Jure Aleš še drugič prvak

Slovenski telemark smučar si je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Franciji konkurenco pokoril še v klasiku.

Objavljeno
02. februar 2016 17.55
Janez Porenta
Janez Porenta

Les Contamines - Jure Aleš je ta hip najuspešnejši mladi obraz v svetovni karavani telemark smučanja. Včerajšnjemu zlatemu odličju s šprinta na mladinskem svetovnem prvenstvu v francoskem Les Contaminesu je danes dodal še drugo kolajno najžlahtnejšega leska - konkurenco si je pokoril tudi v kraljevski disciplini, v klasiku, v katerem je bil lani onkraj »luže« njegov reprezentančni kolega Rok Šmejic drugi.

»Svoje sem dosegel, zdaj se klasika lahko lotim povsem sproščeno in brez pritiska,« je že pred štartom današnje zadnje preizkušnje prvenstva opozarjal 20-letnik z Brega ob Savi. In njegove besede so se pozlatile - z odličnim nastopom je namreč še drugič v dveh dneh za seboj pustil glavnega izzivalca, Švicarja Nicolasa Michela, ki je bil sekundo in četrt prepočasen, na stopničke je skočil še Norvežan Ådne Kristenstuen, ki je zaostal 1,89 sekunde.

»Res neverjetno! Na teh zadnjih tekmah sem res užival, vse je šlo po načrtu, tudi snežna površina mi je ugajala, proga pa je vzdržala do moje štartne številke. Včeraj so mi okrog vratu nadeli prvo zlato, zato sem bil danes lahko povsem sproščen. Nisem bil obremenjen z rezultatom, zato sem se odločil, da bom vozil povsem na meji, in tveganje se je obrestovalo,« se je smejalo Juretu Alešu, ki je bil istočasno na preizkušnji svetovnega pokala peti.

Slovenske barve je v moški konkurenci branil še Rok Šmejic, ki pa ni ubranil lanskega srebra, temveč zasedel trinajsto mesto s skoraj devetsekundnim zaostankom, medtem ko je bila Špela Mičunovič med dekleti enajsta, od zmagovalke, Nemke Johanne Holzmann, pa počasnejša slabih šestnajst sekund.