Ilka zmagala, a bi se naslovu najraje odpovedala

Smučarsko državno prvenstvo: Ilki Štuhec na Krvavcu še državna naslova v superveleslalomu in kombinaciji.

Objavljeno
02. april 2015 20.40
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Krvavec – Kot kamen trda snežna podlaga, četudi je na koledarju že april, sijajen dan in razmere, o kakršnih lahko skozi leto slovenski smučarji le sanjajo. Pa vendar so bili včeraj večinoma veseli, da je tekmovalne sezone konec. Utrujeni potrebujejo nekaj osvežitve, še zlasti bi jim nove volje vlila kakšna dobra novica iz vodstva zveze.

Kar bleščala se je gladka snežna površina, ko si pogledal navzgor proti Zvohu, kjer je bil štart superveleslaloma, ki je štel tudi za kombinacijo za DP. Naloga ni bila lahka, zlasti dekleta se na progi niso najbolje znašla, niti Ilka Štuhec ne, četudi je osvojila nov naslov državne prvakinje. »Zmagala že, smučala pa tako, da bi najraje naslov kar vrnila,« je bila samokritična Mariborčanka. »Vedno je lepo biti državni prvak, zbrati se moraš in smučati tako, kot je treba. Ne morem biti zadovoljna s predstavo v superveleslalomu, ki je bila slaba, to pa ni ravno razveseljivo,« je dejala 24-letnica, ki je prejšnji teden presenetljivo osvojila že slalomski naslov, resda po odstopu Ane Bucik in v odsotnosti Katarine Lavtar, včeraj pa naposled osvojila še četrtega – kombinacijskega.

Za slednjega, kot tudi za slalomskega, je bila favoritinja Bucikova, ki pa zaradi bolezni zlasti v hitrih disciplinah ni nastopila najbolje. Vseeno je bila zadovoljna z bronom iz veleslaloma in s kombinacijskim srebrom, to sta bili tudi njeni prvi članski kolajni. V naslednji sezoni bo prav v veleslalomu skušala dodati še nekaj več, sicer pa si je za v prihodnje zaželela »mirnosti in stalnosti«. »Treningi v tej sezoni niso bili slabi, ampak to, da mora trener za vsak trening posebej spraševati, ali sploh lahko gremo, je moteče in naporno. S tem nas tekmovalcev sicer ne obremenjujejo, še vedno pa čutimo, da se nekaj dogaja.« Tudi Štuhčeva je razmišljala podobno. »Najhuje je to, da ne vem, kaj bom delala čez dva dneva, naslednji teden ali pa sploh nikoli, ker nimamo programa, prepuščeni smo sami sebi, očitno lahko vsak dela, kar hoče. To je grozno,« je jasno in glasno dala vedeti, da je vsakoletna praksa spomladanskega odlašanja prestopila vse meje. »Zdaj je treba izvesti dober trening po koncu sezone, to že vrsto let počnejo vse ekipe, mi pa ta trening izgubljamo. Dobro je treba preizkusiti opremo, da lahko greš mirno v novo zimo, sledijo počitek in kondicijske priprave,« je pripomnil tudi novopečeni superveleslalomski državni prvak Boštjan Kline in bil zadovoljen, da je še dodatno izboljšal točke in si priboril boljšo štartno številko v novi sezoni.

Trenerji odgovorov za svoje varovance včeraj seveda še niso imeli. »Nekje do 17. aprila naj bi bilo že znano, kako bo šlo naprej. Pripravljen sem delati, tako tudi ostali trenerji, čim prej pa je treba stvari postaviti na svoje mesto in začeti,« je dejal vodja ženske reprezentance Rasto Ažnoh, o tekmah DP pa še dodal: »Vidi se, da nam ravno v tem obdobju manjka boljši program, ni kontinuitete, dekleta so utrujena. Imamo komaj kakšnih 20 deklet, to pa je premalo za široko bazo, da bi lahko iz nje potegnili kaj več.«