Ilka Štuhec na treningu le za Laro Gut

Slovenska alpska smučarka je vpisala drugi čas prvega treninga smuka v Crans Montani. Lindsey Vonn neprepričljiva.

Objavljeno
11. februar 2016 15.26
J. P.
J. P.

Crans Montana - Najboljše alpske smučarke so se iz nemškega Garmischa preselile v francosko Crans Montano, kjer jih konec tega tedna in v začetku prihodnjega čakajo smukaška, kombinacijska in slalomska preizkušnja, na kateri se bo v karavano vrnila najboljša slalomistka zadnjih let, mlada Američanka Mikaela Shiffrin.

Že danes so dekleta opravila prvi trening smuka, na katerem je zablestela ena od treh slovenskih predstavnic Ilka Štuhec. Vpisala je namreč drugi najboljši čas, za 33 stotink pa zaostala zgolj za Švicarko Laro Gut, ki očitno leti na krilih nedavne superveleslalomske zmage s proge Kandahar.

Ilka je trening odlično začela, bila pri prvem merjenju vmesnega časa še skoraj tri desetinke pred Gutovo, do drugega je naskok skopnel na šest stotink, pri zadnjem je bila že štiri stotinke zadaj, na sklepnem intervalu proge pa je izgubila še dodatnih 29 stotink. Tako je na drugem mestu za stotinko ugnala Italijanko Sofio Goggio in za še dodatno stotinko njeno rojakinjo Eleno Curtoni.

Slabše se je znašla najprepričljivejša tekmovalka v hitrih disciplinah v sezoni, Američanka Lindsey Vonn, ki je pri prvih dveh vmesnih časih še udobno vodila (s prednostjo dveh do treh desetink), bila pri tretjem še povsem blizu Švicarki, v ciljnem delu pa na progi pustila preveč časa in pristala zunaj petnajsterice kot zadnja, ki je za najhitrejšo zaostala manj kot sekundo. »Na tej progi sem za razliko od ostalih deklet smučala prvič, druge so tu že tekmovale tedaj, ko sem bila jaz poškodovana. Vsekakor nisem najbolj zadela prave linije, imam še veliko prostora za izboljšave. A je bilo kar zabavno. Želela bi si bolj trde podlage, vendar mislim, da lahko postane še bolj mehko, kot je bilo v Garmischu,« je povedala Američanka.

Dobro je začela tudi druga slovenska predstavnica Maruša Ferk, ki je bila zgoraj še hitrejša od Gutove, ogromno - debelo sekundo - pa zaostala med drugim in tretjim merjenjem vmesnega časa. V cilju je imela za vodilno skoraj dvesekundni zaostanek (1,86) in bila 34. Nastopila je tudi Vanja Brodnik, ki je prejšnji teden osvojila prve točke, tokrat pa se z zaostankom 2,02 s uvrtstila na 40. mesto.

Jutri bo na sporedu še en trening, v soboto smukaška preizkušnja, v nedeljo alpska kombinacija, v ponedeljek pa slalom.

 

IZIDI PRVEGA TRENINGA V CRANS MONTANI

1. Lara Gut (Švi) 1:10,80
2. Ilka Štuhec (Slo) + 0,33
3. Sofia Goggia (Ita) 0,34
4. Elena Curtoni (Ita) 0,35
5. Verena Stuffer (Ita) 0,42
6. Jacqueline Wiles (ZDA) 0,52
7. Stefanie Moser (Avs) 0,60
8. Johanna Schnarf (Ita) 0,65
9. Stacey Cook (ZDA) 0,73
10. Tina Weirather (Lie) 0,75
10. Fabienne Suter (Švi) 0,75
16. Lindsey Vonn (ZDA) 0,97
34. Maruša Ferk (Slo) 1,86
40. Vanja Brodnik (Slo) 2,02