Kariera Ivice in Janice Kostelić ujeta v dokumentarec

V Zagrebu so včeraj premierno predvajali dokumentarni film o najuspešnejši hrvaški športni družini Kostelić.

Objavljeno
21. april 2015 15.26
OLY-2014-SKI-ALPINE-SUPERCOMBINED-MEN
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Zagreb - V hrvaški prestolnici so včeraj premierno predvajali dokumentarni film o najuspešnejši hrvaški športni družini Kostelić z naslovom Gnothi seauton (Spoznaj samega sebe) avtorja Bruna Kovačevića. Prvi kadri so bili posneti, ko je imela Janica Kostelić rosnih osem let, zadnji posnetki pa so z zimskih olimpijskih iger 23 let kasneje, ko je Ivica Kostelić osvojil svojo četrto srebrno kolajno.

Kovačević, sicer dolgoletni televizijski športni novinar in urednik na Hrvaškem, je več kot dve desetletji spremljal karieri najuspešnejših hrvaških alpskih smučarjev v zgodovini in pospremil vseh deset olimpijskih kolajn družine Kostelić ter številnih kristalnih globusov in zmag v svetovnem pokalu. Poleg izjemnih rezultatov je bil priča tudi obili smole v obliki poškodb, saj sta danes 35-letni Ivica in dve leti mlajša Janica tekom svoje kariere morala skupaj opraviti kar 27 operacij.

Avtor dokumentarnega filma je pred včerajšnjo premiero pojasnil starogrški naslov filma Gnothi seauton, ki v prevodu pomeni Spoznaj samega sebe. To besedno zvezo je trener in oče obeh šampionov Ante Kostelić velikokrat povedal svojima otrokoma, ko jima je dejal, da morata spoznati to, kar gradita v sebi in kar imata v sebi.

Gnothi seauton oziroma Spoznaj samega sebe pa ni prvi dokumentarec o družini Kostelić. Kovačević je namreč že pred leti posnel film o hrvaških smučarskih junakih z naslovom Dnevnik pobjednika (Dnevnik zmagovalcev), ki je bil eden najbolj gledanih filmov v deželi južno od Kolpe.