Jure Aleš najboljše prihranil za Krvavec

Telemark smučanje: danes (od 10. ure naprej) šprint za svetovni pokal, jutri še paralelna preizkušnja na Krvavcu.

Objavljeno
06. februar 2018 22.35
Na sliki Aleš Jure. Svetovno prvenstvo v telemarku na Golteh, 2. marca 2016 [Aleš Jure,Svetovno prvenstvo,telemark,Golte]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Ta hip najuspešnejši slovenski telemark smučar Jure Aleš bo skušal dokazati, da ni naključno drugi v razvrstitvi svetovnega pokala, tudi na domači postaji na Krvavcu, ki bo danes in jutri gostil posamični in paralelni šprint. Lani je bil na tem prizorišču četrti, letos meri še višje. 

Slovenija je že vsaj desetletje in pol svetovna sila telemark smučarja. Kmalu po prelomu tisočletja je vrh krojil David Primožič, ki se je veselil tudi štirih zmag in dvanajstih uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu. Nekaj let enakovrednega naslednika ni imel, je pa spodbudil mladi rod, da se je nekoliko številčneje zagnal v smučanje s prosto peto. Žal mladinski svetovni podprvak v klasiku izpred treh let, 21-letni Rok Šmejic, ni v celoti unovčil nespornega talenta in je dal prednost študiju, zato pa je v tej sezoni nesluteno zacvetel leto starejši Jure Aleš, ki je že od nekdaj veljal za zelo obetavnega in vsestranskega, prvič pa to zares dokazal s predlanskima naslovoma mladinskega šampiona v šprintu in klasiku. Tedaj se je v La Plagnu (3. mesto v šprintu) tudi prvič zavihtel na oder v svetovnem pokalu.

Že petkrat na odru

V tej zimi, od 12. januarja naprej, se je že petkrat, vpisal je tudi prvi dve zmagi med elito, in to v dveh različnih disciplinah (šprintu in klasiku), obakrat onstran »luže«. Odlično pripravljenost pred Krvavcem je potrdil tudi na generalki v nemškem Bad Hindelangu z dvema 4. mestoma. »Recimo, da sem najboljše prihranil za domači tekmi. Nemško prizorišče mi že sicer ne ustreza najbolj, neugodna ledena podlaga ravno tako ne, vseeno sem bil dvakrat blizu stopničk v razmerah, ki mi niso bile pisane na kožo. Zato upam, da na Krvavcu zapade čim več snega, da bom lahko dokazal, da lahko posežem tudi višje,« je optimističen 22-letnik z Brega ob Savi, mlajši od bratov Aleš: »Proti Krvavcu do konca prejšnjega tedna sicer nisem pogledoval, to ne bi bilo skladno z mojo filozofijo, da se je potrebno osredotočati na vsako tekmo sproti.«

Slovenija je že dolgo vrsto let vpisana v koledar svetovnega pokala v telemark smučanju. Od leta 2002 (z izjemo 2007.) vsako zimo gosti svetovno elito, le gostitelji se menjajo: po Mariboru (3 sezone), Kranjski Gori (2), Kobli (2), Bohinju (5) in Golteh (2) se je lani prvič med prizorišči znašel tudi Krvavec, kjer so v treh dneh izpeljali paralelni šprint, šprint in ekipno preizkušnjo, ki je letos ni v programu. Štart današnje prve šprinterske proge bo ob 10. in druge ob 13. jutri, jutrišnja paralelna preizkušnja pa se s kvalifikacijami začenja ob 10. uri in z izločilnimi boji na progi 18, ki je v celoti vidna s Plaže Krvavec, nadaljuje ob 12.45.