Ilka vajena, da mora iz tistega, kar ima, nekaj »sčarati«

Ekipo Ilke Štuhec bo okrepil Luka Križaj kot pomoč trenerju in serviserki. Kakšno podporo ji bo namenila SZS?

Objavljeno
22. marec 2017 22.08
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Junakinja zime Ilka Štuhec je v družbi reprezentantov in trenerjev na novinarski konferenci v Ljubljani pokazala kristalna globusa in kolajne, ki jih je osvojila v svoji najuspešnejši sezoni v karieri. V mislih še predeluje dosežke, njena ekipa pa kuje načrte za olimpijsko zimo, v katero bo stopila z novim članom.

Okrepitev sliši na ime Luka Križaj. Razbremenil bo trenerja Grego Koštomaja in serviserko, Ilkino mamo, Darjo Črnko. »Prav je, da ne veste, kaj dosti o njem, naj se fant dokaže. Menimo, da se bo dobro vklopil v ekipo. Pomagal bo obema. Moramo se zavedati, da je bila Darja pod velikimi psihičnimi in fizičnimi obremenitvami. Če bo odigral svojo vlogo, bo to dodaten plus za Ilko. Je zelo marljiv, prinaša novo moč in energijo. Pa tudi meni bo morda malce lažje v ženski družbi,« je povedal Koštomaj.

Čeprav je sezona končana, tekmovalci že delajo bazo za prihodnjo sezono. Zanimalo nas je, kako bo prva dama slovenskega smučanja v zimi 2017/18, ki prinaša dva vrhunca – poleg velikega kristalnega globusa še olimpijske igre –, razporedila moči. »Ne bomo štartali na lovorike. Filozofija, ki smo se je držali v tej sezoni, torej osredotočenost iz tekme v tekmo, je obrodila sadove. Verjetno se je bomo poslužili tudi v prihodnji. Odvisno bo, kakšen bo vstop v tekmovalno zimo. Če bo podoben temu, ki je za nami, bo prišla višja samozavest, apetiti, motivacija in delavnost. Ko vse na visokih obratih deluje, je treba v isti sapi tudi ohraniti trezno glavo in realne cilje. O tem smo se letos veliko naučili. V novi sezoni bomo bogatejši za tovrstno znanje, bolj bomo pripravljeni,« je razmišljal Koštomaj.

Štuhčeva, ki ima neprimerno slabše razmere za delo kot njene največje tekmice, je s skromno držo večkrat nakazala, da v tem ne bo iskala izgovorov. »Pogosto sem se naučila, da moraš iz tega, kar imaš, nekaj 'sčarati'. Ne razmišljam, ali je to, kar imamo na razpolago, v redu ali ne, ali imamo denar ali ne, ampak zaupam zastavljenemu programu,« je dejala. A razumljivo je, da je za nadgradnjo osvojenega v vrhunskem športu potrebna tudi večja denarna podpora. »Iščemo kakovost. Bolj ko prihajaš k vrhu, manj je manevrskega prostora in Ilki je treba zagotoviti vrhunskost. Če od nje to zahtevaš, ji moraš tudi ti zagotoviti ustrezen teren. Ti pa v večji meri stanejo,« je na novinarska vprašanja o tem, ali bi si v ekipi želeli kakšen evro več, odgovarjal Koštomaj.

V preteklosti so na Smučarski zvezi Slovenije (SZS) podeljevali šampionski status, imeli sta ga Tina Maze in smučarska tekačica Petra Majdič. Štuhčeva ga je več kot upravičila, pa ji ga bodo sploh namenili? »Vse spremembe, novosti, nagrade bomo razkrili na naši prireditvi Večer šampionov v mesecu maju,« je bil kratek in jedrnat predsednik alpskega odbora in zbora Iztok Klančnik. V taboru najboljše smukačice na svetu se nadejajo, da pogajanja morda sploh ne bodo potrebna. »Upam, da so zdaj spoznali našo vrednost, da se ne šalimo, ampak res lahko nekaj naredimo,« je povedala Ilkina mama Darja, ki se bo v naslednjih dneh usedla s predstavniki na zvezi. Priznava, da bi si želela, da bi njeni hčeri od zasluženega kdaj kaj tudi ostalo in ne bi rabila vsakič spet vložiti prejeto. Črnkova bo šele zdaj počasi poplačala dolgove, ki jih je vsa ta leta namenjala za hčerkino pot.

Kdaj ji je bilo najtežje? »Ko se je vračala po poškodbi. Imeli sva veliko srečo, da so nam takrat priskočili na pomoč Hrvati s Kostelići na čelu. Tedaj je z njimi delal Peter Pen (zdaj trener hitrih disciplin v slovenski moški reprezentanci, op. a.). Najtežje je bilo, ko sva prišli v reprezentanco, vsi so me postrani gledali, češ, kaj zdej ena mama tu išče. Morala sem prepričevati sebe in druge, bilo mi je hudo, potrebovala sem dolgo, da sem se vsaj približno navadila, a povsem navadila se nisem nikoli,« je razkrila.

Kakšen bo proračun za novo sezono in kako bodo na SZS rezali pogačo, bo znano sredi aprila.