Junakinja iz St. Moritza na robu kalvarije

Ženska kombinacija: Najboljša slovenska smučarka že sedmič na zmagovalnem odru. Sramota FIS.

Objavljeno
24. februar 2017 22.15
Vito Divac
Vito Divac
Crans Montana – Kazalo je, da se bo prva izmed dveh alpskih kombinacij končala s kalvarijo rdeče majice v tej disciplini Ilke Štuhec. A so sramotno tekmo po treh odstopih in poškodbi Švicarke Denise Feierabend, ki je končala v bolnišnici, razveljavili oziroma nastope zbrisali, štartno mesto pa prestavili za kritičnim delom proge. Štuhčeva je v ponovljeni tekmi osvojila 2. mesto.

Mariborčanka se je po zdrsu na enem najbolj grozljivih zavojev v zgodovini svetovnega pokala spretno rešila padca. Posledično je seveda zgrešila naslednja vratica in odstopila. Podobno se je zgodilo tudi Francozinji Tessi Worley. Štuhčeva je bila tako presunjena, da je razmišljala, da se pridruži Američankam oziroma Lindsey Vonn, Mikaeli Shiffrin in Laurenne Ross, ki na tekmi zaradi nevarne proge sploh niso nastopile. Zanimivo je, da so na istem mestu padle tudi vse predtekmovalke na čelu z Američanko Julio Mancuso. Za šefa svetovnega pokala Atleja Skaardala to ni bil dovolj velik opomin, da je nekaj narobe. Iz zagate se je poskušal izmazati z ugotovitvijo, da so bili odstopi oziroma padci posledica prevelike hitrosti in grbine, ki je nastala med pripravo na tekmo. Kakorkoli že, alpska kombinacija v Crans Montani je bila ena največjih sramot FIS v svetovnem pokalu. Ostra je bila Vonnova, ki je dejala, da Skaardal & Co niso poslušali opozorila Mancusove niti predstavnice smučark, Italijanke Sofie Goggia, ki je dejala, da tekme ne bi smelo biti, ker je varnost športnic na prvem mestu. Goggia je nato odstopila ...

Čeprav se je bilo težko še enkrat osredotočiti na štart, je šla Štuhčeva vnovič na progo. »Pravzaprav sem razmišljala, da ne bom nastopila, če bo karkoli narobe ali pa štartala in odstopila, če bo tako nevarno, kot je bilo v prvem nastopu. Na srečo ni bilo nič takšnega in sem prismučala v cilj. Če bi se slabo počutila, zagotovo ne bi štartala,« je Štuhčeva pojasnila strah in pomisleke po prekinitvi.

V ponovljenem superveleslalomu je bila s štartno številko 1 najhitrejša, vendar pa njena prednost pred slalomskima specialistkama Michaelo Kirchgasser in Marie-Michele Gagnon ter nenazadnje tudi veleslalomistko Federico Brignone ni bila tako udobna, da bi lahko zanesljivo računala na zmagovalni oder. Kirchgasserjeva je bila v najboljšem položaju, saj je zaostajala le za 0,69 sekunde. A je bila v slalomu preveč previdna. Izkazalo se je vnovič, da je majhen zaostanek v slalomu včasih močno varljiv. Najhitrejša v slalomiranju je bila sicer svetovna prvakinja Wendy Holdener, a je v smuku zaostala odločno preveč – 2,45 sekunde. Odlična je bila Brignonejeva, ki je dosegla tretji čas, medtem ko je bila Štuhčeva štirinajsta (+1,98 sekunde). Toda previdno slalomiranje je zadostovalo za 2. mesto.

»Prvega dela sem se lotila taktično previdno, tako da nisem šla na polno. Na koncu se je izkazalo, da je bila to modra odločitev,« je komentirala slalomski del alpske kombinacije Štuhčeva, ki tako ni ponovila napake s svetovnega prvenstva, na katerem je v slalomu zdrsnila in ostala brez uvrstitev.

Zelo dobra je bila Maruša Ferk. V superveleslalomu je bila šesta, 1.21 sekunde za Štuhčevo. V slalomu je dosegla 10. čas, 1,69 sekunde za Holdenerjevo. »Naposled tudi slalom po vseh teh udarcih ni bil slab. Sneg je bil tako neodziven, da do cilja nisem vedela, kako smučam. Tudi vse preostale tekmovalke so tako dejale. Na neki način me je peto mesto malo presenetilo,« je povedala o peti uvrstitvi med peterico najboljših v svetovnem pokalu Ferkova, ki jo v hitrih disciplinah sicer trenira Andrej Možina.

Danes bo v Crans Montani superveleslalom, v nedeljo pa še ena alpska kombinacija, ki bo odločila o malem kristalnem globusu. Štuhčeva ima pred zadnjo tekmo 40 točk naskoka pred Brigononejevo.