Johaugova spravlja tekmice v obup

Smučarski tek: v Novem Mestu zmagi Norvežanki Therese Johaug in Francozu Mauriceu Manificatu, Lea Einfalt 33.

Objavljeno
23. januar 2016 22.36
T. V.
T. V.
Nove mesto – Potem ko si je del najboljših tekačev po Tour de Skiju vzel krajši premor za osvežitev moči, se je večina vrnila na tekmo svetovnega pokala na Češkem, kjer je Norvežanka Therese Johaug nadaljevala svojo prevlado v tej zimi, Francoz Maurice Manificat pa po dobrih dveh letih spet stopil na vrh zmagovalnega odra. Lea Einfalt je bila 33.

Slovenska tekačica je bila edina, ki je dobila zeleno luč strokovnega vodstva za pot na Češko in nastop na tekmi na 10 km prosto, ki je njena paradna disciplina. V tej zimi je sicer krivulja njenih rezultatov nekoliko zastala, kar pa so v reprezentanci tudi pričakovali, saj je v pripravljalnem obdobju močno povečala obseg treninga moči in krepitev gornjega dela telesa, kar naj bi po ocenah trenerja Marka Gracerja prve rezultate prineslo šele leto pozneje, torej v zimi 2016/17, ko bo na sporedu tudi svetovno prvenstvo v Lahtiju. Einfaltove, ki ni nikoli skrivala velikih ambicij, sicer izostanek bere točk za svetovni pokal ne osrečuje, včeraj jih je imela do 5,5 km še na dosegu roke (29.), vendar je v finišu nekoliko popustila in se nato tudi vrnila v domovino, saj Slovenk danes ne bo na štartu štafete.

Za zmagovalko Johaugovo, ki je vodila od štarta do cilja, je tokrat zaostala minuto in 53 sekund, po dolgem času pa končni razplet ni spominjal na norveško državno prvenstvo, saj sta se med šesterico prebili tudi Američanka Jessica Diggins in Švedinja Charlotte Kalla. »Odlično se počutim po vrnitvi, saj sem povsem osvežila moči po novoletni turneji,« je po že devetem posamičnem zmagoslavju v tej zimi žarela Johaugova, ki ima v skupnem seštevku 210 točk naskoka pred rojakinjo Ingvild Flugstad Østberg. Manificat pač nima takšnega slovesa v tej sezoni, saj je bil na zmagovalnem odru le dvakrat, praviloma pa se uvrščal zunaj deseterice. Nasploh ima sicer celotna francoska reprezentanca v tej zimi dobre rezultate, nazadnje je bil drugi v Planici tudi Baptiste Gros, prav tako drugi na finalu novoletne turneje Robin Duvillard, tretji v Planici Richard Jouve …