Ilka z mislimi pri hitrem tednu, na štart petkrat?

Alpsko smučanje: odštevanje do svetovnega prvenstva v St. Moritzu. Nocoj spektakel v Stockholmu z Ano Bucik.

Objavljeno
30. januar 2017 22.42
Slovenia’s Ilka Stuhec competes during an alpine ski, women's World Cup downhill race, in Cortina d'Ampezzo, Italy, Sunday, Jan. 28, 2017. (AP Photo/Marco Trovati)
Špela Robnik
Špela Robnik
Ljubljana – Čeprav se bo danes izbrana druščina, med njimi tudi Ana Bucik, pod žarometi še merila v paralelnem slalomu na Švedskem, se je potrjevanje norm in boj za mesta za nastop na SP v St. Moritzu končal že konec tedna v Garmischu in Cortini. Tam je vlogo prve favoritinje v hitrih disciplinah potrdila Ilka Štuhec.

Štuhčeva se je pod Tofanami dvignila po rahlem rezultatskem padcu, ki se ji je zgodil pod bremenom visokih pričakovanj. Ta jo bodo sicer spremljala tudi v mondeno švicarsko središče. S peto zmago, s katero je na slovenski lestvici zmagovalcev dosegla Roka Petroviča in Urško Hrovat, v tretji različni disciplini je le še potrdila mesto med najbolj vročimi kandidatkami za kolajne. Mednje kajpak spada tudi Lara Gut. Ob Slovenki in Švicarki sta v hitrih disciplinah v tej sezoni zmagali le še Avstrijka Christine Scheyer in Američanka Lindsey Vonn, ki bo kajpak tudi v St. Moritzu šla na glavo po novo zlato, četudi jo je najbrž Cortina z dvema padcema precej prizemljila.

Tudi Gutova domačega prvenstva, o katerem jo vsi sprašujejo že od Söldna naprej, ne pričakuje z najboljšimi obeti. V Cortini je prepričljivo smučala četrti zaporedni superveleslalomski zmagi naproti, a zapela količek in padla. »To ni bilo ravno tisto, kar sem pričakovala ta konec tedna, a počutim se dobro. V pravem trenutku se bom vrnila,« je sporočila 25-letnica, ki je čutila močne bolečine v nadlahti in stegnu, hujše poškodbe pa k sreči ni staknila.

Se je pa zato odločila izpustiti današnji (17) paralelni slalom v Stockholmu, na katerem sodeluje po 16 najboljših iz svetovnega pokala. V tej zimi se je sicer Gutova redno udeleževala slalomov (osvojila je tri točke), njen predstavnik za javnost je v Mariboru zaupal, da jo komaj držijo nazaj, saj želi nastopati v vseh disciplinah, prav zaradi dobre priprave na SP. Iz enakega razloga bo sicer današnjo tekmo izpustila Štuhčeva in priložnost ponudila Bucikovi, ki se je je tudi zelo razveselila. Mariborčanka se pred prvenstvom niti ne bo vrnila domov, temveč se bo posvetila treningom. Kriterije za štart je sicer izpolnila v vseh disciplinah, toda za zdaj ima v mislih le prvi, hitri teden.

Rok za prijavo tekmovalcev na prvenstvo je 1. februar, danes pa bo vodstvo reprezentance razkrilo končni seznam, ki ga je sestavil strokovni svet, potrditi pa ga mora še izvršilni odbor zveze. Toda bolj ali manj skrivnosti ni, v večini so tekmovalci (ena uvrstitev med 16 oziroma dve med 30 v svetovnem pokalu) kriterije izpolnili, nekaj pa so jih predlagali tudi s strokovno oceno, je povedal vodja panoge Miha Verdnik. »Imamo pa, glede na izpolnjene kriterije, najbolj polno ekipo v zadnjih nekaj letih. Cilj, ki smo si ga zadali pred sezono, je bil, da na SP odidemo s konkurenčno ekipo, ki se bo sposobna boriti za kolajne. Od tega ne odstopamo, trenerji so delali v tej smeri, možnosti imamo, radi bi se domov vrnili vsaj z enim odličjem. Naredili bomo vse, da se to uresniči.«