Janusov glavni cilj ostaja nespremenjen

Že danes kvalifikacije v Trondheimu, odpadlo tekmo v Oslu bodo z 90-odstotno gotovostjo nadomestili v Vikersundu.

Objavljeno
09. februar 2016 00.15
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Najboljši smučarski skakalci so se iz Osla včeraj preselili v Trondheim, kjer bo jutri naslednja tekma za svetovni pokal, kvalifikacije zanjo pa bodo na sporedu že danes. Obstajala je možnost, da bi odpadlo nedeljsko preizkušnjo s Holmenkollna nadomestili na veliki napravi Granåsen, a je potem tamkajšnji prireditelji po premisleku vendarle niso vzeli.

V slovenskem taboru so po blestečem moštvenem zmagoslavju, s katerim so v soboto navdušili Robert Kranjec, Jurij Tepeš ter brata Domen in Peter Prevc, obžalovali odpoved posamične tekme, na kateri bi bili izbranci glavnega trenerja naše reprezentance Gorana Janusa prav tako kandidati za visoke uvrstitve. To velja zlasti za oba Prevca, ki sta bila med najboljšimi posamezniki na ekipni preizkušnji; Peter je imel drugo oceno za Avstrijcem Stefanom Kraftom, Domen pa je imel peti dosežek na omenjeni tekmi.

»Škoda, toda megla je bila enostavno pregosta, zaradi česar sodniki sploh niso videli skakalcev. Poleg tega so bile tudi težave z merjenjem daljav,« je pojasnil Janus, ki je nadvse užival v spremljanju moštvene tekme, na kateri so njegovi varovanci kar za 32,4 točke ugnali drugouvrščene Norvežane. »Fantje so skakali fantastično, pravzaprav brez napak, kar je sicer pogoj, če želiš na oder za najboljše,« je pojasnil 45-letni Ljubljančan in razkril, da bodo odpadlo tekmo s Holmenkollna, ki je nazadnje brez preizkušnje (zaradi premočnega vetra) ostal leta 1994, z 90-odstotno gotovostjo v petek izpeljali na letalnici v Vikersundu.

»Če bi bilo po moje, bi raje videl, da bi jo priredili tu v Trondheimu, kjer imamo še Domna Prevca,« je zaupal slovenski »selektor« in ponovil, da se bo 16-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih po preizkušnji v skakalnem centru Granåsen vrnil domov. Zaradi mladosti bo namreč izpustil polete na največji napravi na svetu. »Vendar pa imamo tudi na letalnici več močnih adutov,« je še dejal Janus. Namesto Domna bo sicer v Vikersund pripotoval Tomaž Naglič, ki si je – mimogrede – minuli konec tedna na dvodnevni prireditvi za celinski pokal v Planici priskakal tretje in šesto mesto.

V Trondheimu se bodo poskušali bratoma Prevc, ki imata vnaprej zagotovljena nastopa na jutrišnji tekmi, skozi današnje kvalifikacije od Slovencev pridružiti še Kranjec, Tepeš, Jaka Hvala, Anže Lanišek in Andraž Pograjc. Na lanski tekmi na veliki skakalnici Granåsen, na kateri si s 143 metri rekord lasti Avstrijec Michael Hayböck, se je zmage veselil Nemec Severin Freund, ki je za 10,2 točke preskočil drugouvrščenega Petra Prevca, na najnižjo stopnico odra za najboljše pa se je povzpel domači reprezentant Rune Velta. Zelo dober šesti je bil Tepeš.

»Zlati orel« iz Selške doline bo tako 15. zmago v svetovnem pokalu, s katero bi se izenačil z za zdaj še najuspešnejšim Slovencem Primožem Peterko, poskušal jutri doseči v Trondheimu. V tej sezoni je z vsemi tekmeci opravil že osemkrat, rekorder po številu prvih mest v eni zimi pa je avstrijski zvezdnik Gregor Schlierenzauer, ki je v sezoni 2008/09 nanizal kar trinajst zmag.

A glavni cilj Janusa & Co. ostaja nespremenjen: da Peter Prevc zadrži ali še poveča prednost v skupnem seštevku, v katerem ima 369 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem Freundom, ki v tem koledarskem letu še ni okusil slasti zmage. Zadnjo je (z zvrhano mero sreče) slavil 29. decembra lani v Oberstdorfu, se pa – zanimivo – odlično počuti na norveškem snegu, na katerem je dosegel osem od svojih dosedanjih 21 prvih mest.

Spored v Trondheimu, danes: 16.00 – uradni trening, 18.00 – kvalifikacije; jutri: 16.00 – poskusni skok, 17.00 – prva serija v konkurenci, sledita finale in slovesna razglasitev.