Junakinja iz Sočija pozabila na post kolajn v šprintu

Fischerjevi aduti: v središču pozornosti odmevnega srečanja Kaisa Mäkäräinen, Darja Domračeva in Jakov Fak.

Objavljeno
06. marec 2015 20.09
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Kontiolahti – Četudi je bil včerajšnji dan na SP v biatlonu brez tekme, je sredi popoldneva v novinarskem središču završalo kot po najodmevnejših preizkušnjah. Pri Fischerju, že vrsto let zelo aktivnem opremljevalcu biatloncev, so pripravili srečanje z nekaterimi svojimi aduti, med katerimi so posebej predstavili tudi Jakova Faka.

Med poročevalci je že dolgo znano, da prav pri tem avstrijskem proizvajalcu športne opreme, posebej smučarske in teniške, vidno pozornost namenjajo promociji v javnosti, novinarskim konferencam, vedno znova so tudi zelo aktivni na oktobrskem Forumu Nordicumu, letnem srečanju udeležencev nordijskih in biatlonskih tekmovanj. Tako so tudi prvi prosti dan na svetovnem prvenstvu v Kontiolahtiju izkoristili za predstavitev nekaterih svojih akterjev. Največ zanimanja je seveda pritegnila navzočnost domače matadorke Kaise Mäkäräinen – pogovor z njo bomo objavili v ponedeljkovem Delu –, med moško srenjo so žarometi najmočneje osvetlili Jakova Faka.

»Drži, tokrat me res za konec pred odhodom na svetovno prvenstvo ni bilo na Pokljuki, temveč sem si za sklepne priprave izbral domači kraj na Hrvaškem. Ker sta bila z menoj še osebna trenerja, mi je bilo lažje, predvsem pa sem užival v miru, saj sem prav to najbolj potreboval za zbranost pred osrednjim tekmovanjem sezone,« je vodilni član slovenske reprezentance razložil več kot 200 navzočim v konferenčni dvorani. Sicer ga ni bilo med biatlonci, ki ne bi omenjal zelo zahtevnih razmer na četrtkovi progi, številnih pasti in lukenj v smučini. Tudi Fischerjevi predstavniki so prikimali trditvam, da je bil na Finskem že uvodni dan podoben sklepnemu koncu tedna nordijskega prvenstva v švedski soseščini. A takrat je bilo najpomembneje regularno skleniti tekmovanje, tukaj pa prireditelje čaka še obilo dela, saj se je zgodba komaj dobro začela.


Med Finci, kjer biatlon pač ne dosega priljubljenosti hokeja, a je iz leta v leto bližje športni javnosti, je največ zanimanja, razumljivo, za nastope Kaise Mäkäräinen, ki podobno kot Fak pred pomembnimi štarti poskuša uiti množicam in se je tako tudi včeraj raje kot na štadionu pripravljala na precej manj znani tekaški progi v okolici prizorišča. A podoben vrvež na novinarski konferenci kot ob tej domači reprezentantki je bil tudi pri njeni veliki tekmici Darji Domračevi. Za trikratno olimpijsko zmagovalko iz Sočija 2014 je to prvenstvo seveda poseben izziv, četudi včeraj nikakor ni hotela govoriti o kolajnah. Ko pa je slišala namig, češ da se doslej na velikih tekmovanjih ni uvrstila na stopničke le v šprintu, torej disciplini današnjega dne na SP, ni bila videti prav zaskrbljeno. »Tega se zdaj sploh ne bi spomnila, če mi ne bi povedali,« je dejala, zbrano odgovarjala v angleščini in ruščini, nato pa odšla na uradni trening. Bo tudi sredi Finske tako kot lani nad Črnim morjem prekrižala načrte Kaisi Mäkäräinen?