Janus: Peter na treningu resda skakal bolje, vendar ...

Kamil Stoch na Poljskem podobno priljubljen kot nogometni zvezdnik Robert Lewandowski.

Objavljeno
19. januar 2017 22.18
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Zakopane bodo jutri (16.00) gostile drugo moštveno tekmo v sezoni, na kateri bi bilo vse razen (novega) podviga domačih smučarskih skakalcev precejšnje presenečenje. Poljaki, ki so se pred poldrugim mesecem v Klingenthalu veselili zgodovinske prve ekipne zmage v svetovnem pokalu, vodijo v moštveni razvrstitvi, za nameček imajo s Kamilom Stochom zdaj tudi najboljšega posameznika.

Junak nedavne novoletne turneje je po Bischofshofnu minuli konec tedna osvojil še Vislo in si oblekel rumeno majico vodilnega skakalca med elito. Če je bila Kamilu na nedeljski tekmi naklonjena tudi sreča, saj je imel po ne najboljšem drugem skoku na koncu vsega 1,2 točke prednosti pred drugouvrščenim Norvežanom Danielom Andrejem Tandejem in pičle 1,3 pred našim Domnom Prevcem, pa je v soboto dokazal, da mu, ko mu uspeta dva odlična nastopa, ta čas nihče ni kos. Na prvi preizkušnji je namreč najbližjega zasledovalca, Avstrijca Stefana Krafta, preskočil kar za 16,3 točke!

»Zelo sem zadovoljen z opravljenim delom. Na drugi tekmi sem imel v spremenljivem vetru tudi kanček sreče, zato se ne morem pritoževati,« je priznal Stoch, ki je imel minuli vikend ogromno takšnih in drugačnih obveznosti. Tako se je v soboto zjutraj z reprezentančnimi kolegi in glavnim trenerjem Stefanom Horngacherjem odzval povabilu na zajtrk pri poljskem predsedniku Andrzeju Dudi, mnogim navijačem je ustregel s podpisom in skupno fotografijo, po kvalifikacijah in tekmah pa mu ni bilo težko odgovarjati na ponavljajoča se vprašanja številnih (tudi tujih) novinarjev.

V najožjem krogu favoritov bo tudi ta konec tedna, ko bo na nedeljski posamični preizkušnji (16) lovil že četrto zmago v Zakopanah po letih 2011, 2012 in 2015. »Še naprej bom popolnoma osredotočen le nase in poskušal prikazati svoje najboljše skoke, ki se bodo na koncu sešteli. Videli bomo, kaj mi bodo prinesli,« je 29-letni Poljak ponovil, da se niti malo ne obremenjuje s tekmeci. Je pa poudaril, da jih je več sposobnih skočiti zelo daleč, kar dokazuje, da je zdajšnja raven skakanja izjemno visoka.

Na vprašanje, ali bo z Maciejem Kotom (skupno 5.), Piotrom Zylo (9.) in drugimi kolegi iz reprezentance (tudi) na prenovljeni skakalnici Wielka Krokiew užival določeno prednost pred konkurenco, pa je odkimal z glavo. »Ker imajo sodobne naprave bolj ali manj enake profile, se najboljši skakalci hitro prilagodijo nanje. Zaradi tega je nemogoče od nas zahtevati, da bomo že zato, ker skakalnico bolje poznamo od drugih, na njej tudi z gotovostjo zmagali,« je razložil Stoch, ki se je zaradi bolečin v desnem kolenu v ponedeljek odpravil na pregled k zdravnikom, a je magnetna resonanca na njegovo srečo pokazala, da z njim ni nič narobe.

Ob tem je dvakratni olimpijski prvak iz Sočija '14, ki je v domovini podobno priljubljen kot nogometaš Robert Lewandowski, zvezdnik münchenskega Bayerna, pristavil, da je imel doslej na športni poti že veliko vzponov in padcev. Iz njih se je naučil ogromno. »Med drugim tudi to, da ne smem razmišljati o prihodnosti in lovorikah, ki jih lahko (še) osvojim, temveč moram biti z mislimi povsem pri slehernem skoku posebej,« je še dejal poljski heroj, ki ima kot vodilni v skupnem seštevku 66 točk naskoka pred Tandejem in 82 pred Domnom Prevcem.

Trening in tekma sta dva povsem različna svetova

Goran Janus, glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih, je prepričan, da je Stoch premagljiv. »To je navsezadnje pokazala zadnja preizkušnja v Visli, kjer je Kamil zmagal z minimalno prednostjo,« je presodil 46-letni Ljubljančan. V njegovo moštvo se je po krajšem oddihu vrnil Peter Prevc, ki je v torek in sredo skakal na 110-metrski napravi v Kranju. »Petrovi skoki so bili v redu, lahko potrdim, da so bili boljši od tistih, ki jih je kazal, denimo, v Bischofshofnu. Koliko so bili dejansko vredni, pa težko rečem, saj nismo imeli primerjave s tujci. Poleg tega je trening eno, tekma pa nekaj čisto drugega. To sta dva povsem različna svetova,« je poudaril Janus. Ob Petru Prevcu, ki je v skupnem seštevku zdrsnil na 17. mesto, in njegovem vnaprej uvrščenem bratu Domnu (3.) bodo v današnjih kvalifikacijah (18.00) od Slovencev nastopili še Jurij Tepeš (22.), Cene Prevc (32.), Jernej Damjan (35.), Bor Pavlovčič (54.) in Aljaž Osterc, ki je še brez točk ...