Janus užival v slovenski himni

Moške kvalifikacije za jutrišnjo skakalno tekmo: Peter Prevc med favoriti tudi v Lillehammerju.

Objavljeno
06. december 2014 00.16
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Lillehammer – Na prvi od dveh tekem smučarskih skakalcev za svetovni pokal v Lillehammerju, za katero bodo jutri zeleno luč prižgali ob 16.15, bo nastopilo vseh sedem Slovencev. Vnaprej uvrščenemu Petru Prevcu so se namreč prek kvalifikacij pridružili Jernej Damjan, Nejc Dežman, Robert Kranjec, Tomaž Naglič, Matjaž Pungertar in Jurij Tepeš.

Peter Prevc je danes na veliki napravi Lysgårdsbakken (HS-138) le še potrdil svojo vrhunsko pripravljenost na začetku sezone 2014/15. Potem ko se je izkazal že dopoldne, ko je imel peti in drugi dosežek uradnega treninga (135 m in 140 m), je 130-metrsko znamko premagal tudi v večernih kvalifikacijah (133,5 m), v katerih ga je za meter preskočil le Anders Fannemel. Norvežan je prav tako blestel že na treningu, na katerem je bil obakrat najboljši. V prvem poskusu je pristal pri 143 metrih, s čimer je bil le tri metre krajši od rekorda skakalnice, ki si ga od leta 2009 lasti švicarski šampion Simon Ammann, v drugo pa je z nižjega zaletišča skočil 134 metrov daleč.

Kvalifikacijsko »zmago« je nekoliko nepričakovano slavil Japonec Junširo Kobajaši (129,5 m), ki sta se mu najbolj približala Nemec Marinus Kraus (129 m) in domači adut Anders Bardal (127,5 m). Zelo dober četrti je bil Jernej Damjan (127,5 m), k odličnemu slovenskemu (moštvenemu) vtisu pa so svoj pečat dodali še šestouvrščeni Matjaž Pungertar (127 m), sedmouvrščeni Robert Kranjec (124,5 m) in devetouvrščeni Nejc Dežman (126 m). Med udarno deseterico kvalifikantov so so torej prebili kar štirje naši skakalci.

Prvih točk v tej sezoni se lahko nadeja tudi Jurij Tepeš (125,5 m/18.), na prvo tekmo v Lillehammerju (nedeljska se bo začela ob 14.15) pa se je dokaj zanesljivo uvrstil tudi Tomaž Naglič (121 m/31.). Glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus je bil nad tem, kar so prikazali njegovi izbranci, razumljivo zelo zadovoljen. »Fantje so skakali dobro, z uvrstitvijo na tekmo pa so izpolnili prvo nalogo. Zelo močan je zlasti Peter, ki je preizkušal nov tekmovalni dres, vendar pa lahko – podobno kot tudi drugi naši – še kaj doda tokratnim skokom,« je ocenil 44-letni Ljubljančan in še javno čestital Špeli Rogelj za včerajšnjo zmago. »Moram priznati, da sem zelo užival v tekmi, tako kot tudi fantje, ki so bili zelo glasni pri navijanju. Lepo je bilo spet slišati slovensko himno,« je še dejal Janus, ki upa, da bo dal včerajšnji podvig mlade Ilirijanke še dodatna krila Prevcu & Co.