Ilka Štuhec: »Vedela sem, da se moram 'vreči dol' in bo, kar bo«

Ilka Štuhec je na kombinaciji s tretjim mestom odbila napad Federice Brignone in se veseli malega kristalnega globusa.

Objavljeno
26. februar 2017 11.06
Switzerland Alpine Skiing World Cup
N. Gr.
N. Gr.

Crans Montana - Nora sezona Ilke Štuhec se nadaljuje s prvim malim kristalnim globusom v njeni karieri! Na kombinaciji v Crans Montani je bila že po superveleslalomu na drugem mestu, v slalomu pa z zelo dobro vožnjo izgubila le eno mesto in se devetič letos veselila uvrstitve na oder za zmagovalke. 

Federici Brignone ni pomagalo niti drugo mesto, Ilka je imela dovolj prednosti v kombinacijskem seštevku za največje slavje njene kariere, ki je bilo povsem zasluženo. S tem je Slovenka postala prva smučarka v letošnji sezoni, ki se veseli globusa, glede na njeno formo pa kombinacijski globus najverjetneje ni zadnji letos. 

Tekmo v Crans Montani je dobila Mikaela Shiffrin, ki se je odločila za nastop v kombinaciji, ki jo ponavadi izpušča, in se takoj veselila nove zmage v svetovnem pokalu. S tem je v skupnem seštevku pred Ilko prednost povečala na skoraj 300 točk. 

»Niti malo nisem razmišljala o globusu ali čemerkoli, ker sem vedela, da sta pred mano tako superveleslalom kot slalom, kjer je treba odsmučati maksimalno dobro. Po superveleslalomu sem vedela, da so pogoji za slalom dobri, da je proga boljša, kot bi si mislili glede na temperature. Vedela sem, da se moram 'vreči dol' in bo, kar bo«, je najprej pojasnila letošnja kraljica kombinacije.

»Tudi na naslednjih tekmah bom skušala narediti tako, da ne bom razmišljala o tem, kaj bi lahko bilo. Na vsaki tekmi bom skušala prikazati moje najboljše predstave in potem bomo videli, ali bom na koncu osvojila tri kristalne globuse,« je pred odhodom na tekmovalni test olimpijskega prizorišča v Pjongčangu še povedala Ilka Štuhec. 

SUPERVELESLALOM

Kombinacija se je za slovenske navijače začela zelo slabo, Maruša Ferk je napačno ocenila prvi skok in zgrešila smer naslednjih vrat, nato pa je pristala v snegu in zapravila lepo priložnost za vrhunski rezultat. Tudi Christine Scheyer s številko dve je odstopila, nato pa je na progo prišla Ilka Štuhec

Mariborčanka je na tehnično zahtevnem superveleslalomu, ki je bil posebej v zgornjem delu zelo zaprt, smučala na meji mogočega. V zgornjem delu je dvakrat komajda še ujela naslednja vratca, a hitrosti ni izgubljala, v srednjem delu pa je bila po prelomnici na meji odstopa, a se je s hitro reakcijo nekako še rešila in superveleslalom odpeljala do konca. Vožnja ni bila tako dobra kot včerajšnja, a je bila glede na trenutne vožnje tekmic še vedno vrhunska. 

Odstopila je tudi ena od tihih favoritinj Michaela Kirchgasser, glavne konkurentke Ilke Štuhec pa so še na vrhu proge v Crans Montani, kjer je danes zaradi oblačnega vremena nekoliko slabša vidljivost kot včeraj.  

Domače navijače je navdušila Wendy Holdener, ki se je v primerjavi z Ilko superveleslaloma lotila veliko bolj preudarno in držala boljšo linijo. V zgornjem delu je ena najboljših slalomistk sveta zaostanek za Slovenko ohranjala pod sekundo, v srednjem delu je sicer nekoliko narasel, a je bila s sekundo in 67 stotinkami zaostanka v cilju zelo zadovoljna. Štuhčeva bo morala prikazati najboljšo slalomsko vožnjo sezone, če želi odbiti napad Švicarke v drugem delu kombinacije. 

Štuhčeva je odbila tudi superveleslalomski napad Federice Brignone. V zgornjem delu je bila Italijanka povsem blizu svetovni prvakinji v smuku, v srednjem delu je celo smučala nekoliko bolje od Ilke, a je nato v spodnjem naredila veliko napako in se že ulegla v sneg. Rešila jo je izjemna reakcija, s katero je nekako še ujela naslednja vratca in prismučala v cilj z le sekundo in 29 stotinkami zaostanka, brez nje pa bi glavna konkurentka v tej zimi najboljše Slovenke povsem blizu prvega mesta.  

Po številki 10 se je v Crans Montani začelo jasniti in vidljivost na progi je iz številke v številko postajala boljša. Zelo dobro je smučala Marie-Michele Gagnon, ki je za Štuhčevo zaostala le 22 stotink sekunde in bo v slalomu med glavnimi kandidatkami za zmago na današnji kombinaciji. Tretja je trenutno Norvežanka Ragnhild Mowinckel.

Stephanie Venier se letos v hitrih disciplinah znajde izvrstno, a kljub boljšim vremenskim razmeram ni uspela prehiteti slovenske šampionke. Za njo je šla na progo Italijanka Sofia Goggia, ki ima v letošnji sezoni obilo težav z odstopi. Do cilja v Crans Montani ni prismučala niti v petek niti v soboto, danes pa se je Goggia zbrala in kljub nekaj napakam prevzela vodstvo. Štuhčevo je prehitela za 36 stotink sekunde, a Sofia Goggia ne velja za najboljšo slalomistko, zato se vodilni v kombinacijskem seštevku obeta dobro izhodišče pred slalomom. 

Za nastop na kombinaciji se je odločila tudi Mikaela Shiffrin, ki ponavadi kombinacijske tekme izpušča. Na že precej načeto progo je šla s številko 31 in smučala izvrstno, veleslalomski zgornji del ji je bil pisan na kožo, tudi v srednjem delu pa s pametno linijo ni izgubljala preveč. S sekundo in 30 stotinkam zaostanka v cilju je postala glavna kandidatka za današnjo zmago, saj Američanki v slalomu ni para.  

SLALOM

Na superveleslalomu je odstopilo kar 17 tekmovalk, zato so se vse, ki so prišle do cilja, uvrstile v prvo trideseterico in si privozile dobro izhodišče na slalomu. Prvih deset slalomistk je že v cilju, prava tekma se bo začela z nastopom Michele Gisin, ki je bila 20. po prvem delu tekme. 

Švicarka je pričakovano z visoko prednostjo prevzela vodstvo, prehitela jo je šele rojakinja Wendy Holdener. Svetovna prvakinja v kombinaciji na slalomu ni bila tako prepričljiva, kot so navijači pričakovali. Nato pa je fantastično predstavo pokazala glavna konkurentka Ilke Štuhec za mali kristalni globus Federica Brignone. Italijanka je z lahkoto premagovala zelo načeto progo v Crans Montani in s prvim časom slaloma za kar 84 stotink sekunde prevzela vodstvo.

Mikaela Shiffrin je v slalomu praktično nepremagljiva in tudi na nekoliko lažjem kombinacijskem je bila izvrstna. V cilju je Brignonejevo prehitela za sedem desetink sekunde in posredno nekoliko pomagala tudi Ilki Štuhec. A Slovenka pomoči ni potrebovala, tudi na slalomu je smučala hitro in zanesljivo, za piko na i kristalnemu globusu se je še devetič letos uvrstila med najboljše tri. Ilkina pravljica se kar noče in noče končati in upamo, da bo trajala vse do konca sezone. 

ALPSKA KOMBINACIJA

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 2:07,16 1:21,99 45,17

2. Federica Brignone (Ita) 2:07,86 +0,70 1:22,34 45,52

3. Ilka Štuhec (Slo) 2:08,01 +0,85 1:21,05 46,96

4. Marie-Michele Gagnon (Kan) 2:08,05 +0,89 1:21,27 46,78

5. Ricarda Haaser (Avt) 2:08,61 +1,45 1:21,63 46,98

6. Wendy Holdener (Avt) 2:08,70 +1,54 1:22,72 45,98

7. Ragnhild Mowinckel (Nor) 2:08,93 +1,77 1:21,46 47,47

8. Sofia Goggia (Ita) 2:09,05 +1,89 1:20,69 48,36

9. Marta Bassino (Ita) 2:09,16 +2,00 1:22,11 47,05

10. Maria Therese Tviberg (Nor) 2:09,39 +2,23 1:22,65 46,74

- odstop: Maruša Ferk (Slo)