Ilka Štuhec prvič priznala premoč v smuku, senzacija na vrhu

Smukaška tekma v Zauchenseeju je prinesla zmago Avstrijke Christine Scheyer, peto mesto Ilke Štuhec in vrnitev Lindsey Vonn.

Objavljeno
15. januar 2017 13.13
ALPINE-SKIING/WOMEN
Š. Ro.
Š. Ro.

Zauchenseeju - Najboljše alpske smučarke so po včerajšnji odpovedi zaradi oblice snega, danes vendarle lahko nastopile na smukaški tekmi za svetovni pokal. Po prvotem programu je bila sicer danes na sporedu kombinacija, toda prireditelji so se odločili, da raje pripravijo smuk, pred katerim so morale zjutraj opraviti še trening.

Na njem je na presenečenje mnogih že blestela Avstrijka Christine Scheyer, toda nihče si ni upal niti pomisliti, da bi se tudi na tekmi lahko zavihtela na vrh. Naposled je 22-letnica res pripravila prvovrstno senzacijo in razveselila domače navijače z nenadejano krstno zmago v svetovnem pokalu. Doslej je bila njena najboljša uvrstitev 9. mesto, ki ga je v tej sezoni dosegla na smuku v Val d'Isere, prej pa še nikoli ni bila v najboljši deseterici.

Na progi, ki je ob višjih štartnih številkah postajala hitrejša, je presenetilo še nekaj deklet, denimo Američanka Jacqueline Wiles s tretjim mestom, drugo mesto je osvojila Tina Weirather iz Liechtensteina. Slednja se je bržkone v cilju že veselila zmage, naša Ilka Štuhec pa uvrstitve na zmagovalni oder. A se je vrstni red premešal, Mariborčanka pa je po treh zmagah tako prvič v sezoni priznala premoč na smukih za svetovni pokal in osvojila peto mesto.

Vse oči so bile danes uprte tudi v Američanko Lindsey Vonn, najboljšo smučarko vseh časov, ki se je po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe vrnila na tekme. Vsi so nestrpno pričakovali, kaj bo že na prvi tekmi pokazala smukaška kraljica, še zlasti v dvoboju s Štuhčevo. Naposled je Američanka osvojila 13. mesto in bila zadovoljna s svojo, čeprav še zelo previdno predstavo.

Na štartu današnjega smuka sta bili tudi Maruša Ferk in Vanja Brodnik, vendar ostali brez točk na 46. in 48. mestu.

Nova odlična predstava Štuhčeve

Pred tekmo je bilo upati, da slovenske smučarke ni preveč vznemirila afera, ki je včeraj odjeknila v slovenskih medijih. Gre za spor s športnim inovatorjem Mojmirjem Fliskom, ki je sodeloval z ekipo Mariborčanke in njene smuči nadgrajeval s posebnim patentom na robovih. Zapletlo se je pri dogovorih za odkup inovacije, Flisek zaradi propadlega dogovora smuči ni želel vrniti, zato se je vmešala tudi policija.

A Mariborčanke očitno to ni zmedlo. Na treningu je še bila precej previdna, na tekmi pa znova pokazala pravi obraz. Izjemno hitra je bila zlasti v zgornjem delu, odlično je drsela in si že nabrala veliko prednost pred tekmicami. Toda ključen je bil tehnično zahtevni srednji del, v kakršnih pa Mariborčanka vendarle ni najmočnejša, toda njen čas v cilju je znova obetal vrhunski rezultat.

Štuhčeva je nato z zanimanjem pospremila smučanje Vonnove, ki pa ob vrnitvi kajpak ni optimalno napadala in razumljivo nekoliko previdno prebila led prve tekme po dolgem času. V cilju je za slovensko tekmovalko zaostala za 0,96 s, a bila zadovoljna, da se je vrnila in da bo lahko v nadaljevanju še stopnjevala svoje nastope.

Bolj kot Vonnova je Ilko na prvem mestu že ogrožala Avstrijka Nicole Schmidhofer, a nato v spodnjem delu naredila napako, ki jo je oddaljila od najvišjih mest, pravi preizkus pa je za Mariborčanko pomenil nastop Švicarke Lare Gut, ki je blestela že na treningu. V zgornjem delu Štuhčevi sicer ni bila kos, si pa nekaj malega prednosti zagotovila v odločilnih superveleslalomskih zavojih. Čeprav do cilja ni razvila take hitrosti kot Slovenka, ji je vseeno uspelo prevzeti vodstvo. A le za tri stotinke sekunde! Štuhčeva je tako prvič v sezoni morala na smukih za svetovni pokal priznati premoč tekmici in dobri prijateljici.

Dobro je smučala tudi Italijanka Johanna Schnarf in se uvrstila za Štuhčevo, vrhunski rezultat pa je na treningu že napovedala tudi Liechtensteinka Tina Weirather. Še na tekmah v Mariboru je tarnala nad bolečinami v kolenu, potem ko je padla na novoletnem treningu, toda v tem tednu se je po fizioterapijah že počutila veliko bolje in to dokazala tudi na tekmi. Najhitrejša je bila na vseh merjenjih vmesnega časa, sicer le za nekaj stotink, pa vendar so ji te naposled v cilju prinesle prednost 0,16 s in bržkone tudi zmago.

Toda tako kot na treningu so se razmere na progi očitno spet spremenile, znova so napadla dekleta iz ozadja in za izjemno senzacijo je s št. 25 poskrbela Avstrijka Christine Scheyer, ki je presenetila že na treningu in dosegla drugi čas. Bila je najhitrejša na vseh merjenjih, imela pred ključnim delom že šest desetink prednosti pred Weiratherjevo in jo v cilju prehitela za 0,39 s. V cilju kajpak ni mogla verjeti svojim očem, Avstrijcem se je nasmihal sanjski razplet. Po podobnem scenariju se je na tretje mesto prebila Američanka Jacqueline Wiles z zaostankom 0,54 s, Gutova in Štuhčeva pa sta tako zdrsnili z zmagovalnega odra.