Ilka Štuhec v življenjski formi: Za zmago zaslužni tudi slovenski smukači

Fantastični uspeh slovenske smučarke v Lake Louise. Na današnjem smuku (20.30) v majici vodilne smukačice zime.

Objavljeno
03. december 2016 08.46
Canada World Cup Womens Downhill Skiing
Š. Ro.
Š. Ro.

Lake Louise - Slovensko alpsko smučanje ima novo zmagovalko na tekmah svetovnega pokala. Na sinočnji uvodni smukaški preizkušnji nove sezone je namreč za veliko senzacijo poskrbela Mariborčanka Ilka Štuhec in se s štartno številko 29 zavihtela na vrh zmagovalnega odra.

»Imela sem občutek, da lahko tokrat prikažem nekaj več, kot le povprečne rezultate, okoli 10. in 15. mesta. Vedela sem, da lahko smučam dobro in hitro, a očitno tudi najhitreje,« je po tekmi povedala 26-letna smučarka, potem ko je v cilju za 0,22 s prehitela Italijanko Sofio Goggia, ki se je senzacije veselila tik pred njo.

»Začela sem si predstavljati, kaj bo, ko bom prečkala ciljno črto. A ko sem videla številko ena, nisem mogla verjeti: 'Kaj?! To je neverjetno!'« je podoživljala najlepše trenutke v karieri. »Prvi in zadnji trening sta bila kar dobra, pri analizi smo opazili še nekaj podrobnosti, ki sem jih morala izboljšati in očitno mi je uspelo.«

»Uživaj, pa bo, kar bo!«

O sami tekmi je Mariborčanka povedala, da vidljivost ni bila najboljša, a bila je pripravljena na določene grbine, ki bi jo lahko presenetile. »Ni se dobro videlo in preprosto sem samo smučala. Vesela sem, da sem se uspela dosti hitro sestaviti tudi za v ne najbolj idealne razmere. Na zadnjem treningu sem potrdila, da lahko in da znam. Na štartu pa sem si le rekla, da bom uživala, potem pa bo kar bo,« je dejala.

Štuhčeva je bila sicer v napovedih za sezono precej zadržana. Dejala je sicer, da je zelo dobro pripravljena in da si želi v primerjavi s prejšnjo zimo narediti korak naprej in dosegati vrhunske rezultate, a bržkone si na zmago, in to že kar na prvi tekmi, ni upala pomisliti niti sama. So pa mnogi že v pripravljalnem obdobju opozarjali, da je izjemno hitra in da bi lahko v tej sezoni mešala štrene. To je bila sicer tudi njena prva tekma na smučeh novega proizvajalca (z Rossignola je presedlala na Stöckli). Da se je menjava materiala obrestovala, je vedela že kmalu po prvih testiranjih, zdaj je za to dobila še najboljšo potrditev na tekmah najvišje ravni.

O tem, kaj vse ji je pomagalo do napredka, je povedala: »V bistvu vse. Imeli smo super poletje. Trenirali smo s fanti, z našimi smukači, tako da so tudi oni zaslužni za ta uspeh. Gradila sem na svoji samozavesti, tudi kondicijsko sem bolje pripravljena kot kadarkoli. Res sem vesela, da sem vse 'uničila', uživala in smučala skoraj popolno,« se je veselila.

 

Najlepše povračilo za ves trud in trpljenje

Z njo se je veselila tudi njena majhna ekipa, v kateri so njena mama in serviserka Darja Črnko, trener Grega Koštomaj in fizioterapevtka Anja Šešum. Po individualnem programu je Štuhčeva delala že drugo sezono, zmaga pa je kajpak najboljša potrditev njihovega dobrega dela.

»Predvsem smo poleti zelo dobro trenirali, veliko s fanti. Imela je zelo dobro primerjavo, predvsem pa motivacijo, morala se je dokazovati. Že tam je bilo čutiti, da je hitra, a saj veste, to se mora vedno potem potrditi na tekmi. Tu na treningih, smo poskušali narediti nekaj stvari, se je pa takoj videlo, da je med boljšimi tekmovalkami,« je povedal Koštomaj in priznal, da je ob njenem smučanju izgubil kakšno leto življenja. »Veselje ob prihodu v cilj pa je bilo nepopisno. Velik kamen se je odvalil od srca, po vsem tem delu, ki smo ga vložili. Ilka je v svoji karieri in ob velikem talentu imela tudi precej smole. Zdaj pa se zadeva počasi sestavlja in to je najlepše povračilo za ves trud, ki ga je vložila. Ta zmaga je več kot zaslužena.«

Štuhčeva že vse od mladinskih vrst velja za eno najbolj nadarjenih slovenskih smučark, kar je leta 2007 in 2008 potrdila z naslovoma mladinske svetovne prvakinja v slalomu in smuku. Toda njen napredek je poleti leta 2008 na pripravah na južni polobli zavrla poškodba kolena. Začela se je kalvarija težav, po katerih se je vse bolj umikala v hitre discipline. V preteklih letih je sicer nekajkrat že presenetila: leta 2011 je bila šesta na smuku v Lake Louise, leta 2013 četrta v superveleslalomu v Beaver Creeku in leta 2015 peta na smuku v Garmisch-Partenkirchnu. A vmes se je mnogokrat izgubljala v povprečnosti. Že leta 2009 je poskusila s samostojno ekipo, a se nato vrnila pod okrilje reprezentance, pred začetkom zime 2015/16 pa znova stopila na svojo pot. Ta jo je naposled le popeljala na vrh, do zmage, o kateri je sanjala vsa ta dolga leta.

Danes ob 20.30 jo že čaka nova tekma, nastopila bo s štartno številko 4, v rdeči majici vodilne smukačice zime. Čeprav je vedela, da bo po velikem uspehu težko zatisnila oči, je skušala ostati na realnih tleh in se čim bolje pripraviti na nov preizkus, na katerem bo že lahko potrdila, da njena zmaga ni bila le naključje.