Katja zadržala raven od lani

Smučarski tek: Bjørgnovi drugi od treh možnih globusov. Katja Višnar zimo končala kot šesta šprinterka sezone.

Objavljeno
11. marec 2015 21.22
Portret Katja Višnar, tek na smučeh, Avstrija, Dachstein, 07.Oktober2014
T. V., šport
T. V., šport

Drammen – Marit Bjørgen včeraj resda ni obogatila svoje zbirke zmag v svetovnem pokalu z novo zvezdico, je pa na zaključnem šprintu sezone za svetovni pokal posegla še po drugem od treh možnih globusov. Veselje se je risalo tudi na obrazu slovenske tekačice Katje Višnar, ki je po dobrih treh mesecih spet tekla v finalu (6.) in zimo končuje kot 6. šprinterka sezone.

S tem je Blejka v svetovnem pokalu ohranila raven od lani, ko je marca ravno tako zaokrožila najboljšo šesterico v najkrajši disciplini, kar ostaja njena najboljša uvrstitev v šprinterski razvrstitvi. Vsekakor je včeraj poskrbela za najboljši možen zaključek zime, saj ji pred tem ni bilo vseeno, ko je že od decembra neuspešno lovila finale, pred tem pa kot edino svetlo točko beležila 2. mesto z uvoda v Kuusamu. Čez kvalifikacije se je prebila z drugim časom, druga je bila tudi v svoji četrtfinalni skupini, ki jo je dobila vzhajajoča zvezda švedskega teka Stina Nilsson, finale pa ji je nato prinesla uvrstitev po času. V svoji peklenski skupini je bila namreč četrta, potem ko je tekla ob boku svetovne prvakinje Bjørgnove, podprvakinje Nilssnove in bronaste s SP Maiken Caspersen Falle. V takšni konkurenci je bil ritem pričakovano hitrejši kot v drugi polfinalni skupini, kar je najboljši Slovenki tudi prineslo napredovanje, v finalu pa je stik s skupino izgubila šele v dolgi zaključni ravnini, ki se je končala z vzponom.

»Pred tekmo še vedno nisem imela pravega občutka, v kakšnem stanju sem, glede na to, da sem po SP skoraj teden dni ležala zaradi bolezni. V finalu, ko imaš za sabo že nekaj nastopov, se to še bolj pozna. Naredila sem vse, da bi po spustu ostala ob skupini, a potem nisem imela dovolj moči. Je pa nova uvrstitev v finale zame lep uspeh,« je dejala Višnarjeva, ki je v finalu zaostala za štirimi Norvežankami (najboljšo Fallo, drugo Heidi Weng, Bjørgnovo in Ingvild Flugstad Østberg) ter Nilssnovo. »Sem pa zadovoljna s 6. mestom v skupnem seštevku, s čimer sem ponovila dosežek iz prejšnje sezone. Poleg tega so v tej zimi Norvežanke izjemno močne. Novembra sem začela dobro, tako tudi končala, vmes pa se res ni vse izšlo po načrtih, čeprav sem bila dobro pripravljena,« je črto pod najkrajšo razdaljo v tej zimi potegnila Višnarjeva in se s tem še enkrat obregnila ob nordijsko SP, od katerega je res veliko pričakovala (11.). Vseeno pa se zanjo sezona še ne bo končala, podaljšati jo namerava do aprila in nastopiti še na nekaj tekmah na Norveškem.

Je pa včeraj od srca stisnila roko Bjørgnovi, ki je z osvojitvijo malega globusa zasenčila tudi zmagovalko Fallo. »Nisem bila prepričana, da ga lahko dobim, saj imam že 34 let. Zadnjega sem namreč dvignila pred devetimi leti. Vedela pa sem, da bom z Ingvild bila tesen boj,« je Norvežanka razkrila skrbi, ki so jo preganjale pred tekmo, saj ji je bila Østbergova v seštevku šprinta blizu. Pri moških je Olo Vigan Hattestada, srčnega izbranca Katje Višnar in lanskega zmagovalca šprinterskega svetovnega pokala, nasledil njegov rojak Finn Hagen Krogh (včeraj 2.), Norvežani pa so na zadnjem šprintu pripravili popolno predstavo in tako pri moških kot ženskah zasedli prva štiri mesta.