Kilde in Kline v rivalstvu prihodnosti

Norvežan Aleksander Aamodt Kilde in Mariborčan Boštjan Kline tekmovalno kot v prejšnjih nastopih?

Objavljeno
11. marec 2016 21.42
Mojca Finc
Mojca Finc

Kvitfjell – Norveški smučar prihodnosti Aleksander Aamodt Kilde je leto dni mlajši od slovenskega asa Boštjana Klineta. V svetovnem pokalu je debitiral v Söldnu leta 2012, tri sezone pozneje kot Mariborčan. Pečat je pustil v tej zimi z dvema zmagama. Obakrat mu je za ovratnik dihal Kline. Je to napoved novega rivalstva prihodnosti? »Morda pa res,« pravi 23-letni »viking«.

Ne, Aleksander Aamodt Kilde ni v sorodu z legendarnim Kjetilom Andrejem Aamodtom. Priimek, ki ga druži z nekdanjim šampionom belih strmin, je materin dekliški. Aleks, kot ga kličejo prijatelji, je nase opozoril v sezoni 2012/13, ko je v Kanadi postal mladinski svetovni prvak v veleslalomu, uspešno zimo je tedaj končal z zmago v skupnem seštevku evropskega pokala. »Je odličen smučar – hiter, stabilen, močan. Je najbolje telesno natreniran tekmovalec, ki sem ga kdajkoli videl priti v svetovni pokal. Prepričan sem, da se bo v prihodnosti sposoben bojevati za veliki kristalni globus. Vendar pa je še mlad in ga nočem izpostavljati tako velikemu pritisku. Pomembno je le, da nadaljuje s trdim delom,« je v Kildejevi debitantski sezoni v svetovnem pokalu pred štirimi leti razmišljal njegov veliki vzornik Aksel Lund Svindal.

Kilde se je razvil v vsestranskega smučarja, ki tekmuje v štirih disciplinah. Na tekmovalnem sporedu izpušča le slalom, ki pa ga uveljavlja pri kombinaciji. Naučil se je, da v življenju vrhunskega športnika šteje vsaka podrobnost ter da »se je treba osredotočiti na prave stvari od trenutka, ko se zjutraj zbudiš«. Tekmovalec, ki je v otroštvu nihal med nogometom in smučanjem, je v tej sezoni naredil preboj med najboljše, trikrat je prismučal na stopničke, prvič decembra lani v Val Gardeni, ko se je na 3. mestu v superveleslalomu s Svindalom in Kjetilom Jansrudom veselil trojnega norveškega uspeha.

Po Svindalu, Jansrudu in Henriku Kristoffersenu je s prvencem v smuku v Garmischu postal četrti norveški smučar, ki je zmagal v tej sezoni. »Popolnoma sem osredotočen na smučanje, v pripravljalnem obdobju sem vknjižil veliko snežnih dni, za sabo imam veliko treninga v močni ekipi. Za vsem tem se skriva trdo delo, hkrati pa se trudim ob tem zabavati,« je opisal mešanico, iz katere izvira skrivnost uspeha v tej sezoni. Kako močne so vezi v ekipi, je potrdil Jansrud, ko je ob Kildejevem dosežku kariere v Nemčiji v ciljni areni poskakoval od veselja: »Odkar sem se priključil ekipi, me vsi njeni člani podpirajo in mi pomagajo. Kaj nas dela tako dobre? Imamo najboljšo zmes vsega – pritiska mladih, ki se želijo dokazati, in modrost zelo izkušenih, kot sta Aksel in Kjetil. Samo še nadaljevati moramo v tej smeri,« je Kilde razmišljal o reprezentanci, ki jo krasi zdrava konkurenca.

Ko sta si po superveleslalomu v Hinterstoderju z najboljšim slovenskim smučarjem v tej sezoni Klinetom, preden sta se povzpela na stopničke, segla v roke, je skomignil z rameni, češ, oprosti, ker sem te spet premagal. »Bil si boljši,« mu je čestital Mariborčan na 2. mestu, ki prizemljeno in potrpežljivo dela korake proti vrhu. »Je zelo dober smučar in prijeten fant. Upam, da bova v tem tekmovalnem slogu nadaljevala na naslednjih preizkušnjah in v prihodnjih sezonah,« je o Klinetu povedal Kilde.

Naslednjo priložnost za dvoboj bosta imela na današnjem smuku (Kilde je vknjižil drugi in tretji čas treningov) in jutrišnjem superveleslalomu v Kvitfjellu. Poleg Klineta bodo danes nastopili še Andrej Šporn, Klemen Kosi in povratnik po poškodbi Rok Perko, jutri pa Kline, Kosi, Martin Čater in eden od dvojca Šporn – Perko.