Ilka Štuhec: Čez noč ni uspelo še nikomur

Mariborska alpska smučarka sezono končala z največ točkami doslej (303), a jutri jo še lahko prehiti Drevova (251).

Objavljeno
18. marec 2016 22.36
Špela Robnik
Špela Robnik

St. Moritz – Do konca sezone sta še dve tekmi, a že je jasno, da je bila prva zima za slovenske alpske smučarke uspešna tudi brez Tine Maze. Velik preskok je naredila zlasti Ana Drev, ki bi rada na jutrišnji zadnji tekmi ostala v elitni sedmerici veleslalomistk. Na vidnejši korak je čakala tudi Ilka Štuhec, vendar pa priložnosti v okrnjeni konkurenci ni izkoristila.

Praktično po vsaki tekmi je Mariborčanka dejala, da je manjkalo »tisto nekaj«, a se zdi, da ji tudi na zadnjem superveleslalomu ni uspelo ugotoviti, kaj. Deveto mesto je njen drugi najboljši rezultat v sezoni, a, kot vedno, bi »lahko bilo tudi boljše«. Zavedala se je, da je naredila veliko napak, zadovoljna je bila vsaj s tem, da je ohranila skupno 12. mesto v superveleslalomu. Je to uvrstitev, ki si jo je želela pred sezono? »To je bil eden od ciljev, namreč napredovati, a ne le v eni disciplini. Obrnilo se je, kakor se je. Po eni strani mi je zdaj žal, da je sezone konec, saj sem si začela bolj zaupati in bolje dirkati, upam pa, da bom od tod vsaj nadaljevala naslednjo zimo,« je dejala in bila manj zadovoljna s smukaškim 25. mestom.

Osvojila je največ točk doslej in prvič končala sezono med prvokategornicami. »Nisem še potegnila črte pod sezono, vseeno pa so bili stalni rezultati nekaj pozitivnega. Vsaka tekma posebej je bila svoja šola, na vsaki sem se naučila kaj novega. Upam, da bom v prihodnje to čim bolje izkoristila. Splošen vtis o sezoni je dober, premikam se naprej. Morda malo počasneje, kot bi si želela, ampak mislim, da grem v pravo smer. Čez noč ni uspelo še nikomur,« je še dejala Mariborčanka, ki ima sicer dober vzor v dobri prijateljici Lari Gut, zmagovalki svetovnega pokala. V čem je njena prednost? »Zagotovo boljše razmere za delo.« Pri tem ima pred nadaljevanjem kariere kajpak še ogromno rezerv, vendar pa na tem področju pač ni vse odvisno le od nje.

Štuhčeva bo tako morda sezono končala z največ točkami med slovenskimi smučarkami, vendarle bo z dvema uvrstitvama na oder za zmagovalce prvo ime zime Drevova, ki je doslej 251 točk dosegla v le eni disciplini. Seveda si želi bero še povečati in sezono zaključiti v elitni sedmerici. Toda s točkami se ne obremenjuje. »Še vedno se mi velikokrat zdi zelo nerealno, ko pomislim, da sem v 'top 7'. Pred sezono bi z veseljem podpisala petnajsterico,« je dejala pred zadnjo preizkušnjo. »Osredotočena želim ostati le na svoje smučanje, na to, da najdem pravo gibanje. Ko razmišljaš o čem drugem, lahko hitro izgubiš osredotočenost. Treningi so mi dobro uspevali, počutim se dobro, verjamem, da lahko spet dosežem dober rezultat, če se bo vse dobro sestavilo. Saj sem že večkrat poudarila, da pred seboj ne vidim le stopničk, zavedam se, kako hitro se lahko vse obrne,« je napovedala.

Virus, ki ji je odnesel boljši rezultat v Jasni, je mimo, razen kakšnega kilograma manj pa posledic ni več. Komaj je že čakala zadnjo tekmo, a konec sezone je vseeno preganjala iz misli. Velikokrat se je spomnila, kako si je pred tremi leti na finalu v Lenzerheide, po svoji najboljši sezoni dotlej, drugič strgala kolenske vezi. Zaveda se, da ne sme popustiti, še zlasti ne na zahtevni snežni podlagi, ki jo čaka. »Sneg je zelo agresiven, a lahko rečem, da mi ustreza. Ti zadnji dnevi so mi prišli prav, da sem dobila prave občutke. Pripravljena sem, ne čutim, da bi mi kaj manjkalo.«