Janus si je potihem želel Petrov poker zmag

Prevc na včerajšnji prosti dan povsem brez obveznosti, danes pa sledijo kvalifikacije za jutrišnji finale novoletne turneje.

Objavljeno
04. januar 2016 21.44
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Bischofshofen – Večina smučarskih skakalcev, ki tekmuje na 64. novoletni turneji, je po nedeljski tekmi prespala v Innsbrucku in se proti Bischofshofnu, kjer bo jutri (ob 17. uri) veliki finale prvega vrhunca sezone 2015/16, odpeljala včeraj dopoldne. V slovenskem taboru so nazdravili novemu podvigu Petra Prevca, ki je – tudi zaradi dopinške kontrole – posegel po vodi in ne, denimo, po pivu, od katerega (ga) boli glava.

Ker v naši reprezentanci pred sklepnim dejanjem na skakalnici Paula Ausserleitnerja, pred katerim ima slovenski skakalni as zajetne 19,7 točke naskoka pred najbližjim zasledovalcem Severinom Freundom, ničesar nočejo prepustiti naključju, so Prevca na prosti dan »zavili v vato«. Za razliko od Nemcev, ki so v hotelu Brückenwirt v St. Johannu v Pongauu, v katerem so sicer nastanjeni tudi Slovenci, pripravili novinarsko konferenco z njihovim glavnim adutom, naš šampion včeraj – po predhodnem dogovoru – ni bil dosegljiv za izjave.

Je pa pred slovenske poročevalce stopil dobro razpoloženi »selektor« Goran Janus. »Vsi skupaj s Petrom na čelu smo veseli, da je Innsbruck za nami; seveda toliko bolj, ker se je za nas tekma izšla tako dobro. Tamkajšnja naprava je namreč izjemno selektivna, tokrat so jo dodatno otežile zahtevne razmere z vetrom v hrbet in nizkim zaletiščem, zaradi česar lahko hitro pristaneš že na hrbtišču,« je razložil glavni trener naše reprezentance in dodal, da pred jutrišnjim spektaklom v Bischofshofnu ni prav nič živčen. Je pa priznal, da bo verjetno drugače na trenerski tribuni, ko bo dal znak Prevcu.

»Za zdaj (še) ne čutim nobenega pritiska, je pa jasno, kaj si vsi skupaj želimo. Čeprav je Peter še malce prehlajen, še vedno kar kipi od silne moči,« je zaupal, kajpak zelo zadovoljen ob pogledu na vrstni red turneje, v kateri ima 23-letnik iz Selške doline slabih enajst metrov naskoka pred Freundom in dobrih 23 pred Norvežanom Kennethom Gangnesom. Še večja je njegova prednost v svetovnem pokalu, v katerem ima Prevc po osmih zaporednih uvrstitvah na zmagovalni oder že 185 točk zaloge pred štiri leta starejšim Bavarcem in 274 pred tretjeuvrščenim Gangnesom.

Ob tem se je Janus spomnil preizkušnje v Oberstdorfu in obžaloval, da je tekmovalno razsodišče v tamkajšnjem finalu ravnalo, kakor je. »Škoda, kajti naša tiha želja je bila poker zmag, ki bi ga bil Peter zagotovo sposoben doseči,« je prepričan 45-letni Ljubljančan in ponovil, kar je dejal že pred začetkom sezone; da je namreč Prevc od lani močno napredoval na vseh področjih. »Po koncu prejšnje zime smo se usedli in proučili, kaj je bilo dobro in kaj slabo, zakaj je, denimo, na prvi tekmi v Vikersundu zmagal, na drugi pa izvlekel le 16. mesto,« je pojasnil in razkril, da so potem staknili glave in spisali program priprav, ki se je – kot kažejo rezultati – izkazal za zelo dobrega.

Vanj so prav zaradi prvega vrhunca sezone v smučarskih skokih vključili tudi jesenske priprave v Innsbrucku, Garmisch-Partenkirchnu in Oberstdorfu, torej na treh od štirih napravah novoletne turneje. Bischofshofen so izpustili, ker jim tamkajšnja skakalnica praviloma ustreza. Na njej se bodo po »ekspresnem« treningu v Planici danes slovenskemu moštvu spet priključili Robert Kranjec, Anže Semenič in Jurij Tepeš ter se poskušali skupaj s Tilnom Bartolom in Anžetom Laniškom skozi kvalifikacije (17) na jutrišnji tekmi pridružiti vnaprej uvrščenima bratoma Prevc.

Ker Janus z enim očesom že pogleduje tudi proti svetovnemu prvenstvu v smučarskih poletih na Kulmu (med 14. in 17. t. m.), bi bilo zanj izjemno pomembno, da bi začela Kranjec in Tepeš, ki bosta v Bischofshofnu skakala z novima dresoma, stopnjevati nastope. Od njiju je tudi – kar zadeva turnejo – pričakoval več, zato pa je ob našem udarnem adutu pohvalil tudi naše mlade »orle«, še posebej Domna Prevca in Laniška.