Iskra in strast sta izginili, umika se za nedoločen čas

Avstrijec Gregor Schlierenzauer je zaradi krize že končal sezono. Povedal je vse, nobenega intervjuja več.

Objavljeno
07. januar 2016 20.19
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana – Rekorder po številu zmag v svetovnem pokalu (53) Gregor Schlierenzauer ne zmore več. Zaradi krize, v kateri se je znašel, je predčasno končal sezono. »Odločitev ni bila enostavna, a priznati moram, da je nahrbtnik, ki ga nosim na plečih, postal pretežek,« je dejal in dodal, da se za nedoločen čas umika iz soja žarometov. Avstrijci že namigujejo na konec kariere.

Dobitnik dveh kristalnih globusov in dvakratni zmagovalec novoletne turneje je sezono začel s stopničkami na ekipni tekmi, a forma se je že na posamičnih preizkušnjah izkazala za mizerno z gledišča tako velikega šampiona. Najboljši rezultat je vknjižil s 14. mestom v Lillehammerju decembra lani. Pred novoletno turnejo si je vzel tritedenski tekmovalni premor, ob vrnitvi v karavano pa po slabih predstavah (v Oberstdorfu in Innsbrucku je ostal brez finala, v Garmischu je bil 21.) izgubil mesto v ekipi za zadnjo preizkušnjo tega prestižnega tekmovanja v Bischofshofnu. »Po skoku v Innsbrucku mi je razočaranje pobralo vso skakalno strast,« je razkril, kaj preživlja. Globljo krizo je občutil že po olimpijskih igrah v Sočiju pred dvema letoma, ko se je bojeval s pomanjkanjem motivacije. »V svetovni pokal sem se prebil s 16 leti, odtlej sem bil ves čas v soju žarometov. Vse to jemlje zelo veliko energije, predvsem v glavi,« je priznal, koliko davka je terjal uspeh.

Včeraj je ob 26. rojstnem dnevu na svojem blogu navijačem pojasnil, zakaj ima vsega dovolj. Razočaranja in udarci so se v zadnjih mesecih vrstili, ni jim bil več kos. Za podporo se je zahvalil celotnemu trenerskemu štabu. »Naredili so dobro delo, vame usmerili energijo in pokazali veliko razumevanja za položaj, v katerem sem se znašel. Vendar pa oni niso tisti, ki bi lahko skakali namesto mene, za športno krizo sem odgovoren sam,« je zapisal. Poklapanosti pa ni povzročila le tekmovalna kriza, udarilo ga je tudi zasebno. Močno ga je prizadelo javno razpravljanje v medijih o razhodu z dolgoletnim dekletom Sandro. Opozoril je, da se kot vrhunski športnik zaveda svojih dolžnosti do javnosti, a poudaril, da so mediji ravnali zelo nespoštljivo in prestopili mejo. Načelo ga je tudi širjenje lažnih govoric.

Schlierenzauerjev primer je potrdil večkrat videno v vrhunskem športu – meja med uspehom in padcem v brezno je zelo tanka. Kako naprej? »Zame je predvsem pomembno, da stopim korak nazaj in začnem razmišljati o drugih stvareh. Zadnji tedni so bili psihično zelo naporni, breme se je povečalo, hočem se ga znebiti,« je dejal in jasno povedal, da ne bo na razpolago za nobeno vprašanje več. Dobitnik štirih olimpijskih kolajn in petih odličij s svetovnih prvenstev je odločen, da je povedal vse. Na blogu se je zahvalil navijačem za izjemno podporo in jim razkril, da bo potihnil tudi na blogu. »Prepričan sem, da me razumete,« jih je ogovoril in jih pozval, naj na svetovnem prvenstvu v poletih na domačem prizorišču v Kulmu še v tem mesecu močno navijajo za avstrijske skakalce, saj so si zaslužili njihovo pozornost.

Sam si bo vzel čas, si v miru uredil življenje, iskal nov smisel in ideje ter morda spet našel v smučarskih skokih tisti žar, ki ga je izgubil. »Ne vem, kdaj, vendar se bom zagotovo oglasil, besede 'konec' zavestno nimam na jeziku. V tem trenutku preprosto ne vem, kaj mi bo prinesla prihodnost, ali se bo iskra spet zanetila in mi bo brez pritiska postalo jasno, v katero smer bom nadaljeval svojo pot,« je priznal, da so misli zavite v negotovost. Nadeja se, da se bo slika kmalu razbistrila.