sem jim dal vedeti, naj na to pozabijo. Za izvedbo bi potrebovali med 70 in 90 tisoč evri, ki jih SZS ta čas nima. V igri sta bila nekaj časa še Kuopijo in Zao na Japonskem, a je na koncu črto potegnila FIS,« pove prvi mož slovenske stroke pri ženskah, ki bo v prihodnjih tednih z veseljem napravil analizo sezone, v kateri so njegove izbranke postavile nekaj novih mejnikov. Še v prejšnji sezoni se je na zmagovalni oder prebijala le Špela Rogelj (4), v tej so zabeležili kar enajst uvrstitev med najboljšo trojico, ki so jih dosegle tri skakalke, Vtičeva pa je kot najuspešnejša zimo končala le za Saro Takanaši in Danielo Iraschko Stolz.

»Priznam, da je vse skupaj tudi mene presenetilo, četudi ni prišlo nepričakovano. A sam hodim po korakih in česa takšnega nisem načrtoval. Rad bi videl, da bi krivulja tudi v prihodnje tako rasla, sploh ker prihodnjo zimo prihaja svetovno prvenstvo, nato pa olimpijske igre,« je Baloh v zadnjih dveh letih, odkar vodi slovenske orlice, prispeval zajeten del k porastu dosežkov. Ker je prepričan, da Sara Takanaši vlada eliti zlasti zato, ker se je najbolj približala načinu moškega skakanja, se je namreč po pomoč obrnil tudi k trenerjem moške izbrane vrste, predvsem pa prenesel program kondicijskih priprav, ki ga Matjaž Polak pripravlja za Petra Prevca in sotekmovalce.

»Ko sem prišel, sem se takoj odločil, da, kjer se da, uberemo pot naših fantov. Seveda sem to prilagodil zmožnostim deklet, še vedno pa se, ko se kje zatakne, posvetujem z Janijem Grilcem in Polakom,« pove Baloh, ki ga veseli, da imajo v zadnjem času lep pritok deklet tudi v mlajših kategorijah, potem ko je še pred nekaj leti kazalo, da bo po zdajšnjem rodu zazevala luknja. »Ko sem prišel, je že bila v mladinski vrsti, a zdaj se je vrnila Ema Klinec, priključuje se nam tudi Nika Križnar in če se bo v prihodnji sezoni v kranjski center preselila še peterica deklet, kot načrtujemo, bomo imeli kontinuiteto za prihodnost. V zadnjem času tudi mi žanjemo na račun priljubljenosti moških skokov in uspehov Petra Prevca. Priliv v klube se je povečal, mislim, da je trenutno vpisanih več kot 60 deklet. Če bodo najboljše odhajale na šolanje in trening v Kranj, bo tudi zame v prihodnje lažje, saj bom vedel, da imamo zadaj še veliko potenciala,« pravi Baloh.

Prisilnega predčasnega zaključka sezone dekleta sicer še niso izkoristila za beg na zasluženi dopust, marveč so si zaželele še dodatno testiranje smuči v Planici, Špela Rogelj in Urša Bogataj pa bosta prihodnji teden odpotovali še na tekmo FIS v Harrachov. »Maja bo ostala doma, sem ji kar rekel, naj se raje spočije, da bo potem prišla v Planico po zasluženo kolajno. V tej zimi se ji je končno sestavilo v uspešno zgodbo vse, za kar je delala in kar je nakazovala že pred letom dni. Ob takšnih uspehih je vse lažje za vso ekipo in ker ta dobro deluje, so tudi rezultati na visoki ravni, to je vse povezano,« poudarja Baloh, ki ima veliko strokovno oporo tudi v Primožu Peterki.