Jure Aleš na »domačem dvorišču«

Telemark smučanje: elita konec tedna na Krvavcu. Jure Aleš v dobri formi.

Objavljeno
27. januar 2017 23.33
Na sliki Jure Aleš. Športniki Smučarske zveze Slovenije v nordiskem centru Planica, 18. Oktober 2016[portreti,Planica,zimski športi,Jure Aleš]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Ta konec tedna na slovenskem snegu ne bodo aktivni le deskarji na Rogli, temveč tudi telemark smučarji, ki jih od danes do ponedeljka čaka vikend svetovnega pokala na Krvavcu. Danes bo na sporedu paralelni šprint, jutri ekipna preizkušnja, pojutrišnjem pa še šprinterska tekma, vse dni se bo program začel ob 10. uri.

Slovenska reprezentanca – kot je že običajno – ne bo številčna, se bo pa vanjo prvič v sezoni vrnil 20-letni Rok Šmejic, predlanski mladinski svetovni podprvak v klasiku, ki mu obveznosti na študiju fizioterapije onemogočajo redno športno udejstvovanje, zato je vprašanje, koliko bo v tej sezoni po Krvavcu še v pogonu.

Največ je pričakovati od Jureta Aleša, ki v tej sezoni kaže zelo konstantno formo in v svetovnem pokalu niza uvrstitve med petim in desetim mestom. »Do zmagovalnega odra me loči še več smučarskih dni. V začetku zime so bile snežne razmere povsod po Evropi slabe in je bilo težko najti primeren teren, vesel pa sem, da se mi forma vzpenja, vsak dan je bolje; bolj ko gre sezona h koncu, bolj sem konkurenčen,« poudarja mlajši iz bratovske naveze Aleš (nastopil bo tudi starejši, Sašo).

»Šele pred kratkim, ko smo se vrnili iz Meribela, sem skušal vpeljati manjši popravek v mojo tehniko, v primerjavi z minulo sezono pa ni bilo večjih sprememb. Računam, da mi bo opravljeno med Meribelom in Krvavcem pomagalo ujeti še kakšno stotinko na progi, glede na to, da je večina glavnih tekmecev že doslej storila korak naprej v smučanju,« je pojasnil 21-letni Aleš, ki ga drugi vrhunec zime čaka v drugi polovici marca – SP v La Plagnu.

V preteklih letih sta slovensko tekmo svetovnega pokala gostila Bohinj in Golte, tokrat se je karavana preselila na Krvavec, kar Juretu ustreza še kanček bolj: »To je moje domače smučišče, živim četrt ure vožnje proč, tu sem se naučil smučati in pričakujem, da bom tu storil tudi zadnje tekmovalne zavoje. Doma vselej pričakuješ več, to strmino sem gotovo presmučal največkrat med vsemi. To je domače okolje, ki mi ustreza, poznam teren in okolico, kar bo vplivalo na sproščenost, in to moram izkoristiti.«