Ilka potrdila: izpustila bo olimpijsko sezono

Po uspešno prestani operaciji križnih vezi v levem kolenu bo raje v celoti okrevala in se pripravila na nove izzive.

Objavljeno
27. oktober 2017 17.36
J. P.
J. P.

Basel - Potem ko je, ravno na svoj 27. rojstni dan, na Univerzitetni kliniki v Baslu uspešno prestala operacijo sprednjih križnih vezi v levem kolenu (poseg je opravil prof. dr. Niklaus Friederich, specialist za poškodbe kolen ter vodja športne ortopedije in travmatologije na kliniki, pri katerem je Mariborčanka v preteklosti že šla pod nož), je slovenska smučarska šampionka Ilka Štuhec, v minuli sezoni svetovna prvakinja in dobitnica dveh malih kristalnih globusov, danes stopila pred sedmo silo na novinarski konferenci v prostorih klinike.

Po prespani noči je potrdila, kar je bilo bolj ali manj jasno že kmalu po nedeljskem padcu na treningu slaloma v avstrijskem Pitztalu: da bo morala izpustiti celotno prihajajočo sezono z olimpijskimi igrami v Pjongčangu vred in bo raje v celoti okrevala in se optimalno pripravila za prihodnje izzive. Da v ekipi ne bodo prehitevali časa, saj le stoodstotno pripravljen športnik lahko dosega vrhunske rezultate, je že pred dnevi napovedal tudi Ilkin trener Grega Koštomaj.

Ta hip najuspešnejša slovenska smučarka, več kot dostojna naslednica Tine Maze, je imela, kot poroča STA, srečo v nesreči, da so nepoškodovani ostali pogačica, hrustanec in meniskus. Sprva je sicer kazalo precej bolje, danes pa je tudi uradno postalo jasno, da se Ilka po večmesečni rehabilitaciji ne bo več vrnila na bele strmine. »Kljub odlično opravljenemu delu celotne ekipe prof. Friedericha - operativni poseg se je popolnoma posrečil - je moja sezona zaključena. Želim si povsem okrevati in se nato uspešno vrniti na sneg.« Takoj po vrnitvi v bolniško sobo je že začela prve terapije.

»Prvi občutki so nekoliko boleči, ker še ni minilo dolgo od operacije. Poskušam razgibavati in upam, da bo kmalu bolje. Verjamem, da so strokovnjaki naredili najboljše, kar so lahko. Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila tudi za vsa sporočila in vso pozitivno energijo, ki mi jo ljudje želijo v teh dneh. To absolutno pomaga. Vesela sem, da so ljudje z mano in me podpirajo tudi sedaj,« je poudarila Štuhčeva in pristavila, da so pred njo novi cilji, ki jih mora še doseči.

Na novinarski konferenci je Štuhčevo spremljal prof. Friederich, ki je dodal: »Seveda si je Ilka za rojstni dan želela kakšno prijetnejše darilo. Zanjo je tekmovalne sezone z olimpijskimi igrami v Južni Koreji vred že konec, v roku približno šestih mesecev se bo lahko, če bo proces zdravljenja potekal po načrtu, vrnila v tekmovalni pogon, v devetih mesecih pa bo predvidoma vnovič konkurenčna svetovnemu vrhu.« Vrhunec sezone 2018/19 bo sicer svetovno prvenstvo v švedskem Åreju, na katerem bo branila smukaško odličje najžlahtnejšega leska.