Izvrstno: Boštjan Kline do (smukaškega) prvenca! 

Mariborski alpski smučar je postal šele drugi slovenski zmagovalec smuka za svetovni pokal, posrečilo se mu je v Kvitfjellu.

Objavljeno
24. februar 2017 12.59
Norway Alpine Skiing World Cup
J. P.
J. P.

Kvitfjell − Debelih sedem let je minilo od zadnje (druge) slovenske zmage v smukih za svetovni pokal, za katero je 29. decembra 2009 v Bormiu poskrbel Andrej Jerman. Danes pa je z vso smukaško konkurenco na prvi tekmi po svetovnem prvenstvu v norveškem Kvitfjellu opravil Boštjan Kline, ki se je na progo Olympiabakken z znižanega starta pognal kot četrti, prevzel udobno vodstvo in nato nestrpno čakal na razplet. Izšlo se je po njegovih željah, po drugem mestu v prejšnji sezoni (Garmisch-Partenkirchen) se je tokrat povzpel celo na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Za njim so zaostali tudi novopečeni svetovni prvak, Švicar Beat Feuz, vodilni v smukaški razvrstitvi svetovnega pokala, Italijan Peter Fill, domači as Kjetil Jansrud, kanadski junak St. Moritza Erik Guay in drugi. Najbolj se mu je, na 19 stotink, približal olimpijski zmagovalec iz Sočija, Avstrijec Matthias Mayer, Jansrud je zaostal stotinko več, Guay še dodatnih pet. Mariborčan, ki bo čez dva tedna dopolnil 26 let, je doslej v svetovnem pokalu dvakrat stal na stopničkah, drugi je bil tudi v prejšji sezoni v superveleslalomu v Hinterstodru. Postal je šele drugi Slovenec s smukaško zmago v svetovnem pokalu, po Jermanu.

Obenem je zaokrožil deseterico slovenskih alpskih smučarjev, ki so si na tekmah te ravni že pokorili konkurenco, po Bojanu Križaju, Roku Petroviču, Borisu Strelu, Juretu Koširju, Gregi Benediku, Andreju Miklavcu, Matjažu Vrhovniku, Mitji Kuncu in Andreju Jermanu. V tej sezoni Kline do danes še ni stal na odru, se mu je pa trikrat približal z uvrstitvami od četrtega do šestega mesta. Da sodi med najboljše na svetu, pa je dokazal tudi na svetovnem prvenstvu s sedmim mestom, od stopničk ga je ločilo le 15 stotink. Na edinem treningu v Kvitfjellu ni blestel, na 39. mestu je bil skoraj dve sekundi in pol počasnejši od zmagovalca. 

IZIDI MOŠKEGA SMUKA (po 30 tekmovalcih)

1. Boštjan Kline (Slo) 1:29,20
2. Matthias Mayer (Avs) + 0,19
3. Kjetil Jansrud (Nor) 0,20
4. Erik Guay (Kan) 0,25
5. Manuel Osborne-Paradis (Kan) 0,34
6. Thomas Dressen (Nem) 0,38
7. Beat Feuz (Švi) 0,41
8. Travis Ganong (ZDA) 0,43
9. Hannes Reichelt (Avs) 0,60
10. Mauro Caviezel (Švi) 0,62
29. Martin Čater (Slo) 1,34
40. Klemen Kosi (Slo) 1,71
41. Rok Perko (Slo) 1,80