Jakov Fak petemu in šestemu dodal še sedmo mesto

Slovenski biatlonec je bil še tretjič na SP na Holmenkollnu, tokrat na tekmi s skupinskim štartom, blizu vrha.

Objavljeno
13. marec 2016 17.51
J. P.
J. P.

Oslo - Po ponesrečeni sezoni svetovnega pokala je slovenski biatlonski as Jakov Fak prav na vrhuncu tekmovalne zime, na svetovnem prvenstvu na slovitem Holmenkollnu, pokazal pravi obraz in potrdil, da še vedno sodi med najboljše. Po petem mestu v zasledovanju in šestem na posamični preizkušnji je danes v disciplini, ki je zapečatila tekmovanje, na prestižni 15-kilometrski tekmi s skupinskim štartom, dodal še sedmo mesto. Ni sicer ponovil lanskega podviga, ko je v Kontiolahtiju opravil z vsemi tekmeci, se je pa spet prerinil v neposredno bližino zmagovalnega odra.

Na prvih dveh strelskih postankih mu ni roka zadrhtela niti enkrat, v tretji krog se je torej podal kot sedmi. Ko je moral naslednjič na preprogo, je vendarle pustil eno tarčo nepobeljeno, zaradi česar je zaostanek za vodilnim s sedmih poskočil na 27 sekund, zdrsnil pa je na rob petnajsterice. Vendar pa ga to ni zmotilo, saj je 28-letnik, ki je sicer štartal iz šeste vrste, ob zadnjem strelskem nastopu vnovič umiril živce in roko, petkrat sprožil v polno in se spet vrnil na sedmo mesto s polminutno zamudo. Zaostanek je do cilja resda sklestil na 22 sekund, vendar pa ostal sedmi, sta ga pa od četrtega mesta ločili pičli dve sekundi.

Prehitela sta ga sicer dva tekmovalca, ki sta morala po dvakrat v kazenski krog - Italijan Dominik Windisch in Norvežan Tarjei Bø -, on pa je bil denimo hitrejši od Ukrajinca Sergeja Semjonova, ki je bil na strelišču brezhiben. Prve posamične zmage na prvenstvu pred domačimi navijači se je veselila norveška izbrana vrsta po zaslugi Johannesa Thingnesa Bøja, ki je bil za 2,8 sekunde hitrejši od Francoza Martina Fourcada, ki je tako zaman lovil četverčka v Oslu. Na stopničkah je bil znova prostor tudi za domačega superveterana, 42-letnega Oleja Einarja Bjørndalna, ki je bil za 6,7 sekunde prepočasen, čeprav je - v nasprotju s prvima dvema, ki sta po enkrat zgrešila - pobelil vse tarče. Z izjemo Faka drugih slovenskih biatloncev v kraljevski disciplini, v kateri ima pravico nastopa zgolj najboljša trideseterica, ni bilo.

»Ne razmišljam toliko o strelu kot o hitrosti, ki mi je na koncu manjkala. Vajen sem višje, a tudi to bo prišlo in prepričan sem, da bo prihodnja sezona drugačna. Vesel sem vrnitve med najboljše. Vem, kam sodim in kaj sem zmožen. Danes je bilo šest tekmecev boljših, a glede na sezono je tudi to zame vzpodbudno, je za nacionalno televizijo komentiral Fak, ki bo izpustil finale sezone pihodnji teden v Hanti-Mansijsku: »V tej zimi sem bil velikokrat bolan, vračal sem se, a je bilo težko, zato je sezone zame konec. Trenutno enostavno ne zmorem več tekmovati na višji ravni, zato sem se odločil za počitek. Svetovno prvenstvo bi bilo škoda izpustiti, veliko dela sem vložil in vesel sem, da se je izšlo, kakor se je.«

IZIDI MOŠKE TEKME S SKUPINSKIM ŠTARTOM (15 KM)

1. Johannes Thingnes Bø (Nor) 37:05,1 (1)
2. Martin Fourcade (Fra) + 2,8 (1)
3. Ole Einar Bjørndalen (Nor) 6,7 (0)
4. Dominik Windisch (Ita) 19,8 (2)
5. Arnd Peiffer (Nem) 19,9 (1)
6. Tarjei Bø (Nor) 21,8 (2)
7. Jakov Fak (Slo) 21,9 (1)
8. Sergej Semjonov (Ukr) 31,6 (0)
9. Anton Šipulin (Rus) 41,0 (2)
10. Lowell Bailey (ZDA) 41,7 (1)