Janus niti za ped ne odstopa od visokih ciljev na SP

Smučarski poleti: glavni trener slovenske reprezentance meri na dve kolajni na Kulmu. Tudi zanj je Prevc favorit št. 1.

Objavljeno
14. januar 2016 01.09
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih Goran Janus niti za ped ne odstopa od visokih ciljev, ki si jih je za svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu zastavil že po koncu prejšnje sezone. Na avstrijskem Štajerskem bo tako s svojimi izbranci od danes do nedelje meril na dve kolajni, pri čemer ne skriva, da si še posebej goreče želi moštveno odličje.

Toda za razliko od posamične tekme, na kateri bo tudi za Janusa glavni kandidat za osvojitev naslova svetovnega prvaka Peter Prevc (»Bolj ko si star, bolj te je strah letalnice. Nanjo nikoli ne smeš iti z zaletavo glavo, saj se ti lahko hitro kaj obrne.«), se na ekipni preizkušnji zdi kolajna bolj oddaljena. Z izjemo »zlatega orla« iz Selške doline, ki bo v Bad Mitterndorfu oziroma Tauplitzu branil bronasto odličje iz Harrachova '14, in delno Jurija Tepeša preostali slovenski potniki na 24. SP v poletih (Robert Kranjec, Anže Lanišek in »rezervist« Andraž Pograjc) pač na »generalki« minuli konec tedna v Willingenu niso ravno blesteli.

A pri tem nimamo toliko v mislih četrtega mesta Prevca & Co. na tamkajšnji moštveni tekmi, ki ga je težko (o)vrednotiti zaradi spremenljivih vetrovnih razmer in zgolj ene veljavne serije ter odsotnosti na novoletni turneji presenetljivo močnih Japoncev, kot zavoljo razmerja moči na nedeljski posamični preizkušnji na veliki skakalnici Mühlenkopf. Na njej so se pač – ekipno gledano – v precej lepši luči predstavili Norvežani in Nemci, oboji so bili dan poprej z naskokom najboljši v moštveni konkurenci.

»Kar zadeva posameznike, je zame Peter številka 1. Za njim sta Severin Freund in Kenneth Gangnes. Če bodo razmere normalne, si bodo ti trije kolajne razdelili med seboj. Čeprav znajo dobro leteti tudi nekateri drugi skakalci, ne vidim nikogar, ki bi se lahko vmešal v njihov troboj,« je presodil Janus, ki si na posamični tekmi želi enega skakalca do tretjega, drugega do desetega in preostala dva do 30. mesta. Za ekipno preizkušnjo je naštel pet favoriziranih moštev.

»Najmočnejši so ta čas Nemci in Norvežani, slednji po mojem mnenju celo bolj od prvih, potem smo tu mi, Avstrijci in Japonci, za katere imam občutek, da se bodo po krajšem obisku domovine v karavano vrnili zelo nevarni,« je ocenil glavni trener naše reprezentance, ki se je pred štirimi leti v Vikersundu ob naslovu svetovnega prvaka Roberta Kranjca veselil še ekipne bronaste kolajne. Ob »letečem Kranjčanu« in Tepešu sta bila tedaj v slovenski postavi še Jernej Damjan in Jure Šinkovec.

Na lanski prireditvi na prenovljeni kulmski letalnici, na kateri so izpeljali zgolj eno tekmo (drugo je odpihnil orkanski veter), je bil od Slovencev najboljši Tepeš, ki je po kvalifikacijski zmagi navdušil s tretjim mestom za Freundom in Avstrijcem Stefanom Kraftom, tik za skakalcem Dolomitov pa je pristal četrtouvrščeni Prevc.

»Moja forma se sicer dviguje, vendar še ni takšna, v kakršni sem bil, denimo, lani na nordijski turneji in v Planici. Kljub vsemu se mi zdi, da sem bližje najboljšim, kot sem jim bil pred lanskimi poleti na Kulmu, na katere sem prišel – potem ko sem izpustil novoletno turnejo – naravnost s treninga v Planici, kjer nisem imel nobene primerjave,« se je spomnil 26-letni Stanežičan.

V Willingenu se je prepričal, da je lahko zraven. »Ne sicer Petru, ker je daleč spredaj, pa vendarle. Upam, da bom vsaj približno tako (sproščeno) skakal na Kulmu, da bom užival in da me bo neslo daleč. Vemo, da na svetovnem prvenstvu štejejo le prva tri mesta, na katere pa se jaz – vsaj tako menim – (še) ne morem zavihteti. A dejstvo je, da še nihče nima kolajne v rokah, vsaka reprezentanca ima v svojih vrstah vsaj enega, ki je sposoben poseči visoko. Na zadnjih tekmah je odstopal Peter, za njim pa je bila skupina skakalcev dokaj izenačena.«

Ob tem je Tepeš pristavil, da ti gre na velikanki lahko hitro zelo dobro ali pa zelo slabo. »Zlasti letalnica na Kulmu je takšna, da te lahko hitro odnese daleč ali pa v nasprotnem primeru pristaneš že visoko na hrbtišču, zato je treba paziti in se še bolj kot na 120-metrski napravi osredotočiti na svoj nastop,« je poudaril in na vprašanje, kako komentira Janusovo željo po moštveni kolajni, odvrnil: »Če jo bomo želeli osvojiti, bomo morali kar precej napredovati. Vemo, da tokrat ne bomo imeli Domna Prevca, ki je odlično skakal na prejšnjih ekipnih preizkušnjah. Z njim smo izgubili močan člen ...«