Kitzbühel Svindalu odvzel veliki globus

Najboljši alpski smučar v tej zimi Aksel Lund Svindal že operiran, čaka ga vsaj devet mesecev bolniške.

Objavljeno
23. januar 2016 22.37
M. F.
M. F.
Kitzbühel – »Ta smuk je vedno brutalen. Zaradi slabe vidljivosti, vetra in snežink je bilo še težje. Vendar naš šport poteka v naravi, to je treba vzeti v zakup,« je črto pod dramo na Petelinjem grebenu potegnil Norvežan Kjetil Jansrud. Zaznamovali so jo vratolomni padci treh izkušenih smukačev. Med njimi je bil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Aksel Lund Svindal, ki je na Streifu končal sezono.

Prirediteljem slavnega kitzbühelskega smuka je narava zjutraj postregla z desetcentimetrsko pošiljko novega snega in vetrom, zato so štart prestavili 100 m niže in tekmo preložili za eno uro. Razmere so bile ekstremno zahtevne, zaradi slabe vidljivosti je bilo težko zaznati grbine. Prvič se je moral helikopter spustiti proti smučišču, ko je v zaščitne mreže z visoko hitrostjo priletel Georg Streitberger, drugič zaradi grdega padca Hannesa Reichelta. Na istem mestu kot oba Avstrijca (pod prelomnico Hausberg) je v mrežah končal tudi prvi favorit tekme, Norvežan Svindal. Padec je bil grd, med premetavanjem mu je zlomilo smučko, krvavel je po obrazu, a je s prizorišča odkorakal sam. V bolnišnici v Innsbrucku so mu operirali koleno. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala (v tej sezoni je zmagal sedemkrat) je odprl prosto pot za veliki kristalni globus tekmecu Marcelu Hirscherju. »Malo sem si poškodoval koleno in moral sem na operacijo. Ni prav dobro, če se ti to zgodi sredi zime, a takšno je življenje. Polno vzponov in padcev, s katerimi se je treba spopasti,« je iz bolniške postelje sporočil na družbenih omrežjih. Vodilni v razvrstitvi obeh hitrih disciplin si je strgal križno vez v desnem kolenu, okreval bo od devet do 12 mesecev. Streitberger je moral prav tako pod nož, Reichelt pa je posledice čutil »zgolj« v glavobolu.

Zaradi težkih razmer je vodstvo tekmovanja po 30. smukaču predčasno končalo preizkušnjo. Zmagal je Italijan Peter Fill pred Švicarjema Beatom Feuzom in Carlom Janko. Boštjan Kline je bil edini Slovenec, ki je nastopil – iztržil je 23. mesto –, rezultate so namreč zapečatili tik pred štartom Andreja Šporna (številka 31). Za nastop se je pripravljal še Klemen Kosi. »Ne morem mimo zakulisnih igric in slabega vodenja tekme,« je razplet komentiral trener slovenske ekipe za hitre discipline Peter Pen. Danes bo na sporedu še slalom, na katerem bosta nastopila Štefan Hadalin in Matic Skube.