Jasnič: Dobiček od Planice mora pripasti skokom

Predsednik odbora in zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič poudarja, da je treba pomagati klubom.

Objavljeno
21. marec 2016 23.20
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Ljubo Jasnič, predsednik odbora in zbora za smučarske skoke ter nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS), je v svoji dolgoletni karieri športnega funkcionarja doživel že marsikaj, takšne sezone in Planice pa še ne. Zato se tudi sam še kako dobro zaveda, da bo pravljično zimo, v kateri je Peter Prevc podrl več mejnikov, težko ponoviti.

»Z uspehi, ki jih je nizal Peter, se je segrevalo tudi navijaško ozračje, ki je veliki vrhunec doživelo na finalu svetovnega pokala v Planici. Vzdušje, ki so ga pričarali ljubitelji (našega) športa, je bilo nepopisno in nepozabno; takšnega navijanja s toliko zastavami še nisem doživel,« so šle Jasniču še včeraj kar kocine pokonci, ko se je samo spomnil na izjemno prireditev v dolini pod Poncami.

Še posebej ga je presenetila ogromna množica mladih ljudi, ki so le še potrdili, da Planica ni le največji slovenski športni, marveč tudi domoljubni praznik. »Ko sem se ozrl po gledalcih, sem dobil občutek, da tam sploh ni pomembno, kdo in kaj si; vsi smo bili 'Planičani'. V tej dolini se vsako leto znova poenotimo in zavemo, kdo smo, kje živimo in kje so naše korenine,« je omenil predsednik odbora in zbora za smučarske skoke ter nordijsko kombinacijo in pristavil, da so svoje k letošnjemu spektaklu verjetno prispevale tudi težave v vsakdanjem življenju, v katerem nam ni ravno posuto z rožami. Ob uspehih naših »orlov« so lahko vsaj za trenutek ali dva pozabili na tegobe.

Čeprav je bila sezona sanjska in jo bo težko ponoviti, ostaja Jasnič optimist, ker pozna način dela in velike ambicije glavnega trenerja slovenske reprezentance Gorana Janusa in njegovih sodelavcev. »Poleg tega vem, da imamo številne nadarjene 'orliče', zbrane v gnezdu Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju, zadaj pa obetaven podmladek v klubih. Na nedavnem šolskem prvenstvu je bilo več kot 300 tekmovalcev, na državnem prvenstvu cicibanov (do 9 let) pa smo imeli sto najmlajših skakalcev,« je dal vedeti, da se za prihodnost slovenskih skokov ni treba bati.

Za sezono 2015/16 je proračun panoge znašal približno 2,2 milijona evrov, v to vsoto pa je bil vštet celoten program (od šole, v kateri imajo zaposlene štiri profesionalne trenerje, do reprezentance A). Vanjo je poleg tega zajeta tudi (dokončna) poravnava dolga SZS (lani 200.000, letos pa 400.000 €) ter pogodbe (110.000 €) in nagrade za najboljše tekmovalce, pri čemer je za slednje načrtovanih 80.000 evrov. Vendar pa Jasnič pričakuje, da se bo ta številka še povečala, med športnike pa se bo najpozneje do konca maja ali začetka junija porazdelila glede na njihovo uspešnost. To pomeni, da bo približno polovica pripadla Prevcu, ki je z zmagoslavjem na novoletni turneji, naslovom svetovnega prvaka v poletih ter velikim in malim kristalnim globusom osvojil vse možne lovorike v sezoni.

Glede na to, da je v Planici padel tudi nov rekord, kar zadeva število gledalcev (prireditelji so jih v štirih dneh našteli skoraj 110.000), bi morala ob tretjini deleža od televizijskih pravic (dobrih 150.000 €) na njihov račun kapniti še lepa vsota od prodanih vstopnic. »Moja zahteva do SZS bo, da bo ta denar – ker gre za svetovni pokal v smučarskih skokih – pripadel odboru za skoke in nordijsko kombinacijo. V dogovoru znotraj zveze pa lahko potem na podlagi programov prispevamo solidarnostno vsoto drugim panogam,« je poudaril Jasnič in pribil, da bo treba izvesti tudi program pomoči klubom, v katerih se kalijo bodoči reprezentanti.

»Treba bo obnoviti vse naprave do 60-metrskih skakalnic, morda tam, kjer jih ni (v Beli krajini, na Dolenjskem in Štajerskem), zgraditi tudi kakšno novo. Poleg tega bomo morali klubom pomagati še s transportom in predvsem z opremo, ki je zaradi velikega vpisa najmlajših že močno primanjkuje. Če bomo želeli imeti tudi v prihodnosti takšne ase, kot so Prevc & Co., bomo morali upom za začetek zagotoviti skakalne smuči in čevlje,« je še dejal prvi mož slovenskih skokov, ki se ni pozabil zahvaliti zvestim pokroviteljem in marljivim delavcem v Planici. Brez njih bi jim bilo vsekakor veliko težje.