Janus presenetil tudi Goldbergerja

Na moštveni tekmi smučarskih skakalcev v Zakopanah zanesljiva zmaga Norvežanov, Slovenci pristali na 5. mestu.

Objavljeno
23. januar 2016 22.40
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Norveški smučarski skakalci (v postavi Anders Fannemel, Kenneth Gangnes, Andreas Stjernen in Daniel Andre Tande) so šest dni po prepričljivem moštvenem zmagoslavju na SP v poletih na Kulmu v svojo korist odločili tudi ekipno preizkušnjo za pokal narodov v Zakopanah. Avstrijce, ki so osvojili drugo mesto, so ugnali za skoraj 33 točk.

Na veliko veselje številnih navijačev so si 3. mesto priskakali prerojeni Poljaki, Slovenci (Robert Kranjec, Anže Lanišek ter brata Domen in Peter Prevc) pa so se morali za četrtouvrščenimi Nemci sprijazniti s petim mestom, kar je najslabša moštvena uvrstitev naših reprezentantov v sezoni.

Od boja za vrh so se izbranci Gorana Janusa poslovili že po prvem Kranjčevem nastopu (119 m), ki je Slovenijo postavil na sedmo mesto, nato je (naj)mlajši od bratov Prevc (128 m) prehitel Nemčijo in Rusijo. Naša ekipa je na petem mestu ostala tudi po Laniškovem skoku (121,5 m), po njem pa je »zlati orel« iz Selške doline, ki mu je slovenski »selektor« na začudenje številnih spremljevalcev skokov (tudi Andrasa Goldbergerja: »Nisem prepričan, ali je Goran sploh vedel, kje ima gumb za znižanje zaletišča.«) skrajšal nalet, vlil nekaj upanja s poskusom, dolgim 128,5 metra, s katerim je naša četverica prvi »polčas« končala kot četrta.

Toda druga serija se ni začela nič bolje kot uvodna. Kranjec je v finalu ob močnem vetru v hrbet (–1,08 m/s) pristal že pri 113 metrih, kar je izkoristil Nemec Andreas Wank (125 m) in svojo ekipo spet popeljal pred Slovenijo. V nadaljevanju tudi zelo dobri nastopi Domna (135 m), Anžeta (131 m) in Petra (135 m) naše zasedbe niso mogli ponesti višje od petega mesta.

»Vedeli smo, da bo tekma izenačena in napeta, mi pa smo odskakali v slogu prejšnjih ekipnih preizkušenj. Če želiš poseči više, moraš imeti vse fante razpoložene,« je črto potegnil Janus. V Zakopanah bo danes (z začetkom ob 16. uri) na sporedu še posamična tekma, na kateri bo Peter Prevc, ki je imel včeraj četrti najboljši dosežek za Norvežanom Gangnesom ter Avstrijcema Michaelom Hayböckom in Stefanom Kraftom, »lovil« peto zaporedno zmago v svetovnem pokalu. Ob njem, Robertu Kranjcu, Anžetu Lanišku in Domnu Prevcu bosta slovenske barve zastopala še Andraž Pograjc in Jurij Tepeš.

Zgodovinski uspeh Maje Vtič in Eme Klinec

Odlične novice pa so že zjutraj prišle z Japonske, kjer sta z drugim in tretjim mestom navdušili Maja Vtič in Ema Klinec, ki sta tako poskrbeli, da sta se prvič doslej na oder za najbolje smučarske skakalke na svetu povzpeli dve Slovenki. »Ko sem po svojem finalnem skoku videla, da je na stopničkah tudi Ema, smo Slovenke čisto ponorele od veselja. To je zgodovinski uspeh in zelo pomemben za ženske skoke v Sloveniji,« je kar žarela od silnega veselja Vtičeva, ki je morala dan po tretjem mestu v Zau premoč priznati zgolj domači zvezdnici Sari Takanaši, od katere jo je na koncu ločilo vsega 2,6 točke.

Natanko takšna je bila – zanimivo – tudi razlika med skoraj 28-letno skakalko z Mirne na Dolenjskem in njeno deset let mlajšo sotekmovalko iz Poljan nad Škofjo Loko, ki prav tako ni skrivala navdušenja. »Da zraven tebe na zmagovalnem odru stoji tvoja reprezentančna kolegica, je le pika na i, ki si jo želi doživeti sleherna tekmovalka,« je bila dobro razpoložena Klinčeva, potem ko si je priskakala svojo drugo uvrstitev med najboljšo trojico v svetovnem pokalu po drugem mestu izpred tedna dni v Saporu.

Glavnemu trenerju naše ženske skakalne vrste Stanetu Balohu po tekmi ni preostalo drugega, kot da se je priklonil svojima najboljšima varovankama. »To, da bi imel dve skakalki na stopničkah, so bile moje skrite želje. Ker so se mi uresničile, sem si znova nadel lasuljo,« je zaupal slovenski »selektor«. Podvig Vtičeve in Klinčeve je dopolnila desetouvrščena Špela Rogelj, ki je bila po uvodni seriji še tretja za Majo in pred Emo, točke je osvojila tudi Urša Bogataj (18.), medtem ko je bila Katja Požun (32.) prekratka.

Hvala le za Hildejem

Še drugič zapored je na Japonskem na zmagovalni oder skočil tudi Jaka Hvala, ki je bil 24 ur po petkovem tretjem mestu za celinski pokal na srednji napravi v Saporu na tamkajšnji veliki skakalnici drugi. Za norveškim zmagovalcem Tomom Hildejem je zaostal za pičlo poldrugo točko in se tako še za korak približal sedmi slovenski kvoti za nastope med elito v četrtem zimskem ciklusu, ki se bo 6. februarja začel v Oslu. Med trideseterico so se od slovenskih skakalcev na Okurajami (HS-134) uvrstili še Bor Pavlovčič (18.), Anže Semenič (20.), Tomaž Naglič (24.) in Jernej Damjan (29.).