Jure Aleš mladinski svetovni prvak v telemarku

Na MSP v Franciji si je pokoril konkurenco v šprintu: »Lepo je, ko se ves trud povrne na takšen način.«

Objavljeno
01. februar 2016 18.14
J. P.
J. P.

Les Contamines - Potem ko se je lani na mladinskem svetovnem prvenstvu v telemark smučanju onkraj »luže«, v Steamboat Springsu, s srebrnim odličjem v klasiku okitil Rok Šmejic, je danes še korak naprej storil njegov reprezentančni kolega, 20-letni Jure Aleš. V francoskem Les Contaminesu, kjer hkrati s preizkušnjami svetovnega pokala poteka tudi mladinsko SP, si je namreč mladenič z Brega ob Savi pokoril vso konkurenco in postal najboljši mladi šprinter na svetu.

Sprva je kazalo, da se bo Aleš veselil srebra, ko pa so najhitrejšemu Švicarju Nicolasu Michelu naknadno pripisali še kazenske sekunde, je slovenski predstavnik švignil mimo njega. Po prvi progi je bil drugi z 31 stotinkami zaostanka za Švicarjem, v finalu pa ga je za seboj pustil za 88 stotink. Brona se je veselil Norvežan Sivert Hole.

»Lepo je, ko se ves trud povrne na takšen način. Presrečen sem, da sta se mi posrečila dva nastopa brez večjih napak, tudi mehkejša snežna podlaga mi je šla na roke. Rad bi se zahvalil mojima sponzorjema, torej mami in očetu, celotni ekipi in mojima partnerjema pri fizičnih treningih, Klemnu Bavdku in Žigi Tršanu,« se je smejalo novemu mladinskemu šampionu.

Čeravno je sam svoj mojster in deklica za vse, niti trenerja ali serviserja namreč nima, je v tej tekmovalni zimi že nekajkrat dokazal odlično pripravljenost tudi na članskih tekmah, saj je na vseh šestih preizkušnjah svetovnega pokala končal v najboljši deseterici, mejnik pa postavil prejšnji teden s tretjim mestom v šprintu v francoskem La Plagnu, kar so bile zanj prve članske stopničke na tekmah najvišje ravni. Lani mu na MSP v Steamboatu na četrtem mestu ni zmanjkalo veliko do zmagovalnega odra, tokrat pa si je z uspehom kariere zagotovil tudi odlično popotnico za domačo tekmo svetovnega pokala čez mesec dni na Golteh.