Kitzbühel: Svindal z novo zmago in najboljšim izhodiščem za slalom

Tekmovalni spored v Kitzbühlu se je začel s superveleslalomom in kombinacijo. Boštjan Kline 15., Klemen Kosi 22.

Š. Ro.
pet, 22.01.2016, 11:30; spremenjen: 13:10

Kitzbühel - V sezoni brez velikih tekmovanj imajo alpski smučarji v svetovnem pokalu toliko večje motive na prestižnih klasikah, med katerimi v moški konkurenci zagotovo največ veljajo preizkušnje v Kitzbühlu. Pred jutrišnjim vrhuncem, smukom na Streifu, je danes na sporedu kombinacija s superveleslalomom.

V disciplini, v kateri se karte lahko vedno hitro premešajo, je nazadnje v Wengnu presenetljivo zmagal norveški smukač Kjetil Jansrud, v enostavnem slalomu je za las premagal rojaka Aksla Lunda Svindala. Kaj pa danes? Vodilni smučar skupnega seštevka je bil po »hitrem« delu znova prepričljivo najboljši. Na prvem mestu ima 0,38 s prednosti pred Američanom Andrewom Weibrechtom, tretji je avstrijski adut Hannes Reichelt (0,42).

Vrstni red je štel tudi za superveleslalomski seštevek, Svindal pa ima tako priložnost, da ulovi kar dve muhi na en mah in še dodatno poveča prednost pred Avstrijcem Marcelom Hirscherjem v skupni razvrstitvi. Slednji bo drugi del današnjega tekmovalnega dne začel s 23. mesta in skušal izničiti čim več zaostanka - 1,90 s.

Glede na to, da so razlike majhne, se v slalomu obeta nov napet obračun. Kjetil Jansrud bo napadel s četrtega mesta, za Svindalom zaostaja za 0,53 s. Sledi falanga Italijanov, ki je pred jutrišnjim smukom napovedala dober ekipni uspeh, znova se je zlasti izkazal Mattia Casse, ki je dobil drugi smukaški trening. V slalomu bi itegnila napredovati Avstrijec Romed Baumann in Švicar Carlo Janka z 8. in 9. mesta, lanski zmagovalec Francoz Alexis Pinturault je 13.

V slovenski reprezentanci je nov odličen rezultat uspel Boštjanu Klinetu s 15. mestom (1,45 s). Upati je, da bo na popoldanskem delu iz tega iztržil še en dober rezultat, a bo moral s slalomom opraviti bolje kot v Wengnu, ko je odstopil. Visoka pričakovanja je imel po 7. mestu na zadnji kombinacijski tekmi tudi Klemen Kosi, ki pa je včeraj zbolel in zato ni mogel smučati optimalno. Z 1,67 s zaostanka je na 22. mestu.

Martin Čater in Miha Hrobat sta odstopila, prav tako Štefan Hadalin, ki je nase z dobrima slaloma že opozoril v Wengnu. Andrej Šporn, ki je progo preizkušal za jutrišnji smukaški nastop, se ni uvrstil v trideseterico, z zaostankom 2,61 s je na 39. mestu.

IZIDI MOŠKEGA SUPERVELESLALOMA V KITZBÜHLU

1. Aksel Lund Svindal (Nor) 1:11,79
2. Andrew Weibrecht (ZDA) + 0,31
3. Hannes Reichelt (Avs) 0,42
4. Kjetil Jansrud (Nor) 0,53
5. Dominik Paris (Ita) 0,72
6. Peter Fill (Ita) 0,83
7. Mattia Casse (Ita) 0,85
8. Romed Baumann (Avs) 0,92
9. Carlo Janka (Švi) 0,95
10. Andreas Sander (Nem) 1,11
15. Boštjan Kline (Slo) 1,45
22. Klemen Kosi (Slo) 1,67
40. Andrej Šporn (Slo) 2,61
Štefan Hadalin (Slo) odstop
Martin Čater (Slo) odstop
Miha Hrobat (Slo) odstop

 

 

Prijavi sovražni govor