Izvidi ugodni, a zelene luči za pot še ni dobila

Smučarski tek: Vesna Fabjan bi šla na Tour de Ski, a bodo z odločitvijo še počakali.

Objavljeno
29. december 2014 20.37
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Še vedno ni jasno, kakšna bo slovenska odprava za tekaški Tour de Ski, ki je bil zadnja leta za najboljše eden od vrhuncev sezone, s preizkušanjem prave formule pa je izgubil del svojega čara. Nika Razinger in Vesna Fabjan sta prejšnji teden opravili podrobne zdravniške preglede, trener Marko Gracer se nagiba k temu, da bi ostali doma, bronasta olimpijka pa niha med željo po nastopih in nujo po okrevanju.

Slovenke so sicer minule dni v domala polni zasedbi trenirale na Pokljuki, manjkala je le Katja Višnar, ki se na nadaljevanje svetovnega pokala pripravlja na Norveškem. Fabjanova resda iz dneva v dan kaže odločnejše zamahe v smučini in je tudi vedrejšega obraza, a popravljanje napake iz jesenskega obdobja, ko je precenila svoje telesne zmožnosti, gre le počasi. Če bi morali včeraj sprejeti odločitev, potem od njenega nastopa na Tour de Ski ne bi bilo nič, zdaj tako ona kot trener Marko Gracer še puščata odprta vrata njeni poti v Nemčijo. Sama celo bolj kot vodja reprezentančne stroke, ki bi raje videl, da bi si v celoti opomogla za tekme v drugi polovici januarja.

»V torek (danes op. p.) nas čaka prvi res zahteven trening, po katerem se bo začela bistriti tudi slika. Veliko bo odvisno od tega, kako se bom po njem počutila, z odločitvijo pa bomo počakali še kakšen dan, dva, saj se k sreči ne mudi,« pravi bronasta olimpijka, ki poskuša iz sfiženega uvoda v zimo delati čim manjšo dramo, saj se noče ujeti v začarani krog tuhtanja o razlogih, krivdi in posledicah pretiranega treninga, tudi na večji nadmorski višini na Dachsteinu, ki je ne spustijo iz primeža. »Nisem ne prva ne edina, ki je naredila takšno napako, nekateri potrebujejo tudi po pol leta, da se poberejo. Žal se tedaj nisem vedno najbolje znašla tudi med vsemi obveznostmi, ki jih je prinesel olimpijski uspeh, včasih sem izpuščene treninge kar na silo poskusila nadoknaditi, to pa seveda ne gre,« zdaj razmišlja 29-letnica, ki sicer niti v idealnih okoliščinah ne bi opravila celotnega Tour de Ski, marveč le del, v katerem je še šprinterski program.

»Močno si želim nastopiti na Touru, a spet ne za vsako ceno. Načrtovala sem nastop na treh tekmah in nič ne bi naredila, če bi bila na tretji tako izčrpana, da ne bi mogla dati nič od sebe. Odločitev še prelagam predvsem zato, ker se v teh tednih veliko slabše regeneriram, kot bi se v normalnih okoliščinah, Tour pa je zaradi zgoščenega programa najbolj zahteven del sezone. Prolog, s katerim bi začela, me ne skrbi, 10 km klasično bi nato morala predvsem preživeti, a tretja šprinterska etapa je zelo zahtevna in če si do nje ne nabereš dovolj moči, lahko pusti večje posledice,« pravi Fabjanova, ki ve, da je nekoliko bolj na udaru in pod povečalom javnosti tudi zaradi olimpijskega odličja v Sočiju, vendar poskuša to odmisliti in, kot pravi, predvsem narediti čim več.


Tudi na petkovem DP je opravila le polovičen program, izpustila je zasledovanje, v katerem je lovoriko osvojila še ena od prihajajočega in zelo nadarjenega novega rodu Anamarija Lampič. Slednja sicer še čaka krst v svetovnem pokalu, za seboj pa je pustila reprezentantki, dve leti starejšo Razingerjevo in leto starejšo Einfaltovo, ki je z Alenko Čebašek za zdaj tudi edina zanesljiva potnica za Tour. »Pri Einfaltovi in Čebaškovi ni nobenih dvomov, četudi Alenka še kaže znake utrujenosti po prvem delu svetovnega pokala, a časa ima do prve tekme, 3. januarja dovolj,« pravi Gracer.