»Kdo so favoritinje? Vse smo!«

Ženski skoki: Špela Rogelj najboljša Slovenka v kvalifikacijah.

Objavljeno
23. februar 2017 21.05
Svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske, Špela Rogelj Ljubno 10.2.2017 [ljubno,skoki,šport]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Lahti – Kar težko je verjeti, da japonska skakalna zvezdnica Sara Takanaši ob vseh uspehih, ki jih je že dosegla, še nima posamičnega naslova svetovne prvakinje. Čeprav ji doslej na velikih tekmovanjih še ni šlo po željah, je za mnoge tudi pred današnjo preizkušnjo (16.30) na srednji napravi v Lahtiju glavna kandidatka za zlato lovoriko. Ne pa tudi za Špelo Rogelj, v včerajšnjih kvalifikacijah najboljšo Slovenko.

»Moja favoritinja je Juki Ito!« je kot iz topa izstrelila skakalka Ilirije, ki je v kvalifikacijah prikazala svoj doslej najboljši nastop na srednji napravi Salpausselkä. Potem ko je bila bolj sproščena kot na torkovem uradnem treningu, po katerem se je jezila nase zaradi prezgodnjih odskokov, je tokrat počakala na rob odskočne mize, silovito odrinila in odjadrala do 92 metrov.

Za svoj nastop je prejela 112 točk, s čimer je za drugouvrščeno Italijanko Eleno Runggaldier (91,5 m) zaostala le za 2,4 točke. Razred zase pa je bila včeraj najboljša v kvalifikacijah, Avstrijka Chiara Hölzl (96,5 m). Rogljeva se nadeja, da se bo tako dobro odrezala tudi danes. »Stvari se odvijajo v pravo smer,« je bila zadovoljna, apetiti pa se ji kljub vsemu niso povečali.

»Želim si uvrstitev med 10. in 20. mestom, torej tam nekje, kjer se gibljem že vso sezono. Kar bo višje, bo seveda toliko lepše,« je še pribila 22-letnica iz Jezera pri Podpeči. Z enako daljavo je navdušila tudi šest let mlajša Nika Križnar, ki je pristala na 9. mestu. »Z (od)skokom sem zelo zadovoljna, ne pa tudi z doskokom. Upam, da bom odpravila težave, ki mi jih povzroča pristanek v telemark,« si je zaželela nadarjena skakalka žirovske Alpine.

Na vprašanje, katera tekmovalka je po njenem glavna kandidatka za osvojitev naslova svetovne prvakinje, je odvrnila, da bi težko katero izpostavila, po krajšem premisleku pa je pristavila, da so na takšnih tekmah vse favoritinje. Maja Vtič, ki je v resda slabših razmerah doskočila pri 83 metrih in zasedla 21. mesto, ni bila tako odločna.

»Moj poskus ni bil nič posebnega, bil je v slogu te zime. Očitno so tekmice napredovale, jaz pa sem naredila korak nazaj. Ko ne gre, ne gre,« je zmajevala z glavo najizkušenejša slovenska skakalka, ki močno upa, da bo na tekmi prikazala več. Z dobro predstavo bi si rada zagotovila tudi nastop na nedeljski tekmi mešanih ekip.

»Konec koncev sem zaradi tega, da tekmujem, tudi tu. Ne bi rada dva dneva gledala v zrak,« je še dejala 29-letna članica SD Zabrdje. Najbolj vroče slovensko železo pa ostaja Ema Klinec, ki je bila kot sedma v skupnem seštevku svetovnega pokala vnaprej uvrščena na tekmo. Včeraj ji je bolje uspel poskusni skok (90,5 m/5. ocena), medtem ko pri kvalifikacijskem nastopu oziroma drugem za trening s 87 metri (9. daljava med elitno deseterico) ni pokazala vsega, kar zna.

»Potem ko mi je prvi skok uspel že zelo dobro, sem poskušala še malo dodati, vendar pa se mi ni izšlo, kot sem si zamislila. V tekmo bom kljub temu šla mirna, sproščena in osredotočena na nastop,« je razkrila 18-letna skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko, ki prav tako kot njena klubska kolegica Križnarjeva ni želela govoriti o favoritinjah, verjame pa, da lahko svojo prvo posamično lovoriko na velikem tekmovanju osvoji Takanašijeva, ki je bila včeraj št. 1 v poskusni seriji (95 m), upoštevajoč razmere pa bi imela z 92,5 metra najboljšo oceno tudi med vnaprej uvrščenimi tekmovalkami. »Zakaj pa ne bi zmagala Sara? Zdaj je že dovolj izkušena,« je še presodila Ema Klinec.