Janus včeraj Prevcu ni dovolil poleteti

Smučarski poleti: vter odpihnil drugo tekmo na Kulmu. Jezni Peter Prevc si je močno želel še enkrat poleteti.

Objavljeno
11. januar 2015 23.56
Austria Ski Jumping
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Bad Mitterndorf/Tauplitz – Ob Juriju Tepešu, ki je moral predvčerajšnjim na prenovljeni letalnici na Kulmu premoč priznati zgolj nemškemu zmagovalcu Severinu Freundu in drugouvrščenemu Avstrijcu Stefanu Kraftu, je včerajšnjo odpoved obžaloval tudi Peter Prevc. Želel si je pač povleči (še) boljšo »srečko«, kot jo je v soboto, ko je pristal na nehvaležnem četrtem mestu.

»Želel sem si poleteti tudi danes, vendar pa mi Goran Janus ni dovolil,« je ob včerajšnjem prihodu v tukajšnje novinarsko središče omenil 22-letni Gorenjec, in to s takšnim izrazom na obrazu, da nihče ni vedel, ali je mislil resno ali pa se je le šalil. Na to, da bi izpeljali še drugo tekmo na največji napravi v Avstriji, pa včeraj ni bilo mogoče niti pomisliti.

Potem ko se je čez noč zaradi dežja in visokih temperatur (v približno 150 kilometrov oddaljenem Gradcu so namerili za ta letni čas neverjetne 21,7 stopinje Celzija!) udrla zaletna smučina, ki so jo popravljali z novim snegom, jo je prirediteljem dokončno zagodel orkanski veter, ki je krepko majal šotore pod letalnico. Zaradi silovitih sunkov so slednjič ukrepali policisti in zaradi varnosti organizatorje s Hubertom Neuperjem na čelu prisilili k odpovedi.

Prevc je bil s sobotno uvrstitvijo zadovoljen, ne pa tudi z razmerami, ki jih je imel v zraku. »Rezultat je dober, znova sem pri vrhu. Tudi poleta sta bila dobra, prvi zelo, drugi le malo manj, vendar pa me zaradi slabšega vetra ni moglo odnesti dlje,« je zmajeval z glavo skakalec kranjskega Triglava in nadaljeval: »V prvi seriji sem zaradi slabšega vetra prejel 12,4 točke dodatka, v drugi pa 15,9. Verjetno bi bil vsak skakalec, ki je sposoben poleteti daleč, jezen. Takšne stvari močno vplivajo na končni vrstni red: če nekdo skoči 190, drugi 210 metrov, je razlika 20 metrov. To je skupaj 25 točk, razlika v vetru pa je le šest točk.«

Čeprav se je »veliki Slovenec«, kakor ga je poimenoval tukajšnji uradni napovedovalec, počutil prikrajšanega za (še) boljši dosežek, je ostal miren, saj je lahko iz preizkušnje izluščil pozitivne stvari. Tepešu pa je – četudi ga je prav on v finalu potisnil z zmagovalnega odra – privoščil uvrstitev med najboljšo trojico.

»Ko smo na vrhu zaletišča slišali, kako daleč je v drugo odneslo Jurija, smo se le nasmehnili,« je še zaupal Prevc, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala ubranil tretje mesto. Od vodilnega Michaela Hayböcka, ki se je moral v soboto sprijazniti s 16. mestom, ga zdaj loči 70 točk, za drugouvrščenim Kraftom pa zaostaja za 63 točk. Zato pa mu za ovratnik diha Freund, pred katerim ima le še točko naskoka.

Lep slovenski ekipni uspeh je s 7. mestom dopolnil Jernej Damjan, ki je bil najbolj vesel tega, da si je po zanj neuspešnih Innsbrucku in Bischofshofnu spet okrepil že malo načeto samozavest. »Ko ti začne – ker ne veš, kaj je narobe – kljuvati v možganih, ni prijetno. Začneš se spraševati, zakaj si pred dvema dnevoma lahko dobro skočil, zdaj pa ne moreš več,« je priznal 31-letni Ljubljančan in pripomnil, da je treba ves čas verjeti vase in v svoje delo, nikakor pa ne smeš dovoliti, da bi te karkoli vrglo iz tira.

Zelo dobre volje je bil po 26. mestu tudi Rok Justin, ki si ni predstavljal, da se bo svoje druge uvrstitve med dobitnike točk v svetovnem pokalu po Engelbergu '13 veselil na letalnici. Po nedavni zmagi in 3. mestu za celinski pokal v Švici je pričakoval, da se bo do njih vendarle lažje dokopal na manjših napravah.

Preostali trije slovenski reprezentanti Nejc Dežman (35.), Matjaž Pungertar (37.) in Robert Kranjec (40.) bodo skušali »loterijo« na Kulmu čim prej pozabiti, kar upa tudi glavni trener naše skakalne vrste Goran Janus. »Zaradi spremenljivega vetra, ki pa ni bil nevaren, je bila to ena od težjih tekem v sezoni. Za visoko uvrstitev je bilo treba dobro skočiti in imeti še srečo,« je razložil 44-letni Ljubljančan, ki se nadeja, da bo Tepešu velika vrnitev v svetovni pokal, ki se bo nadaljeval s četrtkovo tekmo v Wisli, spet široko razprla krila.